Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
Στον αγώνα για να φύγουν οι βάσεις

Απέναντι σ' όλα αυτά ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, Σταύρος Τσουπάκης δήλωσε στο «Ρ»:

«Για μια ακόμα φορά επαληθεύτηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για το πόσο επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει ο ιμπεριαλισμός και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Αμέσως μετά το τρομοκρατικό πλήγμα που εκδηλώθηκε στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον και με τις πρώτες δηλώσεις του Προέδρου Μπους, ο χανιώτικος λαός άρχισε ιδιαίτερα να ανησυχεί γνωρίζοντας:

- Το ρόλο που παίζει η βάση της Σούδας, όπως τον είδε και τον έζησε στο παρελθόν π.χ. Περσικό, Γιουγκοσλαβία.

- Τη στάση της κυβέρνησης για τις παραχωρήσεις και διευκολύνσεις που παρέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ έχοντας μετατρέψει σε προτεκτοράτο τη χώρα μας.

- Τη στάση που παίρνει τόσο η Νομαρχία όσο και ορισμένοι δήμοι, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται στην περιοχή των εγκαταστάσεων της αμερικανικής βάσης, οι οποίοι διακηρύσσουν ότι η ΕΕ θα λύσει το πρόβλημα (δηλαδή να βάλουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα) ή ότι οι δημοτικές αρχές δεν πρέπει να εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ζητήματα (... και εδώ δημιουργείται το ερώτημα: ποιος ο ρόλος της ΤΑ σε ζητήματα που άμεσα πλήττουν τους κατοίκους της περιοχής τους. Μήπως θα έπρεπε να παίρνουν την ίδια τη ζωή αυτών και των παιδιών τους;)

Ο χανιώτικος λαός όμως γνωρίζοντας τις τεράστιες διαστάσεις που παίρνει το ζήτημα και με έντονη την ανησυχία για το συνεχή πόλεμο που ετοιμάζεται, η βάση της Σούδας και η γενικότερη περιοχή αποτελεί επικίνδυνο στόχο. Αυτές τις ανησυχίες τις εξέφρασε σαν αρχή στις 28/9 με το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε.

Η ΚΟ των Χανίων έβλεπε με ιδιαίτερο βάρος από παλαιότερα τις επιπτώσεις σε βάρος της ανάπτυξης του νομού, του περιβάλλοντος, αλλά και γενικότερα των δημοκρατικών ελευθεριών με την παρουσία της βάσης. Σήμερα, γίνεται πιο αναγκαίο και επιτακτικό το αίτημα καμιά συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, εδώ και τώρα να φύγουν οι βάσεις από τη χώρα. Η ΚΟ θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη αγώνων σε αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική κατεύθυνση, καλώντας το εργατικό κίνημα, αγρότες, μικρομεσαίους, τη νεολαία, όλο το χανιώτικο λαό να συσπειρωθούν σε αυτή την κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ