Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
Προσπάθειες διάσωσης
  • Μέχρι και τα 75 δισ. δολάρια θα φθάσει το έκτακτο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας
  • «Πιθανή η ύφεση», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Λευκού Οίκου, Γκλεν Χιούμπαρντ
  • Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1962, τα επιτόκια στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η ύφεση έχει χτυπήσει την πόρτα των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι μόνον. Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Ιανουαρίου χαρακτηριζόταν δύσκολο. Τώρα, μάλλον, θα πρέπει να χαρακτηριστεί επικίνδυνο. Για το λόγο αυτό, ο Αμερικανός Πρόεδρος έβγαλε και άλλον άσο από το μανίκι του : Εκτακτο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας...

Υστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, η ύφεση της ομοσπονδιακής οικονομίας «καθίσταται πιθανή», παραδέχτηκε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του Λευκού Οίκου, Γκλεν Χιούμπαρντ. «Αυξήθηκε η πιθανότητα δύο διαδοχικών τριμήνων αρνητικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Χιούμπαρντ, καταθέτοντας στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας. Αλλωστε, τεχνικώς, ύφεση σημαίνει δύο διαδοχικά τρίμηνα «αρνητικής ανάπτυξης» για μία δεδομένη οικονομία και πρόσθεσε ότι «δεν είναι καλές οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ομοσπονδιακής μας οικονομίας», δήλωσε επίσης ο ίδιος, προβλέποντας, όμως, ότι από το 2002 θα ανακάμψει η αμερικανική οικονομία.

Πανάκεια η μείωση των επιτοκίων

Πριν, όμως, προσέλθουν οι Αμερικανοί νομοθέτες για να συζητήσουν στο Κογκρέσο για την οικονομία, όπως ήταν προγραμματισμένη η συζήτηση που άρχισε χθες, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα, η FED, έκανε την ένατη για φέτος διαδοχική μείωση βασικών επιτοκίων της, που έχει «εύρος» μισής εκατοστιαίας μονάδας.

Στην επίσημη ανακοίνωση της FED, αναφέρονταν ότι στόχος της κίνησής της αυτής είναι η «περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού», ενώ η ομοσπονδιακή οικονομία είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ύφεσης. Το ημερήσιο διατραπεζικό επιτόκιο μειώνεται άμεσα στο 2,5%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1962. Το προεξοφλητικό επιτόκιο - το επιτόκιο του έκτακτου δανεισμού των εμπορικών τραπεζών από την Κεντρική Τράπεζα - «συμπιέζεται», από την πλευρά του, στο 2%.

«Ανάσα» 75 δισ.

«Εχουμε σοβαρό λόγο να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, όχι μόνο για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια εντός της χώρας, ή να νικήσουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά θα πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αυτή η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και οι άνθρωποι να είναι σε θέση να βρίσκουν δουλιά», δήλωσε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζητά την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο, του πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας, ύψους από 60 έως και 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ποσό, που, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, θα πρέπει να προστεθεί στο ήδη εγκεκριμένο ποσό των 40 δισ. δολαρίων που προορίζεται για την άμυνα... και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας!

Η πρόταση έγινε τη στιγμή που το Κογκρέσο άρχισε αυτή τη βδομάδα τη συζήτηση για τα κίνητρα που θα μπορέσουν να βοηθήσουν την οικονομία και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει συνολικά (40 δισ. συν τα 60 ή 75) περίπου τα 100 δισ., δηλαδή το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Καμία προς το παρόν συμφωνία δεν υπάρχει, όσον αφορά την αποδοχή ή όχι της πρότασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και πολύ περισσότερο για τις πληροφορίες ως προς το περιεχόμενό της, δηλαδή πού θα κατανεμηθεί το πακέτο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Σύμφωνα, όμως, με το βρετανικό BBC, αλλά και το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, το πακέτο περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές που θα αγγίξουν αυτή τη φορά τα 30 εκατομμύρια χαμηλόμισθους Αμερικανούς, που πληρώνουν τους φόρους για την «Κοινωνική Πρόνοια».

Επίσης, προβλέπεται επιμήκυνση του χρόνου πρόσληψης του επιδόματος ανεργίας, από 26 βδομάδες σε 39, δηλαδή 13 επιπρόσθετες βδομάδες, αφού το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ότι η ανεργία είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αμερική αυτή τη στιγμή με τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις. Ενα ακόμη πρόγραμμα ανακούφισης εκπονείται και μέσω της διεύρυνσης του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας, με επιδόματα για ιατρική περίθαλψη και επανεκπαίδευση σε άλλες ειδικότητες ή μετεκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ