ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αντίσταση στα αντιασφαλιστικά σχέδια

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων ειδικών ταμείων είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε αντίσταση απέναντι στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, κάλεσε εργαζόμενους και συνταξιούχους η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση απεργάζεται ακόμη χειρότερα μέτρα, από αυτά που έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα. Οι δηλώσεις της έγιναν μετά τη συνάντησή της με τη Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ειδικών Ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, Τράπεζες κτλ.), χτες το πρωί.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων ενημέρωσαν την ΓΓ του ΚΚΕ για τα αιτήματά τους και ζήτησαν τη συμπαράσταση του Κόμματος. Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε την υποστήριξη του ΚΚΕ και τους διαβεβαίωσε ότι θα παρέμβει και στη Βουλή για τη λύση των προβλημάτων τους. Οι συνταξιούχοι ζητούν, μεταξύ άλλων, την επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με το 80% του μισθού των εν ενεργεία συναδέλφων τους. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ του ΛΑΦΚΑ. Τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, υπό την εγγύηση του κράτους.

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, μόλις τελείωσε η συνάντηση δήλωσε:«Εμείς υποστηρίζαμε τα αιτήματά τους και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τα υποστηρίξουμε και σήμερα. Ισα - ίσα θεωρούμε ότι πρέπει να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση.

Αυτό που πρέπει να πάρουμε υπόψη είναι - βάσει και της ομιλίας του υπουργού κ. Γιαννίτση στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ - ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει ακόμα χειρότερο σχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση, από αυτό που προσπάθησε να περάσει τον περασμένο Απρίλη. Η λογική της κυβέρνησης είναι η εξής: Οταν οι εργαζόμενοι δέχονται την εκμετάλλευση είναι καλοί, όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τότε είναι ένα περιττό βάρος για την κυβέρνηση και θέλει να το πετάξει από πάνω της. Αυτό πρέπει να το πάρουμε πολύ σοβαρά υπόψη, διότι αν δεν υπάρξει αντίσταση απ' την πλευρά των εργαζομένων και των συνταξιούχων, η κυβέρνηση θα αισθάνεται ότι έχει λυμένα τα χέρια να προχωρήσει, αξιοποιώντας αν θέλετε, και τη συναντίληψη που υπάρχει στο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης κι από την πλευρά κυρίως, της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Εκ μέρους του Συντονιστικού των Ειδικών Ταμείων ο Ν. Γκίγκας, πρόεδρος των Συνταξιούχων ΔΕΗ ευχαρίστησε την Γενική Γραμματέα για την κατανόηση και την υποστήριξη των αιτημάτων τους. Εξέφρασε, επίσης, την πίστη του ότι το ΚΚΕ «θα είναι συμπαραστάτης μας γιατί βλέπουμε ότι όλοι πλέον έχουν στραφεί ενάντια στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους και πρέπει κάπου να βρούμε έναν όρμο προστασίας».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων Τραπεζών, Ι. Πλιάγκος, ζήτησε την απόδοση των οφειλόμενων προς τα Ταμεία, απαιτώντας να πληρώσουν κεφάλαιο, τράπεζες, εργοδότες. «Αυτοί που τόσα χρόνια μας εμπαίζανε με τα αποθεματικά των ταμείων, ν' αναγνωρίσουν ότι δεν μπορεί τ' αποθεματικά 40-50 χρόνων που κατατίθονταν άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδας, για να πηγαίνουν στα θαλασσοδάνεια, με υπεύθυνες τις εκάστοτε κυβερνήσεις, να έρθουν τώρα να μας πουν ότι τα διαγράφουν και θα κάνουν ένα ασφαλιστικό φορέα που θα είναι προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω. Η ΓΣΕΕ δεν πρέπει να υποχωρήσει σ' αυτό το θέμα». Κάλεσε, επίσης, τους εν ενεργεία συναδέλφους του να αγωνιστούν μαζί τους, για να διεκδικήσουν όλα αυτά που τόσα χρόνια τούς έχουν πάρει.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Εκτος ορίων η κυβερνητική υποκρισία!
  • Δεν παρεμβαίνουμε στις αποφάσεις των διοικήσεων των ταμείων δήλωσε προκλητικά χτες ο Ν. Φαρμάκης
  • Σπ. Στριφτάρης: Επιβάλατε ακόμα και με νομοσχέδιο το τζογάρισμα!

Την υποκρισία, τη λογική των «μονόδρομων», ακόμα και το ψέμα επιστράτευσε χτες για άλλη μια φορά η κυβέρνηση προκειμένου να αποκρύψει το ότι με ευθύνη της τα χρήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων έφθασαν στις τσέπες των «θεσμικών επενδυτών» διά της γνωστής οδού του χρηματιστηριακού τζόγου. Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης στην οποία απάντησε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Φαρμάκης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που με δικές της αποφάσεις ουσιαστικά παραδόθηκαν στο χρηματιστηριακό τζόγο τα χρήματα των εργαζομένων με απώλειες που φθάνουν το 1 δισεκατομμύριο δραχμές.

Δεν ξέρουν τίποτε για το «φόνο»!

Σε ένα «ρεσιτάλ» υποκρισίας, ο Ν. Φαρμάκης υποστήριξε πως «οι ασφαλιστικοί οργανισμοί της χώρας λειτουργούν ως θεσμικοί επενδυτές και η επενδυτική τους συμπεριφορά καθορίζεται με αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων χωρίς κυβερνητική παρέμβαση» σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να συμβεί» ευθεία κυβερνητική παρέμβαση! Μάλιστα πρόσθεσε πως «υπάρχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών και συνήθως οι αποφάσεις αυτές είναι ομόφωνες». Εμμένοντας στη λογική που εξέφρασε τις προάλλες ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, χαρακτήρισε τις απώλειες των ταμείων «λογιστικό θέμα» λέγοντας μάλιστα ότι «η αξία του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών οργανισμών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια»! Τέλος ο Ν. Φαρμάκης δεν παρέλειψε να επιτεθεί και κατά του ΚΚΕ κάνοντας λόγο για «κινδυνολογία που επαναλαμβάνεται μονότονα» προσθέτοντας: «θέλετε η Ελλάδα να λειτουργεί όπως κανένα άλλο κράτος στον κόσμο» καταλήγοντας στο ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί «είναι θεσμικοί επενδυτές παντού, το ίδιο και στην Ελλάδα».

Να επιστρέψετε όσα «τζογάρατε»

Απαντώντας στο επιχείρημα του υφυπουργού για το ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη διοίκηση των ταμείων, ο Σπύρος Στριφτάρης αναρωτήθηκε: «Δεν έφτιαξε νομοσχέδιο που ουσιαστικά επέβαλλε στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να τζογάρουν στο Χρηματιστήριο περισσότερο ποσοστό από όσο πριν; Δεν έκανε τέτοια παρέμβαση η κυβέρνηση; Και φυσικά τις διοικήσεις δεν τις διορίζει η κυβέρνηση; Και μου λέτε ότι δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων;»!

Αναφερόμενος στα περί «αύξησης» της αξίας των χαρτοφυλακίων που ισχυρίστηκε ο Ν. Φαρμάκης, ο Σπύρος Στριφτάρης ήταν κατηγορηματικός: «Πριν το 1998 πόσες ήταν οι μετοχές που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία; Το 1998 που ψηφίσατε εσείς το νόμο τούς βάλατε και αγόρασαν μετοχές. Για κοιτάξτε πού πήγαν». Μάλιστα πρόσθεσε ότι «αν δούμε και το 2001 το ποσοστό πτώσης του δείκτη του χρηματιστηρίου, είναι 35%, τότε δεν είναι 467 δισεκατομμύρια από το 1999 μέχρι τώρα οι απώλειες, φθάνουν το ένα τρισεκατομμύριο. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Κάποιος τα κέρδισε. Και αυτό δε θέλετε να αποκαλύψετε και γι' αυτό επιμένουμε εμείς. Επιμένετε να δίνετε λεφτά στους μεγάλους που λέγονται "θεσμικοί επενδυτές" ληστεύοντας τους μικροεπενδυτές και τα ασφαλιστικά ταμεία». Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να «απαγορευτεί να τζογάρουν τα ασφαλιστικά ταμεία» και «για τις ζημιές, που αύριο θα πείτε ότι δεν έχουν λεφτά τα ταμεία για να δώσουν τις συντάξεις, να τα δώσετε».

Παράλληλα ο Σπύρος Στριφτάρης κατήγγειλε τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων για αναλήθειες αναφερόμενος στον ισχυρισμό του ότι οι αποφάσεις των ταμείων για «τζογάρισμα» των αποθεματικών πάρθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις. «Για πείτε μου στο ΙΚΑ είναι ομόφωνη η απόφαση;» σημείωσε χαρακτηριστικά, «ψήφισαν ο Μαυροδόγλου και ο Κακαβάς; Εγώ ξέρω και τα ονόματα αυτών που δεν ψήφισαν. Δεν ξέρω για τους άλλους εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά τουλάχιστον αυτοί οι δυο δεν ψήφισαν. Πώς επικαλείστε εδώ την ομοφωνία; Για τις εντυπώσεις».

Παρακαλεί για διάλογο η ΟΤΟΕ

Διαβεβαιώνοντας για τη «διαλλακτικότητα» και την «ευθύνη» που τη διακρίνει, η ΟΤΟΕ ζητά από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να παρέμβει για να γίνει διάλογος, προκειμένου να ρυθμιστούν τα ωράρια στις τράπεζες, μετά τις αλλαγές στο χρηματιστήριο και τις χρηματιστηριακές εταιρίες. Το αίτημα συνοδεύεται από την επισήμανση ότι η ΟΤΟΕ δε διαφωνεί με την αλλαγή των ωρών λειτουργίας του χρηματιστηρίου, παρόλο που αυτό επηρεάζει και το ωράριο λειτουργίας των τραπεζών ή κάποιων τμημάτων τους. Η παράκληση της ΟΤΟΕ έρχεται μετά την αδιαφορία όλων των εμπλεκομένων φορέων να τη λάβουν υπόψη τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ