ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Λίστα με «παραγγελίες» υπέβαλαν οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Κατάλογο αιτημάτων με στόχο την «πρακτική βοήθεια» των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ υπέβαλαν χτες οι ΗΠΑ στην έδρα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες. Το είπε χτες ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος Ιβ Μπροντέρ, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ παρουσίασαν τη συγκεκριμένη λίστα, δίχως να θέσουν χρονικά όρια ανταπόκρισης των ΝΑΤΟικών τους εταίρων και δίχως να προβάλλουν συγκεκριμένες απαιτήσεις από συγκεκριμένους συμμάχους.

«Οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοί θα κοιτάξουν (τα αιτήματα) και θα έχουν «ευλυγισία» σ' αυτό που είναι προετοιμασμένοι να προσφέρουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ιβ Μπροντέρ, διευκρινίζοντας πως «επί του παρόντος η λίστα επιχειρησιακών μέτρων εξετάζεται ενεργά από τους συμμάχους»...

Μολονότι ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος απέφυγε επίμονα να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στη λίστα των αμερικανικών παραγγελιών προς τις υπόλοιπες 18 χώρες-μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, αρκέστηκε να παρατηρήσει πως τα μέτρα αυτά «περιλαμβάνουν και στρατιωτική υποστήριξη και περισσότερη έμμεση βοήθεια στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Αμερικανοί διπλωμάτες στην έδρα του ΝΑΤΟ αρνήθηκαν να αναφερθούν λεπτομερώς στον κατάλογο των «επιχειρησιακών μέτρων» που έχουν αποστείλει στους εταίρους της Συμμαχίας,εντούτοις, άλλες διπλωματικές πηγές υποστήριζαν πως πρόκειται για «έναν συνδυασμό διαφόρων ειδών υποστήριξης που οι ΗΠΑ έχουν ήδη λάβει από χώρες - μέλη σε διμερές επίπεδο».... Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Διευκολύνσεις στον εθνικό εναέριο χώρο των ΝΑΤΟικών εταίρων, χρήση στρατιωτικών βάσεων, επιμελητιακή υποστήριξη, ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο κατασκοπίας... Επιπλέον, αν και ο Ιβ Μπροντέρ διαβεβαίωνε επισήμως πως οι ΗΠΑ δεν έχουν θέσει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των αιτημάτων που έχουν γνωστοποιήσει στους ΝΑΤΟικούς εταίρους τους, δυτικοευρωπαϊκές ΝΑΤΟικές διπλωματικές πηγές «ανταπαντούσαν» με νόημα την ίδια στιγμή πως «η διαδικασία κινείται μάλλον ταχύτερα από συνήθως»...

Η ανταπόκριση Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας

Σ' αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα η χτεσινή αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης και σε επόμενο επίπεδο, οι πολιτικές δηλώσεις των ηγετών της Γερμανίας και της Ρωσίας έναντι της αμερικανικής λίστας περί συνδρομής σε «επιχειρησιακά μέτρα».

Μετά τη συνεδρίαση του γαλλικού Υπουργικού Συμβουλίου, η εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας ανακοίνωσε πως το Παρίσι ανταποκρινόμενο στα αιτήματα της Ουάσιγκτον επιτρέπει τη διέλευση αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών από τον εθνικό εναέριο χώρο της Γαλλίας και πως ήδη δύο γαλλικά πολεμικά πλοία (μία φρεγάτα και ένα μεταγωγικό) είναι έτοιμα να αναχωρήσουν για τον Ινδικό Ωκεανό για να προσφέρουν επιμελητιακή υποστήριξη στις εκεί ήδη υπάρχουσες ναυτικές αμερικανικές δυνάμεις...

Ο δε πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, δήλωσε, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ανακοίνωσε πως «ο πιθανός στρατιωτικός ρόλος της Γαλλίας αξιολογείται προσεκτικά».

Στο δε Βερολίνο, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναφερόμενος στα αιτήματα που υπέβαλλαν οι ΗΠΑ για μέτρα υποστήριξης, είπε πως αυτά περιλαμβάνουν συνεργασία σε επίπεδο αντικατασκοπίας, προστασία αμερικανικών συμφερόντων στο έδαφος της Γερμανίας, αλλά και στις άλλες ΝΑΤΟικές χώρες και απεριόριστο αριθμό πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών. Ο Καγκελάριος είπε ακόμη πως παρήγγειλε στον Γερμανό αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ «να συνεργαστεί βοηθώντας τις ΗΠΑ σ' ό,τι χρειάζονται», αλλά αρνήθηκε να πει εάν ζητήθηκε από το Βερολίνο να συμβάλει στρατιωτικά στις επιχειρήσεις που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ. Αρκέστηκε μάλιστα να παρατηρήσει πως τα αιτήματα δόθηκαν στο ΝΑΤΟ ως σύνολο και όχι σε κάθε χώρα ατομικά...

Ενδιαφέρουσα ήταν η σχετική αντίδραση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, δήλωσε πως η Μόσχα έχει ενημερωθεί «με το περιεχόμενο της (ΝΑΤΟικής) λίστας, με τα θέματα και τα προβλήματα». «Δεν υπάρχουν μυστικά γι' αυτή τη λίστα στη Ρωσία» είπε ο Πούτιν, καταλήγοντας: «Ρωσία και ΗΠΑ ήδη ανταλλάσσουν πληροφορίες έναντι της τρομοκρατίας σε διμερές επίπεδο, ενώ σε πολιτικό επίπεδο είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα»...

Σε εμπόλεμη κατάσταση η Ελλάδα

Στη διάθεση των ΗΠΑ και των τυχοδιωκτικών πολεμικών τους σχεδίων έχει τεθεί η Ελλάδα. Η κυβέρνηση, υποθηκεύοντας το μέλλον του ελληνικού λαού και την ίδια την υπόσταση της χώρας, έχει κάνει κουρελόχαρτο κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας και δηλώνει άγνοια, παραπέμποντας στα όργανα του ΝΑΤΟ, για τα ποια θα είναι η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο που ξεκινάνε οι ιμπεριαλιστές. Στην ουσία θέλει να συγκαλύψει την ενοχή της και δεν τολμάει να παραδεχτεί ότι τα έχει δώσει όλα.

Αυτό που δε λέει η κυβέρνηση, που όμως το κάνει, είναι ότι έχει θέσει την Ελλάδα, με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, σε εμπόλεμη κατάσταση. Ασχετα από το τι έχει διαμειφθεί στα ΝΑΤΟικά επιτελεία, είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι ΗΠΑ έχουν απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση ετοιμότητα για να διαθέσει η Ελλάδα ό,τι χρειαστεί στις επικείμενες πολεμικές επιχειρήσεις. Ηδη έχει διατεθεί επίσημα ο εναέριος χώρος στα αμερικανικά αεροσκάφη, μεταγωγικά και μαχητικά. Η αεροπορική και ναυτική βάση της Σούδας καθώς και ολόκληρη η Κρήτη βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αεροπορικό και ναυτικό ορμητήριο των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο. Είναι η βάση ανεφοδιασμού σε καύσιμα και πυρομαχικά των πολεμικών πλοίων, όπως και εναλλακτικό αεροδρόμιο για τα αεροσκάφη των αεροπλανοφόρων. Η βάση στο Ακτιο αποτελεί προκεχωρημένη βάση εξόρμησης των ιπταμένων ραντάρ (ΑΒΑΚΣ). Στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ έχουν τεθεί και τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, από τα οποία παρέχεται κατ' ευθείαν εικόνα στα ΝΑΤΟικά επιτελεία μέσω του αεροπορικού στρατηγείου της Νάπολης. Την ίδια ώρα λειτουργεί στην Ελλάδα το ΝΑΤΟικό περιφερειακό στρατηγείο της Λάρισας.

Και οι ίδιες οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι στη διάθεση του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα το Β` Σώμα Στρατού που εδρεύει στη Βέροια (υπάγονται όλες οι μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων και η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών), που έχει μετεξελιχθεί σε Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, έχει διατεθεί στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο και το Γ` Σώμα Στρατού, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Μετεξελίσσεται και αυτό σε ΝΑΤΟικό στρατηγείο και οι μονάδες που υπάγονται σ' αυτό είναι διαθέσιμες στο ΝΑΤΟ.

Ενδεικτικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις, σχετικά με τα στοιχεία που προσκόμισαν οι Αμερικανοί, του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «δεν έχω ο ίδιος ακόμα πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία». Και συμπλήρωσε ότι «υπήρξε ενημέρωση για αυτά», μέσα από την οποία προκύπτει ενοχή της οργάνωσης «Αλ Κάιντα» του Μπιν Λάντεν. Και αναιρώντας το ρόλο του ως υπουργού, πρόσθεσε: «Εκανε σχετικές δηλώσεις ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και υπουργοί άλλων χωρών, που εκφράζουν την πραγματικότητα». Ενημερώθηκαν δηλαδή άλλοι αντί γι' αυτόν και αυτό τον καλύπτει... Οσο δε για την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, η ενέργεια αυτή είπε ο υπουργός Αμυνας «εκφράζει την αλληλεγγύη προς τις ΗΠΑ και τη διάθεση στήριξης τους εκ μέρους των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ». Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «ο τρόπος συμμετοχής της κάθε χώρας είναι ανοιχτός προς συζήτηση στο ΝΑΤΟ». Διευκρίνισε ακόμα ότι «δε ζητήθηκε από τις ΗΠΑ στρατιωτική συμβολή», προφανώς εννοώντας ότι έχει ζητηθεί η διάθεση χερσαίων δυνάμεων από την Ελλάδα.

«Δε μας ρώτησε και κανείς»!!!

Ωστόσο, ανώτατες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, αρκετές ώρες μετά τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αποδεικνύονταν ακόμα μια φορά πιο Αμερικανοί κι από τους Αμερικάνους! Στις ερωτήσεις για το τι πρακτικά ζήτησαν από την Ελλάδα οι ΗΠΑ, τη μια απαντούσαν λέγοντας πως δεν έχουν επίσημη ενημέρωση και πως μόνο να «φανταστούν» (!!!) μπορούν τα «αιτήματα» των ΗΠΑ, την άλλη έλεγαν πώς ό,τι και να ζήτησαν συγκεκριμένα οι ΗΠΑ δεν έχει και πολλή σημασία γιατί «εμείς έτσι κι αλλιώς τα έχουμε δώσει» από την πρώτη μέρα!

Οι κυβερνητικοί κύκλοι ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση δεν είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή λεπτομερή ενημέρωση για τα «αιτήματα». Για να μην απαντήσουν προφασίζονταν, δε, είτε ότι η συζήτηση στο ΝΑΤΟ συνεχιζόταν, είτε ότι επειδή είχαν κατατεθεί στο ΝΑΤΟ τα «αιτήματα», δεν είχαν ακόμα διαβιβαστεί στην Ελλάδα... Ταυτόχρονα βέβαια μιλούσαν για «διευκολύνσεις», για παραχώρηση του εθνικού εναέριου χώρου, για πλήρη ενεργοποίηση της Σούδας κλπ. Εκείνο που πάντως με κατηγορηματικότητα ήθελαν να αποκλείσουν ήταν ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν στρατιωτικές δυνάμεις από την Ελλάδα (σ.σ.: πώς το ήξεραν αφού δεν ήξεραν τα «αιτήματα»;...).

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αντίδραση των εν λόγω κυβερνητικών πηγών στο θέμα των περιβόητων «αποδείξεων» για τους ενόχους, που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και που υποτίθεται ότι έφτασαν χτες και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Οπως τόνιζαν τα εν λόγω «στοιχεία» συνιστούν «επανάληψη των γνωστών θέσεων των ΗΠΑ», αλλά, συμπλήρωναν, από τη στιγμή που «οι Ρώσοι και οι Γάλλοι τα αποδέχτηκαν, εμείς τι θα κάναμε»! Αλλωστε, κατέληγαν, «δε μας ρώτησε και κανείς»!!!

Ο Κ.Σημίτης

Σε χτεσινές του δηλώσεις μετά το τέλος του ΕΓ, ο Κ. Σημίτης ανέφερε ότι υπάρχουν οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, ωστόσο υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλύτερη θέση» από άλλους και έκανε λόγο για την «ισχυρή οικονομία και το κύρος» της... Παράλληλα, θέλησε να εμφανίσει την κυβέρνηση του ως συμμετέχουσα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, συμπληρώνοντας ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

ΓΚΑΛΟΠ
«Ζωντανός» ο αντιαμερικανισμός
  • Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας και στον κόσμο έχουν ως αποτέλεσμα την απόρριψή τους από την απόλυτη πλειοψηφία του ελληνικού λαού
  • Μεγάλη δυσπιστία για ενόχους που «δείχνει» η αμερικανική κυβέρνηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το βαθιά ριζωμένο αντιαμερικανισμό του λαού μας, με την έννοια της αντίθεσής του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στη χώρα και την περιοχή, «φωτογραφίζει» το γκάλοπ της V.PRC για τα «Νέα». Ταυτόχρονα, στη δημοσκόπηση καταγράφεται η οδύνη των ερωτηθέντων για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, αλλά και οι έντονες επιφυλάξεις για το αν οι πραγματικοί ένοχοι είναι αυτοί που «δείχνουν» οι αμερικανικές αρχές (Μπιν Λάντεν).

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «η λέξη ΗΠΑ σας προκαλεί...», το 57,1% απαντά «αρνητική εντύπωση», το 24% «καμία εντύπωση» και μόλις το 18,9% απαντά «θετική εντύπωση». Σημειώνεται ότι το 75% των αρνητικών γνωμών για τις ΗΠΑ προέρχεται από όσους αυτοτοποθετούνται στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Ομως και η απόλυτη πλειοψηφία (52,9%) των αυτοτοποθετούμενων στο Κέντρο και την Κεντροδεξιά απορρίπτει τις ΗΠΑ.

Οι απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα εξηγούν σε σημαντικό βαθμό και την ομόφωνη σχεδόν αντίθεση του ελληνικού λαού (ποσοστό 86,2%) σε στρατιωτική δράση των ΗΠΑ ως απάντηση στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, η οποία καταγράφηκε στο πλαίσιο της ίδιας δημοσκόπησης και δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα από την ίδια εφημερίδα (Βλέπε και «Ρ» 2.10.2001). Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο γκάλοπ, κατά της ελληνικής συμμετοχής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις τάσσεται το 72,1% των ερωτηθέντων, κόντρα στην πολιτική των ηγεσιών των κομμάτων του δικομματισμού.

Σε άλλο ερώτημα «όταν φέρνετε στο νου σας τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη στην Αμερική, τις σας μένει περισσότερο;», το 39,2% απαντά οδύνη για τα θύματα, οργή ή επιθυμία για βοήθεια, το 36,7% απαντά «ανησυχία και φόβο», ενώ ένα 23,4% πιστεύει ότι «οι ΗΠΑ πλήρωσαν τα λάθη τους».

Ενδιαφέροντα και εξαιρετικά επίκαιρα είναι τα ευρήματα όσον αφορά τους πραγματικούς ενόχους των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ. Παρόλο που η έρευνα έγινε από 11 μέχρι 27 Σεπτέμβρη, δηλαδή μέχρι και δύο εβδομάδες μετά το συμβάν, μόνο ένα μικρό ποσοστό πιστεύει στους, αναπόδεικτους, ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, στην ερώτηση «οι αμερικανικές αρχές έχουν κατονομάσει ήδη κάποια πρόσωπα, όπως τον Μπιν Λάντεν, ως υπαίτιους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Πιστεύετε ότι αυτά τα πρόσωπα είναι πραγματικοί ένοχοι των επιθέσεων;», το 43,5% των ερωτηθέντων απαντά «δε γνωρίζω/ δεν απαντώ», το 37,7% «δεν είναι οι πραγματικοί ένοχοι» και μόλις το 18,8% απαντά «είναι οι πραγματικοί ένοχοι».

Σε άλλη ερώτηση, το 55,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι μετά την τρομοκρατική επίθεση «τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά» και το 29,7% ότι «θα ξαναγυρίσουν στον κανονικό ρυθμό τους».

Τέλος, στο ερώτημα κατά πόσο θεωρούν ότι είναι πιθανό να συμβεί τα επόμενα χρόνια μια ανάλογη επίθεση στην Ελλάδα, το 41,2% θεωρεί ότι πολύ ή αρκετά πιθανό, ενώ το 49,2% λίγο ή καθόλου.

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Στενές και θερμές»

«Στενή και θερμή» χαρακτήρισε τη σχέση του με τον Ελληνα ομόλογό του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ, μετά τη συνάντηση που είχαν προχτές Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός υπουργός, είχε κάθε λόγο να πλέξει το εγκώμιο του Γ. Παπανδρέου, αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει φροντίσει να ικανοποιήσει τις αμερικανικές απαιτήσεις πριν καν αυτές εκφραστούν και χωρίς ερωτήσεις.

Χαρακτηριστικό της στάσης που κρατά η ελληνική κυβέρνηση, είναι ότι αποδέχτηκε την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, στη συζήτηση που έγινε σε επίπεδο διπλωματών, πριν καν λάβει τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι Αμερικανοί ως αποδείξεις, ότι δέχτηκαν χτύπημα από έξω, και από την οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τα στοιχεία αυτά, υποτίθεται, ότι τα διαβίβασε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Ο Γ. Παπανδρέου που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον δε χρειάστηκε καμία απόδειξη και κανένα στοιχείο για να δώσει στους Αμερικανούς την αμέριστη συμπαράστασή του σε ό,τι κι αν αποφασίσουν να κάνουν. Αλλωστε, σε πρακτικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση είχε προσφέρει κάθε τι που ήταν απαραίτητο για την επιχειρησιακή προετοιμασία και ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων.

Μετά τη συνάντηση ο Κ. Πάουελ δήλωσε ότι οι δεσμοί Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ στενοί και η προσωπική του σχέση με τον Ελληνα ομόλογό του ιδιαίτερα θερμή, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη της Ελλάδας. «Στηριζόμαστε στους Ελληνες φίλους μας» σημείωσε ο Κ. Πάουελ, και πρόσθεσε ότι η διεθνής συμμαχία που αναπτύσσεται δεν περιορίζεται μόνο στο στρατιωτικό επίπεδο, αλλά επεκτείνεται και στο οικονομικό και το διπλωματικό. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με κατανόηση την κατάσταση διότι, όπως είπε, έχει αντιμετωπίσει και η ίδια αυτού του είδους το πρόβλημα, και πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον κ. Παπανδρέου το θέμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μαθήματα από τη χειμερινή Ολυμπιάδα στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ, το Φλεβάρη, θα αποβούν χρήσιμα και για την Αθήνα.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ σημειώνοντας ότι οι αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας θα επικρατήσουν, και τόνισε ότι το θέμα της τρομοκρατίας δεν αφορά μια θρησκεία όπως το Ισλάμ, ούτε μόνο τις αραβικές χώρες, αλλά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί διεθνή αντιμετώπιση.

Ο Γ. Παπανδρέου είχε νωρίτερα συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τη σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς τις ΗΠΑ, χαρακτήρισε δεδομένη τη συνεργασία της Ελλάδας, τόνισε ότι ήδη ανταλλάσσονται πληροφορίες για τον εντοπισμό υπόπτων και πρόσθεσε ότι πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση περιφερειακών διενέξεων. Από την πλευρά της, η Κ. Ράις ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για τη στήριξη της Ελλάδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έφθασε χτες αργά το βράδυ από την Ουάσιγκτον στη Νέα Υόρκη, και είχε στην Αρχιεπισκοπή συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Τον Γ. Παπανδρέου θα συνοδεύουν ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξ. Φίλων, ο γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη Δημ. Πλατής και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής και ο υπουργός Εξωτερικών μετέβησαν με πλοιάριο για την περιοχή του «Σημείου Μηδέν» (Ground Zero). Ο αρχιεπίσκοπος τέλεσε ειδική δέηση στα ερείπια του ναού του Αγίου Νικολάου και ακολούθως θα περιηγηθούν τον τόπο της καταστροφής.

Στη συνέχεια ο υπουργός συναντήθηκε με το δήμαρχο Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι και με εκπροσώπους της ομογένειας.

.

Ο «προστάτης» της Αριστεράς!

Με το μανδύα του θεματοφύλακα των συμφερόντων της Αριστεράς, κυκλοφόρησε χτες ο - γνωστός από τους τραμπουκισμούς στα γήπεδα - δημοσιογράφος Ι. Κ. Πρετεντέρης (Ι. Κ. Π.), ο οποίος προσπαθεί «να βγει ...από τ' αριστερά» στους κομμουνιστές και, γενικά, σ' όσους αντιστέκονται στη νέα τάξη πραγμάτων. Προφανώς, επειδή ο ίδιος δεν έχει το θάρρος να στιγματίσει δημόσια τα μεγάλα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των Ευρωπαίων συμμάχων του σε δεκάδες χώρες της Γης και διαπαιδαγωγημένος στη λογική του «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω», ο κύριος Ι. Κ. Π. έχασε (όπως και πολλοί άλλοι) την ψυχραιμία του και ανακαλεί ...στην τάξη όσους αντιτίθενται στο «νέο πόλεμο» που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ.

Επηρεασμένος από την εκβιαστική δήλωση του πλανητάρχη Τζ. Μπους, που είπε «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας», ο ...εκλεκτός συνάδελφος προσπαθεί με όσα γράφει στο χτεσινό «Βήμα», στη στήλη του «Εμπιστευτικά», να πείσει τους πάντες ότι είναι πιο Αμερικάνος και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Εκφράζοντας ξανά τη λύπη του για τα θύματα του χτυπήματος στους δίδυμους πύργους της Ν. Υόρκης και του Πενταγώνου, ο Ι. Κ. Π. αναδημοσιεύει ένα εμετικό αντικομμουνιστικό άρθρο της γαλλικής εφημερίδας «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» - το οποίο υιοθετεί από την αρχή μέχρι το τέλος - για να καταλήξει στη βαρύγδουπη διαπίστωση πως: Η «υποτιθέμενη Αριστερά βγαίνει βαρύτατα τραυματισμένη από τα ερείπια του Μανχάταν, επειδή - όπως αποφαίνεται - ηττήθηκαν όχι μόνον οι ιδέες της πολιτικής της, αλλά επειδή αυτή τη φορά έχασε (σ.σ. η Αριστερά) και την ανθρωπιά της».

Ηθελα να 'ξερα, αν ο Γ. Κ. Πρετεντέρης πιστεύει πως, αν γίνει πόλεμος, θα γλιτώσει από τις συνέπειές του, επειδή βγαίνει σήμερα και δηλώνει αμερικανότερος των Αμερικάνων...


Λ. Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ