Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
Ναι μεν αλλά...

Οι ΗΠΑ είχαν ασαφείς πληροφορίες για τις επιθέσεις, πριν τις 11 Σεπτέμβρη, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλείστα δημοσιεύματα που έφεραν τις ΗΠΑ να είχαν «προειδοποιηθεί» για το τρομοκρατικό χτύπημα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ είχαν «ασαφείς» πληροφορίες για τις επιθέσεις, πριν τις 11 Σεπτέμβρη, ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας δεν κατάφεραν να τις εκτιμήσουν σωστά για να αποτρέψουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις, παραδέχτηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, θέλοντας να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο στις διάφορες αποκαλύψεις, εκτιμήσεις, επικρίσεις, ψιθύρους, ερωτήματα που προέκυψαν από μια σειρά δημοσιευμάτων, που έφεραν τις ΗΠΑ, ακόμη και τον ίδιο τον δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο να έχουν προειδοποιηθεί...

Από την αρχή του καλοκαιριού «υπήρξαν πολλές ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει», τόνισε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» και δημοσιεύτηκε χτες, προσθέτοντας όμως ότι «κανείς δεν μπορούσε να συμφωνήσει ή να βασιστεί σε αυτές τις πληροφορίες όπως ίσως θα ήθελε, μία προειδοποίηση ότι κάτι πραγματικά θα συνέβαινε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πληροφορίες ήταν τόσο αόριστες, ακόμα και ακατανόητες. «Οι υπηρεσίες μας προσπάθησαν... Ολες οι πρεσβείες μας ήταν σε κατάσταση συναγερμού», διευκρίνισε ο Κόλιν Πάουελ, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του και προσωπικά μάλιστα αναφερόμενος στον αρχηγό της CIA, Τζορτζ Τένετ, συνάμα όμως αφήνοντας την απογοήτευσή του να διαχέεται, στιγματίζοντας τη συνέντευξη όσον αφορά στο επίμαχο ζήτημα.

Αμέσως μετά, αφήνοντας κατά μέρους την απογοήτευσή και το έκδηλο άγχος, σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς, ο Πάουελ υιοθετώντας ένα πιο αισιόδοξο προσωπείο κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της προόδου της «παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής συνεργασίας», τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη μακριά από το να συγκεντρώσουν την πλήρη υποστήριξη και συνεργασία των συμμάχων τους και των υπόλοιπων κρατών του κόσμου. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία δεν έχει επιτρέψει ακόμη τη χρήση των βάσεών της για επιθέσεις εναντίον στόχων στο Αφγανιστάν. Συμπληρώνοντας, ο Πάουελ τόνισε ότι ο κοινός εχθρός σε αυτή την εκστρατεία είναι η τρομοκρατία.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι ΗΠΑ παρέδωσαν στους συμμάχους τους «πολύ σημαντικές πληροφορίες» που συνδέουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και την οργάνωσή του «Αλ Κάιντα», υπογράμμισε πάντως πως κανείς δεν μπορεί να είναι επαρκώς ακριβής στο φάκελο που αφορά τον Μπιν Λάντεν και τη σχέση του με το παρόν τρομοκρατικό χτύπημα, τις επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία, το αντιτορπιλικό USS Cole ακόμα και αν «με το χρόνο έρθουν πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτόν στην επιφάνεια», αλλά σίγουρα, όπως τόνισε, οι πληροφορίες και τα στοιχεία «δεν είναι περιστασιακά».

Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, επαναλαμβάνοντας την άποψη του Προέδρου Μπους ότι οι Ταλεμπάν δεν αντιπροσωπεύουν τον αφγανικό λαό. Εξάλλου, τόνισε ότι πρώτος στόχος της αμερικανικής επιχείρησης κατά του Αφγανιστάν είναι η πάταξη της τρομοκρατίας, αλλά και πως η ανατροπή του καθεστώτος των Ταλεμπάν αποτελεί ξεκάθαρο στόχο.

Στην ερώτηση πώς θα όριζε τη νίκη στη μακρόχρονη όπως προδιαγράφεται εκστρατεία, έδωσε μια αρκετά φιλόδοξη απάντηση. Δήλωσε ότι «η επιτυχία θα είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας στην κοινωνία, όπου οι πολίτες δε θα είναι τρομοκρατημένοι όπως τώρα». Ο Πάουελ ρωτήθηκε, επίσης, για τα σχέδια της κυβέρνησης Μπους να υποστηρίξει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στη Μέση Ανατολή, απάντησε όμως ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε ή πού θα δημοσιοποιήσει τις απόψεις του για το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ