Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΓΚΑΛΟΠ
«Ζωντανός» ο αντιαμερικανισμός
  • Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας και στον κόσμο έχουν ως αποτέλεσμα την απόρριψή τους από την απόλυτη πλειοψηφία του ελληνικού λαού
  • Μεγάλη δυσπιστία για ενόχους που «δείχνει» η αμερικανική κυβέρνηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το βαθιά ριζωμένο αντιαμερικανισμό του λαού μας, με την έννοια της αντίθεσής του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στη χώρα και την περιοχή, «φωτογραφίζει» το γκάλοπ της V.PRC για τα «Νέα». Ταυτόχρονα, στη δημοσκόπηση καταγράφεται η οδύνη των ερωτηθέντων για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, αλλά και οι έντονες επιφυλάξεις για το αν οι πραγματικοί ένοχοι είναι αυτοί που «δείχνουν» οι αμερικανικές αρχές (Μπιν Λάντεν).

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «η λέξη ΗΠΑ σας προκαλεί...», το 57,1% απαντά «αρνητική εντύπωση», το 24% «καμία εντύπωση» και μόλις το 18,9% απαντά «θετική εντύπωση». Σημειώνεται ότι το 75% των αρνητικών γνωμών για τις ΗΠΑ προέρχεται από όσους αυτοτοποθετούνται στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Ομως και η απόλυτη πλειοψηφία (52,9%) των αυτοτοποθετούμενων στο Κέντρο και την Κεντροδεξιά απορρίπτει τις ΗΠΑ.

Οι απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα εξηγούν σε σημαντικό βαθμό και την ομόφωνη σχεδόν αντίθεση του ελληνικού λαού (ποσοστό 86,2%) σε στρατιωτική δράση των ΗΠΑ ως απάντηση στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, η οποία καταγράφηκε στο πλαίσιο της ίδιας δημοσκόπησης και δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα από την ίδια εφημερίδα (Βλέπε και «Ρ» 2.10.2001). Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο γκάλοπ, κατά της ελληνικής συμμετοχής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις τάσσεται το 72,1% των ερωτηθέντων, κόντρα στην πολιτική των ηγεσιών των κομμάτων του δικομματισμού.

Σε άλλο ερώτημα «όταν φέρνετε στο νου σας τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη στην Αμερική, τις σας μένει περισσότερο;», το 39,2% απαντά οδύνη για τα θύματα, οργή ή επιθυμία για βοήθεια, το 36,7% απαντά «ανησυχία και φόβο», ενώ ένα 23,4% πιστεύει ότι «οι ΗΠΑ πλήρωσαν τα λάθη τους».

Ενδιαφέροντα και εξαιρετικά επίκαιρα είναι τα ευρήματα όσον αφορά τους πραγματικούς ενόχους των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ. Παρόλο που η έρευνα έγινε από 11 μέχρι 27 Σεπτέμβρη, δηλαδή μέχρι και δύο εβδομάδες μετά το συμβάν, μόνο ένα μικρό ποσοστό πιστεύει στους, αναπόδεικτους, ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, στην ερώτηση «οι αμερικανικές αρχές έχουν κατονομάσει ήδη κάποια πρόσωπα, όπως τον Μπιν Λάντεν, ως υπαίτιους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Πιστεύετε ότι αυτά τα πρόσωπα είναι πραγματικοί ένοχοι των επιθέσεων;», το 43,5% των ερωτηθέντων απαντά «δε γνωρίζω/ δεν απαντώ», το 37,7% «δεν είναι οι πραγματικοί ένοχοι» και μόλις το 18,8% απαντά «είναι οι πραγματικοί ένοχοι».

Σε άλλη ερώτηση, το 55,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι μετά την τρομοκρατική επίθεση «τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά» και το 29,7% ότι «θα ξαναγυρίσουν στον κανονικό ρυθμό τους».

Τέλος, στο ερώτημα κατά πόσο θεωρούν ότι είναι πιθανό να συμβεί τα επόμενα χρόνια μια ανάλογη επίθεση στην Ελλάδα, το 41,2% θεωρεί ότι πολύ ή αρκετά πιθανό, ενώ το 49,2% λίγο ή καθόλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ