Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενα χρόνο μετά, οι θάνατοι συνεχίζονται

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αλλος ένας πολιτικός κρατούμενος που μετείχε στην απεργία πείνας μέχρι θανάτου που άρχισε τον Οκτώβριο του 2000 έχασε τη ζωή του, ανεβάζοντας σε 73 συνολικά τα θύματα της τραγωδίας στις τουρκικές φυλακές. Να έχει, άραγε, αυτό κάποια σχέση με την πληροφορία ότι οι ΗΠΑ θα παραγράψουν τα στρατιωτικά χρέη της Αγκυρας;

Ο Μουσταφά Τζοσκούν, ο οποίος εξασκούσε στην πολιτική ζωή του το επάγγελμα του δημοσιογράφου, ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (Μαρξιστικού-Λενινιστικού) ή TKP(ML) και συμμετείχε στην απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων. Πέθανε προχτές (Τρίτη, 2.10) στο νοσοκομείο Νουμουνέ της Αγκυρας.

Ο Τζοσκούν, ο οποίος έπασχε από καρκίνο, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή που πρόσκειται στους απεργούς πείνας πέθανε από «επιπλοκές που προκάλεσε η υποχρεωτική σίτιση», την οποία υπέστη. Δεν είχε δεχτεί, όπως του προτάθηκε από τις αρχές, να αποφυλακιστεί μετά το πέρας της επιχείρησης Επιστροφή στη Ζωή, τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν 30 κρατούμενοι και 2 αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες κανένα από τα δυτικά πρακτορεία και ΜΜΕ δεν πρόβαλε την είδηση του θανάτου του Τζοσκούν, ενώ φυσικά δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία επιμένει να μη διαπραγματεύεται επ' ουδενί με τους απεργούς πείνας πολιτικούς κρατούμενους.

Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση ακολουθεί μια πάγια πολιτική σιωπής και διαψεύσεων για τις όλο και πιο ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που «βγαίνουν» από τις φυλακές, όπως οι συνεχιζόμενοι βασανισμοί και οι βιασμοί γυναικών, και φυσικά ο βασανισμός διά της απομόνωσης...

Η πολιτική που ακολουθεί όμως η τουρκική κυβέρνηση, η αποσιώπηση του δράματος στις τουρκικές φυλακές των οποίων οι έγκλειστοι απαξιώνονται ως «τρομοκράτες», δεν πτοεί τους πολιτικούς κρατούμενους. Ακόμη μια ομάδα δεκαπέντε πολιτικών κρατουμένων (3 στη φυλακή Κάντιρα, 3 στην Εντιρνέ, 3 στην Τεκίρνταγκ, 2 στην Καρτάλ, 2 στην Κιουτάχεια και 2 στη Μόνισα) άρχισε χτες, 3 Οκτώβρη, κι αυτή απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Οι 15 αποτελούν την «7η ομάδα» απεργών πείνας, κι ανήκουν στο Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ