ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Αγανάχτηση για την κυβερνητική πολιτική

Περιοδεία του Γ. Πατάκη στο νομό

«Ο,τι κάνουν οι παραγωγοί στην Καρδίτσα το ίδιο θα πρέπει να γίνει κι εδώ και παντού, έτσι που να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Χρειάζεται αγώνας, οι βαμβακοπαραγωγοί θα πρέπει να αντιδράσουν, απαιτώντας να παραδώσουν όλη την παραγωγή τους, όπως και να μην πληρώσουν συνυπευθυνότητα οι μικροπαραγωγοί, αυτοί τουλάχιστον που έχουν μέχρι 100 στρέμματα ιδιόκτητα χωράφια».

Αυτά τόνισε ο Γιάννης Πατάκης, μέλος της κεντρικής γραμματείας της ΠΑΣΥ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σε μεγάλες συγκεντρώσεις παραγωγών στη διάρκεια περιοδείας του στο νομό Σερρών. Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Σερρών, επισκέφθηκε τη Μαυροθάλασσα, το Νέο Σκοπό και το Παραλίμνιο και είχε συναντήσεις με αγρότες και με εκπροσώπους αγροτικών φορέων και της ΤΑ.

Οπως διαπίστωσε το κλιμάκιο, μεγάλη είναι η αγωνία των βαμβακοπαραγωγών για το αύριο, καθώς για άλλη μια χρονιά κανείς δε γνωρίζει πόσο θα πληρωθεί ο κόπος του. Καταλαβαίνουν οι παραγωγοί ότι παίζονται στην πλάτη τους πολλά παιχνίδια στο όνομα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία έχει σαν στόχο τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας και όχι μόνο. Σε κάθε ευκαιρία λένε ότι βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί το οικογενειακό τους ισοζύγιο είναι τα τελευταία χρόνια παθητικό, καθώς οι τιμές είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με το κόστος παραγωγής.

«Ο υπουργός Γεωργίας αντί να απαιτήσει καλυτέρευση της κοινής αγοράς για το βαμβάκι ψήφισε και ο ίδιος έναν κανονισμό που είναι τρεις φορές χειρότερος. Η τιμή του βαμβακιού με τον νέο κανονισμό θα είναι 32 δρχ λιγότερο από πέρσι -έτσι λειτουργεί η συνυπευθυνότητα, τόνισε στους βαμβακοπαραγωγούς ο Γ. Πατάκης. «Αυτό που «έκαιγε» το υπουργείο, συνέχισε, ήταν η προκαταβολή, γι' αυτό λοιπόν και μεθόδευσαν και τα στρέμματα τα καλλιεργούμενα αλλά και την προβλεπόμενη παραγωγή. Οταν όλα δείχνουν ότι φέτος η παραγωγή είναι πολύ καλή λόγω και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών έβαλαν πολύ λιγότερη μέση παραγωγή από τα προηγούμενα χρόνια».

Συνεχίζοντας επισήμανε, ότι ο παραγωγός πάει να παραδώσει και του αφαιρούν μεγάλο μέρος του προϊόντος του ως μη επιλέξιμο. Εάν, όπως αναμένεται, συμπλήρωσε, η παραγωγή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που σκόπιμα προϋπολόγισε το υπουργείο, ο βαμβακοπαραγωγός θα πληρωθεί για το προϊόν του την εμπορική τιμή που είναι 60-65 δρχ.

Την αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό που υφίστανται από την Πολιτεία εξέφρασαν στο κλιμάκιο του Κόμματος οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια της Μαυροθάλασσας και του Ν. Σκοπού. Το νερό του Στρυμόνα δεν αξιοποιείται, δεν υπάρχουν σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα, παρεμβάσεις απαραίτητες προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να ανασάνει ο αγρότης, αλλά και απολύτως αναγκαία για το περιβάλλον της περιοχής. Εδώ και 30 χρόνια έχει σταματήσει το έργο που θα μεταφερόταν με κεντρικό κανάλι το νερό του ποταμού στη Μαυροθάλασσα και τα γύρω χωριά.

Οπως δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαυροθάλασσας, Χρήστος Γιαννίδης,«στο χωριό μας σπέρνουνε 18 με 19 χιλιάδες στρέμματα βαμβάκι κι αυτά αντιστοιχούν σε τετρακόσιες οικογένειες. Το 80% των κατοίκων ασχολείται με αυτό το προϊόν. Αγωνιζόμαστε ένα καλοκαίρι να ποτίσουμε, να ραντίσουμε, να σκαλίσουμε το βαμβάκι για να βγάλουμε 400 κιλά αντί για 300 και να πάρουμε λίγο εισόδημα παραπάνω. Τα 100 από αυτά τα κιλά θα τα δώσουμε για 60 δρχ. που είναι η εμπορική αξία. Ετσι από 400 κιλά θα πάρουμε σύνολο 200-260 δρχ. Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα! Η κατάσταση κάθε μέρα επιδεινώνεται και γίνεται χειρότερη», καταλήγει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

BAMBAKI
«Κολοβές» διορθώσεις...

Ο υφυπουργός Γεωργίας αναγνώρισε χτες ότι έγινε λάθος στα στοιχεία του ΟΣΔΕ

Διορθώσεις... στο αρχείο του ΟΣΔΕ για τις εκτάσεις που σπάρθηκαν με βαμβάκι ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης.

Τι έγινε, τώρα ο υφυπουργός αναγνωρίζει ότι στο έγκυρο ΟΣΔΕ έγιναν λάθη; Και χρειαζόταν να φουντώσει η οργή και η αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών, για να ανακοινώσει ότι: «Με επείγον έγγραφό του ζήτησε από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας να προχωρήσουν σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΝΑ) στην άμεση διόρθωση και καταγραφή όλων των λανθασμένων στοιχείων στο αρχείο ΟΣΔΕ «ΕΚΤΑΣΕΙΣ 2001» προκειμένου να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί έως σήμερα. Η καταγραφή των στοιχείων αυτών πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 11 Οκτώβρη 2001. Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί που έχουν διαπιστώσει προβλήματα στις δηλώσεις βαμβακοκαλλιέργειας, πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΝΑ».

Από την ανακοίνωση δε, γίνεται σαφές τι σόι διορθώσεις πρόκειται να γίνουν -μέσα σε τρεις μέρες- στο έτσι κι αλλιώς σκοπίμως «λαθεμένο» ΟΣΔΕ. Και δε νομίζουμε ότι θα χαρακτηριστούν ως επιλέξιμα τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που το υπουργείο Γεωργίας, με διοικητικά μέτρα, τα έβγαλε παρανόμως εκτός επιδότησης και δεν τα συμπεριέλαβε στο ΟΣΔΕ. Αφήστε, που στην ανακοίνωση δε γίνεται καν λόγος για τα σκοπίμως χαμηλά όρια στα κιλά στρεμματικής απόδοσης, που επίσης παράνομα επέβαλε το υπουργείο Γεωργίας αφήνοντας από πολλές δεκάδες χιλιάδες μέχρι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους παραγωγής χωρίς επιδότηση. Εδώ δηλαδή δεν έγινε κανένα λαθάκι..;

Τελικά φαίνεται ότι ο υφυπουργός Γεωργίας ανοίγει μια νέα «φάμπρικα» κοροϊδίας των βαμβακοπαραγωγών, βάζοντάς τη συντριπτική πλειοψηφία τους να τρέχει, χωρίς να φταίει σε τίποτα, για διορθώσεις των «λαθεμένων» δηλώσεων του ΟΣΔΕ. Παράλληλα με την παραδοχή ότι έγινε λάθος και δημιουργώντας την εντύπωση ότι θα γίνουν διορθώσεις, καλλιεργείται κλίμα προσμονής στους βαμβακοπαραγωγούς, με προφανή σκοπό να μη γίνουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να περάσουν σε δεύτερη μοίρα τα ολέθρια μέτρα της κυβέρνησης και του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι.

ΗΠΕΙΡΟΣ
Σύσκεψη αγωνιστικού συντονισμού

Ευρεία σύσκεψη έγινε προχτές Κυριακή στο Δήμο Πασσαρώνας Ιωαννίνων, με πρωτοβουλία των Δήμων Πασσαρώνας, Ζίτσας, Εκάλης και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας για τα οξυμένα προβλήματα και την προοπτική της κτηνοτροφίας, καθώς επίσης για τη σωτηρία της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» από τις μεθοδεύσεις ξεπουλήματος.

Από τη σύσκεψη βγήκε συντονιστική επιτροπή για το συντονισμό των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής και την επαφή με τα κόμματα και φορείς στην κατεύθυνση της δημιουργίας αγωνιστικού κλίματος για την αποτροπή των σχεδίων της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ και την αλλαγή πολιτικής στον αγροτικό τομέα προς όφελος των αγροτοκτηνοτρόφων. Η συντονιστική επιτροπή που εκλέχτηκε από εκπροσώπους φορέων της περιοχής όρισε ότι η επόμενη σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή 14 Οκτώβρη στη Φιλιππιάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ