ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Με το δάκτυλο στη σκανδάλη
  • Περισσότεροι από 30.000 στρατιώτες, 4 αεροπλανοφόρα, στόλοι και 350 πολεμικά σε ετοιμότητα, ενώ η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζεται
  • Αναφορές γίνονται και για διείσδυση στο έδαφος του Αφγανιστάν ρωσικών ειδικών δυνάμεων

Αμερικανικό καταδιωκτικό πάνω από τη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας

Associated Press

Αμερικανικό καταδιωκτικό πάνω από τη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΩΜΗ.--

Ηγκικεν η ώρα για την εκδήλωση των στρατιωτικών αντιποίνων, όπως μας ανακοίνωσαν τις τελευταίες δύο μέρες τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αλλά και ο Βρετανός ομόλογός του, Τόνι Μπλερ; Πόσο άραγε θα χρειαστεί να βρίσκεται η οικουμένη εν αναμονή; Αραγε θα είναι μόνο το Αφγανιστάν ή θα είναι και άλλες χώρες, όπως παραδείγματος χάριν το Ιράκ, που βομβαρδίζεται έτσι κι αλλιώς ανηλεώς και δεν είναι δυνατόν να συγκαταλεγεί στην επίθεση στο πλαίσιο του «νέου πολέμου»;

Δεν είναι λίγα τα ερωτηματικά που αιωρούνται όσον αφορά τη στρατιωτική «Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία». Γεγονός αναντίρρητο είναι ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ασία, συνολικά, συνεχώς διογκώνεται, ενώ χτεσινό δημοσίευμα των «Ταϊπέι Τάιμς», αναφέρει ότι το σχέδιο ανάπτυξης των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια και Ανατολική Ασία «είναι μέρος μίας μελέτης ρουτίνας για τη δύναμη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων», μελέτη η οποία κάνει λόγο για πολύ ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ στα νερά του Ειρηνικού ωκεανού, όπως αναφέρεται στο «Quadrennial Defense Review». Η αλλαγή στην κατεύθυνση της άμυνας των ΗΠΑ φημολογείται εδώ και ένα χρόνο στους κύκλους της Ουάσιγκτον, παρότι -σημειώνουν οι «Ταϊπέι Τάιμς»- οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνταν πεισματικά αυτή την εκδοχή. Τώρα όμως η παρουσία πολεμικών στόλων στο δυτικό Ειρηνικό ωκεανό αυξάνει πάρα πολύ την αποτελεσματικότητα και τη δύναμη, τόσο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, όσο και των δυνάμεων των πεζοναυτών που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι στόχοι και οι αριθμοί

Τα νούμερα είναι σαφή. Σύμφωνα τόσο με το βρετανικό BBC όσο και με το αμερικανικό CNN, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν ήδη συγκεντρώσει σε απόσταση βολής, ισχυρή στρατιωτική δύναμη που αποτελείται από 4 αεροπλανοφόρα με περισσότερα από 300 αεροπλάνα, πλοία οπλισμένα με πυραύλους «Κρουζ» και άλλες επίλεκτες δυνάμεις. Παράλληλα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ, πάνω από 30.000 στρατιώτες ήδη βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και όλες οι αμερικανικές βάσεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ουάσιγκτον, περισσότεροι από 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, της 10ης μονάδας ορεινών καταδρομών ήδη ξεκίνησαν τη νύχτα της Τρίτης από τη βάση του Φορτ Νταμ της Νέας Υόρκης με προορισμό το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, με αποστολή να προσφέρουν υποστήριξη σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις διάσωσης Αμερικανών πιλότων που θα καταρριφθούν στο Αφγανιστάν. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου διέψευσαν χτες το δημοσίευμα της «Ουάσινγκτον Ποστ»... ως προς το χρόνο αναχώρησης της μονάδας, αφήνοντας πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκπληρωθεί η αποστολή. Εκτός αυτών το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι καλεί επιπροσθέτως 2.263 εφέδρους και στα τρία Σώματα, φτάνοντας το συνολικό αριθμό των επιστρατευμένων εφέδρων από τις 11 Σεπτέμβρη, σε 22.400.

Επίσης εκτός της Βρετανίας, στρατιωτική βοήθεια στις ΗΠΑ υποσχέθηκε η Τσεχία, η οποία θα προσφέρει στρατεύματα ειδικά εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη επίθεση με χημικά όπλα. Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του τόνισε πως ο λαός της χώρας του θα πρέπει να επιλέξει με ποια πλευρά θα συνταχθεί και προσφέρει βοήθεια στους συμμάχους του. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα προσφερθούν στις ΗΠΑ κινητές νοσοκομειακές μονάδες και μια μονάδα επίλεκτων κομάντος.

Και ρωσικές δυνάμεις;

Στο μεταξύ, σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν διατηρεί 55 στρατόπεδα, γραφεία και κατοικίες, τα οποία εξυπηρετούν τη δράση της αλ Κάιντα, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν εντοπίσει 23 «στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών» στο Αφγανιστάν. Τα στρατόπεδα αυτά αποτελούν στόχους σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, που επικαλείται δημοσίευμα της «Ουάσινγκτον Ποστ», οι οποίοι τήρησαν την ανωνυμία τους.

Τέλος, χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντετ», τονίζει ότι ο «ρωσικός παράγοντας» γίνεται διαρκώς ολοένα και πιο σημαντικός, όσο Βρετανοί και Αμερικανοί βρίσκονται στα τελευταία στάδια της προετοιμασίας για τον πόλεμο και κάνει λόγο για ρωσικές ειδικές δυνάμεις που φέρονται ότι έχουν ήδη διεισδύσει από τις ρωσικές βάσεις στο Τατζικιστάν μέσα στο έδαφος του Αφγανιστάν για «περιορισμένες επιχειρήσεις».


ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
Ναι μεν αλλά...

Οι ΗΠΑ είχαν ασαφείς πληροφορίες για τις επιθέσεις, πριν τις 11 Σεπτέμβρη, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλείστα δημοσιεύματα που έφεραν τις ΗΠΑ να είχαν «προειδοποιηθεί» για το τρομοκρατικό χτύπημα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ είχαν «ασαφείς» πληροφορίες για τις επιθέσεις, πριν τις 11 Σεπτέμβρη, ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας δεν κατάφεραν να τις εκτιμήσουν σωστά για να αποτρέψουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις, παραδέχτηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, θέλοντας να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο στις διάφορες αποκαλύψεις, εκτιμήσεις, επικρίσεις, ψιθύρους, ερωτήματα που προέκυψαν από μια σειρά δημοσιευμάτων, που έφεραν τις ΗΠΑ, ακόμη και τον ίδιο τον δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο να έχουν προειδοποιηθεί...

Από την αρχή του καλοκαιριού «υπήρξαν πολλές ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει», τόνισε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» και δημοσιεύτηκε χτες, προσθέτοντας όμως ότι «κανείς δεν μπορούσε να συμφωνήσει ή να βασιστεί σε αυτές τις πληροφορίες όπως ίσως θα ήθελε, μία προειδοποίηση ότι κάτι πραγματικά θα συνέβαινε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πληροφορίες ήταν τόσο αόριστες, ακόμα και ακατανόητες. «Οι υπηρεσίες μας προσπάθησαν... Ολες οι πρεσβείες μας ήταν σε κατάσταση συναγερμού», διευκρίνισε ο Κόλιν Πάουελ, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του και προσωπικά μάλιστα αναφερόμενος στον αρχηγό της CIA, Τζορτζ Τένετ, συνάμα όμως αφήνοντας την απογοήτευσή του να διαχέεται, στιγματίζοντας τη συνέντευξη όσον αφορά στο επίμαχο ζήτημα.

Αμέσως μετά, αφήνοντας κατά μέρους την απογοήτευσή και το έκδηλο άγχος, σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς, ο Πάουελ υιοθετώντας ένα πιο αισιόδοξο προσωπείο κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της προόδου της «παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής συνεργασίας», τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη μακριά από το να συγκεντρώσουν την πλήρη υποστήριξη και συνεργασία των συμμάχων τους και των υπόλοιπων κρατών του κόσμου. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία δεν έχει επιτρέψει ακόμη τη χρήση των βάσεών της για επιθέσεις εναντίον στόχων στο Αφγανιστάν. Συμπληρώνοντας, ο Πάουελ τόνισε ότι ο κοινός εχθρός σε αυτή την εκστρατεία είναι η τρομοκρατία.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι ΗΠΑ παρέδωσαν στους συμμάχους τους «πολύ σημαντικές πληροφορίες» που συνδέουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και την οργάνωσή του «Αλ Κάιντα», υπογράμμισε πάντως πως κανείς δεν μπορεί να είναι επαρκώς ακριβής στο φάκελο που αφορά τον Μπιν Λάντεν και τη σχέση του με το παρόν τρομοκρατικό χτύπημα, τις επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία, το αντιτορπιλικό USS Cole ακόμα και αν «με το χρόνο έρθουν πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτόν στην επιφάνεια», αλλά σίγουρα, όπως τόνισε, οι πληροφορίες και τα στοιχεία «δεν είναι περιστασιακά».

Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, επαναλαμβάνοντας την άποψη του Προέδρου Μπους ότι οι Ταλεμπάν δεν αντιπροσωπεύουν τον αφγανικό λαό. Εξάλλου, τόνισε ότι πρώτος στόχος της αμερικανικής επιχείρησης κατά του Αφγανιστάν είναι η πάταξη της τρομοκρατίας, αλλά και πως η ανατροπή του καθεστώτος των Ταλεμπάν αποτελεί ξεκάθαρο στόχο.

Στην ερώτηση πώς θα όριζε τη νίκη στη μακρόχρονη όπως προδιαγράφεται εκστρατεία, έδωσε μια αρκετά φιλόδοξη απάντηση. Δήλωσε ότι «η επιτυχία θα είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας στην κοινωνία, όπου οι πολίτες δε θα είναι τρομοκρατημένοι όπως τώρα». Ο Πάουελ ρωτήθηκε, επίσης, για τα σχέδια της κυβέρνησης Μπους να υποστηρίξει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στη Μέση Ανατολή, απάντησε όμως ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε ή πού θα δημοσιοποιήσει τις απόψεις του για το θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ