ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενα χρόνο μετά, οι θάνατοι συνεχίζονται

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αλλος ένας πολιτικός κρατούμενος που μετείχε στην απεργία πείνας μέχρι θανάτου που άρχισε τον Οκτώβριο του 2000 έχασε τη ζωή του, ανεβάζοντας σε 73 συνολικά τα θύματα της τραγωδίας στις τουρκικές φυλακές. Να έχει, άραγε, αυτό κάποια σχέση με την πληροφορία ότι οι ΗΠΑ θα παραγράψουν τα στρατιωτικά χρέη της Αγκυρας;

Ο Μουσταφά Τζοσκούν, ο οποίος εξασκούσε στην πολιτική ζωή του το επάγγελμα του δημοσιογράφου, ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (Μαρξιστικού-Λενινιστικού) ή TKP(ML) και συμμετείχε στην απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων. Πέθανε προχτές (Τρίτη, 2.10) στο νοσοκομείο Νουμουνέ της Αγκυρας.

Ο Τζοσκούν, ο οποίος έπασχε από καρκίνο, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή που πρόσκειται στους απεργούς πείνας πέθανε από «επιπλοκές που προκάλεσε η υποχρεωτική σίτιση», την οποία υπέστη. Δεν είχε δεχτεί, όπως του προτάθηκε από τις αρχές, να αποφυλακιστεί μετά το πέρας της επιχείρησης Επιστροφή στη Ζωή, τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν 30 κρατούμενοι και 2 αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες κανένα από τα δυτικά πρακτορεία και ΜΜΕ δεν πρόβαλε την είδηση του θανάτου του Τζοσκούν, ενώ φυσικά δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία επιμένει να μη διαπραγματεύεται επ' ουδενί με τους απεργούς πείνας πολιτικούς κρατούμενους.

Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση ακολουθεί μια πάγια πολιτική σιωπής και διαψεύσεων για τις όλο και πιο ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που «βγαίνουν» από τις φυλακές, όπως οι συνεχιζόμενοι βασανισμοί και οι βιασμοί γυναικών, και φυσικά ο βασανισμός διά της απομόνωσης...

Η πολιτική που ακολουθεί όμως η τουρκική κυβέρνηση, η αποσιώπηση του δράματος στις τουρκικές φυλακές των οποίων οι έγκλειστοι απαξιώνονται ως «τρομοκράτες», δεν πτοεί τους πολιτικούς κρατούμενους. Ακόμη μια ομάδα δεκαπέντε πολιτικών κρατουμένων (3 στη φυλακή Κάντιρα, 3 στην Εντιρνέ, 3 στην Τεκίρνταγκ, 2 στην Καρτάλ, 2 στην Κιουτάχεια και 2 στη Μόνισα) άρχισε χτες, 3 Οκτώβρη, κι αυτή απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Οι 15 αποτελούν την «7η ομάδα» απεργών πείνας, κι ανήκουν στο Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C).

ΠΓΔΜ
Επιστροφή στις εχθροπραξίες;

Μια «μυστηριώδης» έκρηξη προκάλεσε το θάνατο μιας γυναίκας χτες στα Σκόπια

Associated Press

Μια «μυστηριώδης» έκρηξη προκάλεσε το θάνατο μιας γυναίκας χτες στα Σκόπια
ΣΚΟΠΙΑ.-

Η έκρηξη, χτες το απόγευμα, σε ένα αυτοκίνητο που κινούνταν σε κεντρική οδική αρτηρία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, από την οποία χάθηκε η ζωή μιας γυναίκας και τραυματίστηκε άλλος ένας επιβαίνων σε αυτό, απασχολούσε τις αρχές της χώρας: Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Αστυνομίας, η οποία έσπευσε στην περιοχή, δεν είχε ανακοινώσει έως χτες βράδυ αν επρόκειτο για βόμβα ή έκρηξη από άλλη αιτία.

Στο μεταξύ, η «ειρηνευτική διαδικασία» και η προώθηση της Συμφωνίας της Οχρίδας εξακολουθούσε να αποτελεί το πρώτιστο μέλημα της Δύσης. Οι δυτικοί διπλωμάτες «ανησυχούσαν» χτες από το σχέδιο των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας να ανακαταλάβουν τις περιοχές που εξακολουθούν να κατέχουν οι άνδρες του (επισήμως... αυτοδιαλυμένου) «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Λιούμπε Μπόσκοσκι, «από αύριο (σ.σ. σήμερα, Πέμπτη) οι δυνάμεις ασφαλείας, με ελαφρύ οπλισμό και μεικτές περιπολίες (ομάδες που θα αποτελούνται από Σλαβομακεδόνες και Αλβανούς) θα εισέλθουν στις περιφέρειες του Τέτοβου και των Σκοπίων».

Δυτικός διπλωμάτης, μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» υπό τον όρο της ανωνυμίας, εκτίμησε πως «μια πρόωρη επιστροφή των δυνάμεων ασφαλείας θα μπορούσε να αναστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία».

Ο Μπόσκοσκι δηλώνει ότι η έναρξη της επιχείρησης είναι αναγκαία διότι υπάρχει «τεράστια πίεση από τους εσωτερικούς πρόσφυγες» να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Εκτιμά πως δε θα υπάρξουν προβλήματα με τους αντάρτες, αν και «μπορεί να μην εξελιχθούν όλα όπως σχεδιάζουμε».

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Μαρκ Λάιτι, εξέφρασε σαφέστατα την αντίθεσή του στην κίνηση των αρχών: «Δεν έχουμε καμία συμφωνία γι' αυτό», είπε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Αλλος δυτικός διπλωμάτης επαναλάμβανε, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», πως «το γεύμα δεν είναι δωρεάν, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς θυσίες. (Η ειρήνη) δεν μπορεί να διαρκέσει αν οι Μακεδόνες δεν κάνουν όσα έχουν δεσμευτεί να κάνουν στη συμφωνία του Αυγούστου». Ο ίδιος - που δεν κατονομάζεται - είπε πως «το αίσθημα απογοήτευσης διεθνώς αυξάνεται». Ο Χαβιέ Σολάνα και ο Κρις Πάτεν, οι αξιωματούχοι της ΕΕ που φθάνουν αύριο στην ΠΓΔΜ, αναμένεται να πιέσουν προκειμένου να υπάρξει συνέχιση της διαδικασίας στο Κοινοβούλιο κι, επίσης, για να περάσει η γενική αμνηστία. «Είναι προφανές ότι η αμνηστία πρέπει να υπάρξει. Για χάρη της ειρήνης... είναι αναπόφευκτη. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στις ευαισθησίες του κοινού. Οι εκλογές είναι στον ορίζοντα (το Γενάρη)», έλεγε ο δυτικός διπλωμάτης.

Τα Σκόπια μοιάζουν να ανησυχούν ότι στόχος των Αλβανών αυτονομιστών είναι να ιδρύσουν ένα de facto μίνι κράτος υπό την προστασία των ΝΑΤΟικών, πράγμα που οι δυτικοί θα προσπαθήσουν να «διασκεδάσουν».

Η «Μέρα της Γερμανικής Ενωσης»

Με συνοδεία της παρέλασης των νεοναζιστών

Η επέτειος της «Μέρας της Γερμανικής Ενωσης» (χτες, 3/10), δεν υπέστη μόνο τις συνέπειες της αδιάκοπης βροχής, αλλά αμαυρώθηκε από την προκλητική και θρασύτατη παρέλαση του νεοναζιστικού κόμματος «Εθνικό Κόμμα Γερμανίας» (NPD) στο κέντρο του δυτικού τμήματος του Βερολίνου. Η νεοφασιστική αυτή παρέλαση είναι η πρώτη από τη συντριβή του ναζιστικού καθεστώτος, το 1945, κάτω από τα θανατηφόρα χτυπήματα του Κόκκινου Στρατού και των συμμάχων. Παρά τους πασίγνωστους στόχους που επιδιώκει το κόμμα αυτό, το Διοικητικό Δικαστήριο της γερμανικής πρωτεύουσας επέτρεψε τη διαδήλωση με μια μικρή διόρθωση της πορείας και τον όρο να μη δικαιολογήσουν τα πλήγματα του Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Ωστόσο οι νεοναζιστές επιτράπηκε να διαδηλώσουν με το σύνθημά τους, που διατυπώνει επεκτατικές αξιώσεις και είναι: «Η Γερμανία είναι κάτι περισσότερο από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία - Ειρήνη για τη Γερμανία». Εννοείται ότι το δεύτερο σκέλος του συνθήματος είναι εθνικιστικό - δημαγωγικό, για «ψάρεμα» ακατατόπιστων και αφελών ανθρώπων. Πρόκειται για «ανυπόφορη πρόκληση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνδικάτων του κρατιδίου του Βερολίνου Ντίτερ Σολτς, αναφερόμενος στο σύνθημα των νεοναζί.

Αντιδιαδήλωση

Τις ίδιες ώρες -επίσης στο δυτικό τμήμα της πόλης- οργανώθηκε αντιδιαδήλωση στην οποία είχαν καλέσει συνδικαλιστικές και εκκλησιαστικές οργανώσεις, αριστερές ομάδες και προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης. Επίσης 300 εμπορικά καταστήματα είχαν κλείσει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κατά της νεοναζιστικής διαδήλωσης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επισκόπου της Ευαγγελικής Εκκλησίας Βόλφγκανγκ Χούμπερ ότι η αντιδιαδήλωση είναι αναγκαία γιατί «δυστυχώς τα κρατικά μέτρα δεν πιάνουν».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η νεοναζιστική ηγεσία του NPD είχε τη δυνατότητα να κινητοποιήσει τους οπαδούς της σε ολόκληρη τη Γερμανία. Την ώρα που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές δεν είχαν ακόμη σημειωθεί επεισόδια, αλλά αυτό δεν αποκλείει τη δημιουργία τους αργότερα, δεδομένης της προκλητικότητας των νεοναζί.

Επίσημα η «Μέρα της Γερμανικής Ενωσης» γιορτάστηκε στη δυτικογερμανική πόλη του Μάιντς. Κύριος ομιλητής στην τελετή ήταν ο Πολωνός πρόεδρος Κβασνιέφσκι. Ανάμεσα στους Γερμανούς επίσημους ήταν ο πρόεδρος Ράου και ο καγκελάριος Σρέντερ. Παρέστησαν επίσης οι πρεσβευτές πάνω από 100 χώρες.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΙΡΑΚ
Τουλάχιστον δύο νεκροί από νέους βομβαρδισμούς

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε χτες ότι επίθεση από αμερικανοβρετανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη είχε «δύο νεκρούς» Ιρακινούς πολίτες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιρακινού στρατού που δεν κατονομάζεται, από την επίθεση, που έγινε σε «πολιτικές και υπηρεσιακές εγκαταστάσεις», όπως είπε χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις, τραυματίστηκε άλλος ένας πολίτης.

Χτες αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού είχε πει ότι τα αεροσκάφη, χρησιμοποιώντας «πυραύλους υψηλής ακρίβειας στόχευσης», είχαν πλήξει δυο θέσεις της ιρακινής αεράμυνας στη Σαμπάν.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος είπε ότι η αεράμυνα της χώρας «ανάγκασε τα αεροσκάφη του εχθρού να εγκαταλείψουν τον εναέριο χώρο μας προς τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ».

Η χτεσινή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα βομβαρδισμών στη νότια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Δεν έχει ανακοινωθεί αν υπήρξαν θύματα από τους βομβαρδισμούς της Τρίτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ