ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχονται βροχή οι αυξήσεις στ' ασφάλιστρα

Οι διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιριών προχωρούν σε αυξήσεις στις ασφαλιστικές καλύψεις με διάφορα προσχήματα και επιχειρήματα

Αυξήσεις σε όλα τα είδη ασφάλισης, που περιλαμβάνονται στον κλάδο πυρός, έρχονται το επόμενο διάστημα, με πρόσχημα την αύξηση του κόστους, την οποία επικαλούνται οι ασφαλιστικές εταιρίες μετά τις 11 του Σεπτέμβρη. Εξάλλου, όπως έκανε σαφές ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, Δ. Κοντομηνάς, μιλώντας στη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου ασφαλιστών και αντασφαλιστών, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα, τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιριών είναι αδιαπραγμάτευτα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι εταιρίες θα προχωρήσουν στις απαραίτητες «αναδιαρθρώσεις ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της οικονομικής αναστάτωσης στην ασφαλιστική βιομηχανία».

Προ των πυλών βρίσκονται - και αναμένονται το Γενάρη του 2002 - αυξήσεις στους κλάδους πυρός, βιομηχανικού κινδύνου και οχημάτων, με πρόσχημα την αύξηση του κόστους των εταιριών από την αντασφάλισή τους. Οπως έκαναν γνωστό οι αντασφαλίστριες εταιρίες -οι εταιρίες, δηλαδή, στις οποίες κάνουν ίδια ασφάλιση οι ασφαλιστικές εταιρίες - προσανατολίζονται σε αύξηση των αντασφαλίστρων για τους κλάδους πυρός και βιομηχανικού κινδύνου (του κινδύνου για οικονομικές απώλειες από τις συναλλαγές των επιχειρήσεων) στο ύψος του 30%-40%. Με πρόσχημα την αύξηση αυτή, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις στα τιμολόγια των παραπάνω κλάδων από το Γενάρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος πυρός περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά, όπως ο σεισμός, η τρομοκρατική ή κακόβουλη ενέργεια και μια σειρά από άλλες περιπτώσεις. Στα περισσότερα πακέτα ασφαλίσεων συμπεριλαμβάνεται και η ασφάλιση από πυρκαγιά, πράγμα το οποίο συνεπάγεται αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα σχεδόν τα πακέτα.

Σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, είναι πιθανό οι αυξήσεις 8%-10%, που σχεδίαζαν πριν από τις 11 του Σεπτέμβρη οι ασφαλιστικές εταιρίες, να ισχύσουν από τον καινούριο χρόνο και για τα ασφάλιστρα των οχημάτων. Γι' αυτές τις αυξήσεις οι εταιρίες επικαλούνται την αύξηση της συμμετοχής τους στο ανώτατο ύψος των αποζημιώσεων που προβλέπονται για σωματική βλάβη, έναντι της συμμετοχής των αντασφαλιστών.

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ
Ανηφορίζουν οι τιμές στα είδη λαϊκής κατανάλωσης

Τιμάριθμος δυο ταχυτήτων προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία

Με ρυθμό 3,6% «έτρεχε» ο επίσημος τιμάριθμος τον Σεπτέμβρη του 2001. Την ίδια στιγμή οι ετήσιες μεσοσταθμικές αυξήσεις των τιμών στα είδη διατροφής - η εξέλιξη των οποίων επηρεάζει σημαντικά τα φτωχά λαϊκά στρώματα - ανήλθαν στο 6,4%. Η άνοδος των τιμών στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από τη μέση αύξηση του πληθωρισμού, δίνει μια άλλη διάσταση στην άνοδο του επίσημου πληθωρισμού, σχετικά με τον επιμερισμό των συνεπειών στις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι οι συνέπειες στα λαϊκά στρώματα, σε όλους εκείνους, που ξοδεύουν πολύ μεγάλο τμήμα του εισοδήματός τους σε είδη διατροφής, ήταν πολύ βαρύτερες από τις «μέσες» συνέπειες που καταγράφει ο στατιστικός δείκτης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο πληθωρισμός το Σεπτέμβρη του 2001 στο 3,6% δείχνει μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης, ως προς τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο, όταν είχε διαμορφωθεί στο 3,8%. Οι σημαντικότερες αυξήσεις σε 12μηνη βάση την περίοδο Σεπτέμβρη 2001/2000 ήταν: 5% τα δημητριακά και τα παρασκευάσματα, 15,9% το νωπό αρνί και κατσικάκι, 15,7% το νωπό χοιρινό, 5,3% το νωπό γάλα, 25,8% τα νωπά φρούτα, 6% για το γιαούρτι, 6,3% τη φέτα, 12,8% τα τσιγάρα, 11,9% τα κόμιστρα των ταξί, 7,6% το πετρέλαιο θέρμανσης, κλπ. Αντίθετα, η τιμής της βενζίνης εμφανίζεται μειωμένη κατά 7,2% ως προς τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 9-10-01
ΚΚΕ
Καταγγέλλει το χτύπημα των ΜΑΤ

Παρέμβαση για την επίθεση κατά των κατοίκων της Μαυροπηγής

Τη ζήτημα της βίαιης επίθεσης των δυνάμενων καταστολής εναντίον των κατοίκων της Μαυροπηγής Κοζάνης, που διαδήλωναν ειρηνικά, επειδή άρχισαν οι διαδικασίες διάνοιξης του ορυχείου κοντά στο χωριό τους, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αγγελου Τζέκη, η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Ανάπτυξης.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρεται: Χημικά δακρυγόνα, άγριο ξυλοδαρμό και συλλήψεις εισέπραξαν οι κάτοικοι της Μαυροπηγής Κοζάνης, επειδή αγωνίζονται για το δικαίωμα στη ζωή και στη δουλιά, από τις ισχυρότατες δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά και κατά παράβαση του σχετικού νόμου δυνάμεων των συνοροφυλάκων.

Αυτή τη φορά, ο «εχθρός λαός» ήταν γυναίκες, παιδιά, συνταξιούχοι, κάτοικοι της περιοχής που διαδήλωναν ειρηνικά, επειδή άρχισαν οι εργασίες διάνοιξης του ορυχείου πλησίον του χωριού, ζητώντας από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ να δεσμευτούν ότι θα αναλάβουν το κόστος μετεγκατάστασης του οικισμού τους, αλλά θα επιλύσουν τα προβλήματα εργασίας των κατοίκων, αφού μετά την απαλλοτρίωση των χωραφιών τους δεν υπάρχει άλλος τομέας απασχόλησης.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Από ποιον και γιατί δόθηκε η εντολή να χτυπηθεί μία ειρηνική και απόλυτα δίκαιη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Μαυροπηγής;
  • Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να μετεγκατασταθεί ο οικισμός της Μαυροπηγής και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα απασχόλησης των κατοίκων της περιοχής;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ