ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμική απάντηση στο νέο μακελειό των ιμπεριαλιστών

Από τη χτεσινή δυναμική αντιιμπεριαλιστική πορεία του λαού και της νεολαίας της Θεσσαλονίκης

Eurokinissi

Από τη χτεσινή δυναμική αντιιμπεριαλιστική πορεία του λαού και της νεολαίας της Θεσσαλονίκης
Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν, να σταματήσουν οι μηχανές του θανάτου να σπέρνουν τον όλεθρο, καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο με οποιοδήποτε τρόπο, καμία περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, απαίτησε χτες ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης μέσα από μια μεγάλη διαδήλωση που αποτέλεσε την πρώτη δυναμική απάντηση στο νέο μακελειό των ιμπεριαλιστών εναντίον των λαών.

Η μεγάλη διαδήλωση που διοργανώθηκε από την Αντιπολεμική Επιτροπή Θεσσαλονίκης και τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη, αποφασίστηκε χτες, λίγο πριν το μεσημέρι. Και η μαζική συμμετοχή του κόσμου απέδειξε πως ο λαός της Θεσσαλονίκης δε συναινεί, δεν υποτάσσεται, δε δίνει συγχωροχάρτι στο νέο άδικο πόλεμο και σε όσους τον στηρίζουν. Η αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, ξεκίνησε από το Αγαλμα του Βενιζέλου, εξελίχθηκε στους δρόμους της πόλης και κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στέλνοντας ξεκάθαρο το μήνυμα της ανυποχώρητης αντίστασης και πάλης.

Στη συγκέντρωση, στο χώρο μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου, ο Κώστας Δρούτσας μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής και των φορέων, ξεκαθάρισε: «είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία και στην κρατική τρομοκρατία του νέου ηγεμόνα της Ηνωμένης Παγκόσμιας Αυτοκρατορίας, με τους ύπατούς της στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία, την Ιταλία και στον τόπο μας». Προειδοποίησε πως με τα μέτρα που λαμβάνονται παγκόσμια σήμερα με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας επιχειρείται η περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των λαών: «Θέλουν να μας οδηγήσουν σε ένα αύριο όπου κάθε διαμαρτυρία, για τους Αμερικάνους και τους ύπατους, θα θεωρείται ένας στόχος αντιτρομοκρατικός», είπε. Και κλείνοντας την ομιλία του υπέδειξε το καθήκον που έχει ο κάθε δημοκράτης, πατριώτης, αγωνιστής της ειρήνης, να ενημερώσει πλατιά το λαό και να απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα.

Ποτάμι η οργή του λαού

Σαν ένα πολύβουο ποτάμι, ξεχύθηκαν στους δρόμους οι διαδηλωτές. Με τα συνθήματα να δονούν ασταμάτητα την ατμόσφαιρα. Με τις υψωμένες γροθιές να σπάνε το κλίμα της ανοχής, με το νεανικό πάθος και το δυναμισμό να ξεσηκώνει το πλήθος. «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», να καταγγέλλεται αδιάκοπα και παράλληλα να δηλώνεται με σαφήνεια: «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά».

Από την Εγνατία, στην οδό Αγ. Σοφίας, στην Τσιμισκή, έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο. Και μετά από τη Βενιζέλου μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, σάλπισαν το κάλεσμα: «εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί». Διατύπωσαν το αίτημα που πρέπει να ακουστεί σε όλη την Ελλάδα, από όλους τους πολίτες: «καμία εμπλοκή καμιά συμμετοχή κανένας φαντάρος στην Ανατολή», «καμία εμπλοκή καμιά συμμετοχή να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί».

Εξω από το προξενείο που ζώστηκε κυριολεκτικά από δυνάμεις καταστολής έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον «τρομοκράτη λαό», η νεολαία που δε συναινεί στον όλεθρο και το θάνατο, στη σφαγή των λαών, ανάρτησε μια πικέτα στη μνήμη «των απανταχού θυμάτων της αμερικανοκρατίας, του ιμπεριαλισμού. Από τη Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Ινδονησία, Κορέα, Βιετνάμ, Λατινική Αμερική, Ιράν, Ιράκ, Παλαιστίνη, Ελλάδα, Κύπρο, Αφγανιστάν... έως τους δίδυμους πύργους».

Εγραψε με κόκκινη μπογιά την απαίτησή της να σταματήσει το ματοκύλισμα των λαών και σκόρπισε κόκκινα τριαντάφυλλα. «Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί είναι η Νέα Τάξη και οι Αμερικανοί», ακούστηκε δυνατά η καταγγελία.

Η πορεία συνεχίστηκε ως το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου και ολοκληρώθηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ