ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΟΛΟΙ σήμερα στα Προπύλαια

Δεκάδες συνδικάτα και μαζικοί φορείς πραγματοποιούν αντιπολεμική κινητοποίηση σήμερα στις 6.30 το απόγευμα

Ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας για τους εργαζόμενους της Αθήνας, τους νεολαίους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους αποτελεί το σημερινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα, στα Προπύλαια, με πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Αυτό σημειώθηκε με ιδιαίτερη έμφαση, χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε από τους διοργανωτές του σημερινού συλλαλητηρίου στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών. Συγκεκριμένα, η σημερινή κινητοποίηση διοργανώνεται από εργατικές Ομοσπονδίες, δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος, τη Δημοκρατική Συσπείρωση για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τις Ελευθερίες και πλήθος ακόμα μαζικών φορέων.

Να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι από τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες και διάφορους μαζικούς φορείς. Οι παρευρισκόμενοι καταδίκασαν από κοινού τον άδικο, όπως χαρακτήρισαν, ιμπεριαλιστικό πόλεμο που και τυπικά ξεκίνησαν οι Αμερικάνοι, οι ΝΑΤΟικοί και Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, για να προωθήσουν την κυριαρχία της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους, τις Επιτροπές Αγώνα, τα συντονιστικά, να αντιδράσουν άμεσα, να δυναμώσουν την πάλη τους, στα εργοστάσια, στους χώρους δουλιάς, από κοινού με τους αγρότες, τους ΕΒΕ, τους νεολαίους, τους απόμαχους της δουλιάς, να μπουν εμπόδιο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να υπερασπιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, που μπαίνουν σε κίνδυνο από την πολιτική της αστυνομοκρατίας και της καταστολής που η κυβέρνηση εντείνει. Να απαιτήσουν την παύση των βομβαρδισμών, καμία εμπλοκή, στρατιωτική και πολιτική, της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος που παρευρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε τον βομβαρδισμό κατά του Αφγανιστάν και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι να δει κανείς πως χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα αυτό το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη και τα θύματα. Οχι μόνο, για να περάσουν τις πολιτικές τους, αλλά - πάει πιο βαθιά το πράγμα - γιατί όλοι έχουν αναγκαστεί αυτή τη στιγμή στο πολιτικό επίπεδο να ξεπλύνουν τη βρώμικη πολιτική των ΗΠΑ. Δηλαδή σε βάρος αυτών των θυμάτων οι ΗΠΑ ξεπλένουν όλο το παρελθόν. Αυτά, λοιπόν, τα ξεχνούν, τα διαγράφουν, όλο το παρελθόν, όλη αυτή την καταστροφή που έχουν προκαλέσει παγκόσμια». Κατέληξε δε πως «πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι η λαϊκή αντίδραση μπορεί να ανακόψει ή να ανατρέψει σε βάθος χρόνου αυτά τα σχέδια του σύγχρονου ιμπεριαλισμού».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος Βασίλης Κολοβός υπογράμμισε με τη σειρά του: «αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο είναι ο τρόμος που έχει εξαπλωθεί και η αγωνία για το τι μας περιμένει, αν πάρουμε υπόψη και αυτό το διάγγελμα του Μπιν Λάντεν που ήταν περίεργο, τα πράγματα περιπλέχτηκαν ακόμα περισσότερο και θολώνουν ακόμα περισσότερο τα νερά. Θα πρέπει πραγματικά από αυτή την ώρα και μέχρι και αύριο στο συλλαλητήριο να κινητοποιήσουμε τον κόσμο. Πρέπει να πάρουμε την ευθύνη και να δώσουμε τη σκληρή μάχη. Πρέπει αύριο (σήμερα) τη συγκέντρωση να την οργανώσουμε, να την περιφρουρήσουμε και αποφασιστικά να την ολοκληρώσουμε».

Η εκπρόσωπος από την ΟΓΕ κ. Καραμάνου είπε πως «εμείς σαν ΟΓΕ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να κινητοποιήσουμε αύριο (σήμερα) τις γυναίκες, θα προσπαθήσουμε και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, για την ενημέρωση του κόσμου παντού, μέχρι και την τελευταία στιγμή».

Ωρα ευθύνης και δράσης

Σε ανακοίνωσή τους προς όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το λαό της Αθήνας, με τίτλο: ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ και με κεντρικά συνθήματα

  • ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
  • Απαιτούμε: ΚΑΜΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

οι διοργανωτές του σημερινού συλλαλητηρίου σημειώνουν τα παρακάτω:

«Οι Αμερικάνοι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές χτύπησαν στο Αφγανιστάν, κλιμακώνουν τον πόλεμο ενάντια στους λαούς. Στόχος τους δεν είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά η επέκταση της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, η κατάκτηση περιοχών στρατηγικής σημασίας, ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών, των πετρελαϊκών δρόμων, η καθυπόταξη των λαϊκών κινημάτων και η περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση συντάσσεται με τις ΗΠΑ, συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις, οργανώνει σφοδρή επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Η κυβέρνηση δίνει «γην και ύδωρ» στους Αμερικανούς διαθέτει τον ελληνικό εναέριο χώρο, τα αεροδρόμια, ενεργοποιεί τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, προσαρμόζει το «στρατιωτικό δόγμα» στις ανάγκες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

Στρέφει τις Ενοπλες Δυνάμεις ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό», το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του.

Σέρνει τη χώρα μας, το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Η ανθρωπότητα περνάει κρίσιμες στιγμές.

Να δώσουμε τώρα μαζική, αγωνιστική απάντηση

Ο λαός να ξεσηκωθεί

  • Να καταδικάσουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, ν' απαιτήσουμε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.
  • Να σταματήσουμε κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, να καταδικάσουμε τη φιλοπόλεμη κυβερνητική πολιτική.
  • Να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Καλούμε το λαό της Αθήνας, όλους τους εργαζόμενους, να δώσουν το αγωνιστικό τους «παρών» στο Αντιπολεμικό Συλλαλητήριο την Τρίτη 9 Οκτώβρη 6.30μ.μ. στα Προπύλαια και στην πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία.

Καλούμε κινήσεις και φορείς του μαζικού κινήματος σε κοινή, συντονισμένη δράση.

ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ - ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ

Εχουμε τη δύναμη, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ»

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι:

- ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

- ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

- ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

- ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ

- ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ (ΟΣΝΙΕ)

- ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ - ΑΚΡΟΜΑΜΑΤΟΣ

- ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

- ΕΕΔΥΕ

- ΟΓΕ

- ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΘΗΝΑΣ

- ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ

Ο «902 TV» στον «παλμό» των γεγονότων

Το πρόγραμμα της τηλεόρασης του «902» έχει τροποποιηθεί για να μπορέσει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να σας προσφέρει μια ουσιαστική ενημέρωση.

Ετσι σήμερα Τρίτη 9 του Οκτώβρη, ένας μαραθώνιος ενημέρωσης ξεκινά στις 8 το πρωί στην εκπομπή «Εκτακτη επικαιρότητα» και θα συνεχιστεί μέχρι τις 12 το βράδυ και πιο πέρα όσο οι εξελίξεις το απαιτήσουν.

Ολόκληρο το επιτελείο του σταθμού (δημοσιογράφοι, ρεπόρτερ, παραγωγοί εκπομπών και τεχνικοί) θα σας προσφέρει πλούσια ενημέρωση με ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις για την πορεία του πολέμου και την αντίδραση των λαών του κόσμου.

ΕΕΔΥΕ
Πολύμορφες δραστηριότητες σ' όλη τη χώρα

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με ανακοίνωσή της, καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ, της Μεγ. Βρετανίας και των συμμάχων τους κατά του Αφγανιστάν.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλες τις Επιτροπές Ειρήνης, τις μαζικές οργανώσεις να ξεδιπλώσουν πολύμορφες δραστηριότητες σε ολόκληρη τη χώρα, να διαδηλώσουν ενάντια στον πόλεμο και την κρατική τρομοκρατία των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κατά του Αφγανιστάν και των άλλων λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ