ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ

1869 Γεννιέται ο Μαχάτμα Γκάντι. Ενας από τους αρχηγούς του Ινδικού Εθνικο-Απελευθερωτικού Κινήματος. Η πολιτική του δραστηριότητα στην Ινδία άρχισε το 1915, όταν συνεργάστηκε με το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο. Επαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος μετά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο. Διακήρυξε την «παθητική αντίσταση» κατά των Βρετανών αποικιοκρατών. Απέρριπτε, επίσης, την ταξική πάλη και υποστήριζε ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις πρέπει να λύνονται με διαιτησία, μια θέση που εξυπηρετούσε ιδιαίτερα τα συμφέροντα της ινδικής αστικής τάξης. Η προσέλκυση των μαζών στο εθνικό απελευθερωτικό κίνημα αποτελεί την κύρια υπηρεσία του Γκάντι και την πηγή της τεράστιας δημοτικότητάς του. Τάχθηκε, επίσης, κατά του διαχωρισμού και της σύγκρουσης μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων. Για τη δράση του, φυλακίστηκε επανειλημμένα. Το 1942, κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, πρόβαλε το σύνθημα «Εξω από την Ινδία», ζητώντας την αποχώρηση των Βρετανών και την ανεξαρτησία της Ινδίας, η οποία ήρθε το 1947.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ

1920 Ο Λένιν εκφωνεί λόγο στο 3ο Συνέδριο της Κομσομόλ.

1943 Μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Γερμανών. Κράτησαν ως τα μέσα του Δεκέμβρη.

1958 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Γουινέας.

1967 Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ γαλλικής αστυνομίας και αγροτών στη Βρετάνη και τη Νορμανδία, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, με αφορμή τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.

1971 Με ποσοστό 91,5% επανεκλέγεται στην προεδρία του Νοτίου Βιετνάμ ο μοναδικός υποψήφιος και ουσιαστικός δικτάτορας Θιέου, εν μέσω κολοσσιαίων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που καταπνίγονται βίαια από τις δυνάμεις καταστολής, με αποτέλεσμα είκοσι άτομα να χάσουν τη ζωή τους και εκατό να τραυματιστούν.

1975 Η αμερικανική Βουλή εγκρίνει τη μερική άρση της απαγόρευσης αποστολής όπλων στην Τουρκία.

1976 Γενική επιστράτευση των Παλαιστινίων κηρύσσει ο Γιάσερ Αραφάτ προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συριακή επέμβαση στο Λίβανο.

1986 Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ινδού πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της μητέρας του Ιντιρα Γκάντι. Τραυματίζονται έξι άτομα και ο επίδοξος δολοφόνος χαρακτηρίζεται «ψυχοπαθής».

1968: Σφαγή στο Μεξικό ενόψει Ολυμπιάδας

2 Οκτώβρη 1968. Η νύχτα της μεγάλης σφαγής. Στρατιώτες περικυκλώνουν τους φοιτητές - διαδηλωτές
2 Οκτώβρη 1968. Η νύχτα της μεγάλης σφαγής. Στρατιώτες περικυκλώνουν τους φοιτητές - διαδηλωτές
Το καλοκαίρι του 1968 ξεσπούν στο Μεξικό φοιτητικές κινητοποιήσεις, τις οποίες η Αστυνομία αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σκληρότητα. Η αστυνομική βία από τη μία και ο απόηχος των φοιτητικών εξεγέρσεων στην Ευρώπη από την άλλη φουντώνουν το φοιτητικό κίνημα και οδηγούν στην κλιμάκωση των αγώνων και των συγκρούσεων. Η κυβέρνηση του Μεξικού εξαντλεί το μένος της κατά των φοιτητών και για έναν επιπλέον λόγο: Στις 12 Οκτώβρη πρόκειται να αρχίσουν στην Πόλη του Μεξικού οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δε θέλει «φασαρίες»...

Από τον Ιούλη του 1968 έως τα τέλη του Σεπτέμβρη, οι διαδηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ το σύνολο των πανεπιστημιακών κτιρίων έχει καταληφθεί από τους φοιτητές. Η αστυνομία προχωράει στη χρήση όπλων και οι πρώτοι νεκροί διαδηλωτές πέφτουν από τα πυρά των αστυνομικών στη διαδήλωση της 23ης Σεπτέμβρη.

Στις 2 Οκτώβρη 1968, περίπου δεκαπέντε χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώνονται στην «Πλατεία των Τριών Πολιτισμών» στην Πόλη του Μεξικού, με σκοπό να πραγματοποιήσουν μεγάλη πορεία για την απομάκρυνση του στρατού από τους χώρους του Εθνικού Πολυτεχνικού Ινστιτούτου. Από νωρίς η πλατεία έχει περικυκλωθεί από αστυνομικές δυνάμεις, στις οποίες προστίθενται και δυνάμεις του στρατού. Είναι σαφές ότι έχει προγραμματιστεί πραγματική σφαγή. Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης αντιλαμβάνονται το σχέδιο και καλούν τους διαδηλωτές να διαλυθούν αμέσως. Πριν προλάβουν, όμως, οι συγκεντρωμένοι να αποχωρήσουν, μια πράσινη φωτοβολίδα φωτίζει την πλατεία, το σύνθημα για την έναρξη της επιχείρησης. Με μια ομοβροντία πυροβόλων όπλων, πολυβόλων και των πυροβόλων των αρμάτων μάχης αρχίζει η επίθεση στρατού και αστυνομίας. Οι στρατιώτες εφορμούν κατά των διαδηλωτών με εφ' όπλου λόγχη. Η σφαγή προσλαμβάνει ανατριχιαστικές διαστάσεις.

Την επόμενη μέρα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν από την Πόλη του Μεξικού εικόνες φρίκης και απίστευτης αστυνομικής και στρατιωτικής θηριωδίας. Αρχικά μεταδίδεται ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 40. Σε λίγες ώρες, ο αριθμός φθάνει τους 190 και προς το τέλος της μέρας, όταν ολοκληρώνεται η καταμέτρηση, ο αριθμός ξεπερνά τους 300! Πολλοί από αυτούς, όπως αναφέρουν οι ιατροδικαστικές εκθέσεις σκοτώθηκαν από λογχισμούς των στρατιωτών.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα σαν μακάβριο αστείο ακούγεται η δήλωση του προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής Εϊβερι Μπράντεϊτζ: «Τίποτε δε θα εμποδίσει, την 12η Οκτωβρίου, την ειρηνική είσοδο της ολυμπιακής φλόγας στο στάδιο των Αγώνων»...

Καιρός

Στα δυτικά, κεντρικά και νότια προβλέπονται αραιές νεφώσεις που στα νοτιοδυτικά θα είναι πυκνότερες όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί, βορειοανατολικοί ασθενείς, στην υπόλοιπη χώρα βόρειοι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 12-27, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15-30, στο Αιγαίο από 18-27 και στη Θεσσαλονίκη από 15-27 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται αρχικά παροδικές νεφώσεις, αργότερα όμως ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-30 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ