ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
«Ναι σε όλα» στους εφοπλιστές

Συμφωνεί και επαυξάνει η ΠΝΟ στις εφοπλιστικές αξιώσεις για κρατική επιδότηση των... επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων

Από παλαιότερη κινητοποίηση ναυτεργατών
Από παλαιότερη κινητοποίηση ναυτεργατών
Σαν τους «λύκους που χαίρονται στην αναμπουμπούλα», οι Ελληνες εφοπλιστές των τουριστικών πλοίων επιχειρούν να αξιοποιήσουν τις συνέπειες από το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, για να εξαπολύσουν νέα αντιναυτεργατική επίθεση και να αφαιμάξουν παραπέρα τον κρατικό κορβανά, προκειμένου να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους. Στο πλευρό τους τάσσεται απροκάλυπτα η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, όπως προκύπτει από την επιστολή που έστειλε χτες η Ομοσπονδία προς τον πρόεδρο της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων (ΕΕΕΠ) Αντρέα Ποταμιάνο. Πρόσχημα της... αγαστής συνεργασίας και των εκτρωματικών σχεδιασμών τα... τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της κρουαζιέρας.

Οι εφοπλιστές των τουριστικών πλοίων από τις αρχές τις περασμένης βδομάδας έχουν αποστείλει στην ΠΝΟ έναν ... οκτάλογο εξωφρενικών αξιώσεων με τον οποίο απαιτούν: Οι Ελληνες εργαζόμενοι να πληρώνουν, μέσω κρατικών επιδοτήσεων, τις επισκευές και μετασκευές των πλοίων, τις εισφορές των εφοπλιστών στο ΝΑΤ, το 20% των αποδοχών των ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι στα ελληνικά τουριστικά πλοία και το 50% του ποσού που πληρώνουν οι εφοπλιστές ως λιμενικά τέλη! Απαιτούν ακόμα και τη «συνδρομή στην πληρωμή των ασφαλίστρων» τους στις ασφαλιστικές εταιρίες! Επίσης, θέλουν «να παγώσουν οι εισφορές καταβολής προς το ΝΑΤ για ένα χρόνο χωρίς προσαυξήσεις» και βέβαια τα πλοία τους να ταξιδεύουν «με μειωμένη σύνθεση», δηλαδή με μικρότερο αριθμό πληρώματος από αυτόν που προβλέπει ο νόμος!

Πρόθυμα η ΠΝΟ, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, έσπευσε να αναλάβει το ρόλο του διαχειριστή των εφοπλιστικών συμφερόντων. Η πλειοψηφία της διοίκησης πραγματοποίησε άμεσα δύο συνεδριάσεις της Εκτελεστικής την περασμένη βδομάδα, για να συζητήσει τον... οκτάλογο των εφοπλιστών! Την ίδια ώρα απορρίπτει το αίτημα των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής, με θέμα τα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας της ζωής των ναυτεργατών και την υπεράσπιση των ναυτεργατικών κατακτήσεων.

«Καρπός» των συνεδριάσεων είναι η επιστολή της Ομοσπονδίας προς την ΕΕΕΠ. Στην επιστολή, αφού πρώτα ψελλίζονται ορισμένα για «διατήρηση των σημερινών θέσεων εργασίας και διεύρυνσή τους», αναφέρεται: «Είμεθα της γνώμης ότι η πολιτεία θα πρέπει να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα του προβλήματος και να δώσει λύσεις, με μέτρα όπως για παράδειγμα επιδότηση των επισκευών και μετασκευών υπό ελληνική σημαία πλοίων», «επιδότηση των εφοπλιστικών και ναυτεργατικών εισφορών υπέρ ΝΑΤ, μείωση των λιμενικών τελών, επιδότηση νέων θέσεων εργασίας από οργανισμό ανάλογο εκείνου που λειτουργεί για τους εργαζόμενους στο χερσαίο χώρο, ελάφρυνση της φορολογίας, χορήγηση χαμηλότοκων δανείων»!

«ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Είχε πουληθεί για παλιοσίδερα!

Ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια τα συγκλονιστικά στοιχεία για την άθλια κατάσταση του πλοίου, στη δίκη στο τριμελές Εφετείο Πειραιά

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αυτή τη φορά του τριμελούς Εφετείου Πειραιά, κάθεται ξανά ο Ελληνικός Νηογνώμονας καθώς άρχισε και πάλι η δίκη, που είχε διακοπεί λόγο καλοκαιριού, για το τραγικό ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «ΑΙΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», το οποίο στις 3 Σεπτέμβρη 1994 βούλιαξε αύτανδρο - με πλήρωμα 24 ναυτεργάτες - στον Ατλαντικό Ωκεανό με ήπιες καιρικές συνθήκες. Το πλοίο ναυάγησε από ρήγμα στις αποδεδειγμένα σάπιες λαμαρίνες του, όμως στα «συρτάρια» του βρίσκονταν τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας που του είχε εκδώσει ο Ελληνικός Νηογνώμονας. Πιστοποιητικά ίδια με αυτά που εξέδωσε στο τσιμεντάδικο «ΔΥΣΤΟΣ» και το επιβατηγό «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»... Στο «σκαμνί» του Εφετείου κάθεται ο τότε γενικός τεχνικός διευθυντής του Νηογνώμονα Δ. Μελισσηνός ο οποίος πρωτόδικα για το «ΑΙΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 χρόνων και - πριν δύο βδομάδες - για το «ΔΥΣΤΟΣ» σε φυλάκιση 7 χρόνων. Χτες ήταν η δεύτερη μέρα του νέου γύρου. Από το βήμα του μάρτυρα πέρασε ο ένας από τους πραγματογνώμονες, ο Εμ. Μανιός, ενώ άρχισε η κατάθεση του Αρ. Μανίκα ο οποίος ήταν ο ένας από αυτούς που υπέγραψαν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας.

Οπως έχει προκύψει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο Ελληνικός Νηογνώμονας, προκειμένου να εκδώσει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του πλοίου - που επιθεωρητές του Γαλλικού Νηογνώμονα είχαν χαρακτηρίσει «σουρωτήρι» - παραβίασε ακόμα και αυτούς τους «ανάπηρους» εσωτερικούς του κανονισμούς, που παρέχουν κάποια δικλείδα ασφαλείας. Αυτή η «παραβίαση» έδωσε στο Νηογνώμονα σαν πρώτη δόση 23.400 δολάρια, ενώ για τους πλοιοκτήτες του πλοίου, αδελφούς Ηλιόπουλους, θα επέφερε κέρδη 1 εκατομμυρίου δολαρίων! Ακόμα, έχει αποδειχθεί ότι όταν «έκλεισε» η συμφωνία μεταξύ πλοιοκτητών και Νηογνώμονα, οι πρώτοι είχαν ήδη πουλήσει το πλοίο για παλιοσίδερα, κάτι που γνώριζε ο Ελληνικός Νηογνώμονας, όπως επίσης γνώριζε ότι ο Γαλλικός Νηογνώμονας έδιωξε το πλοίο από τους καταλόγους του ως άκρως επικίνδυνο!

Ο πραγματογνώμονας Εμ. Μανιός έκανε σαφές στην κατάθεσή του ότι το πλοίο ήταν εντελώς αναξιόπλοο λέγοντας μάλιστα τη φράση: «Εγώ αν ήμουν στη θέση του κ. Μελισσηνού δε θα εξέδιδα πιστοποιητικά». Από την πλευρά του, ο Αρ. Μανίκας, ναυπηγός, υπάλληλος του Νηογνώμονα, απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, προσπάθησε να πείσει, χωρίς αποτέλεσμα, ότι όλα έγιναν νομότυπα. Ανέφερε όμως, ότι υπέγραψε τα πιστοποιητικά κατόπιν εντολής του Δ. Μελισσηνού. Η κατάθεση του τελευταίου μάρτυρα διακόπηκε λόγω αδιαθεσίας του και αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα με τις ερωτήσεις των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Να δοθεί το επίδομα στους ανέργους

Προειδοποιούν για συμβολικές καταλήψεις των γραφείων του ΟΑΕΔ στον Πειραιά

Συμβολικές καταλήψεις στα γραφεία του ΟΑΕΔ της περιοχής του Πειραιά έχουν προγραμματίσει για σήμερα το πρωί τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, απαιτώντας να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας για την καταβολή εποχιακού επιδόματος στους άνεργους εργατοτεχνίτες. Η σχετική δέσμευση είχε αποσπαστεί στα μέσα Σεπτέμβρη - στη διάρκεια αγωνιστικών κινητοποιήσεων - από τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα. Η καταβολή του επιδόματος σύμφωνα με τις υπουργικές δεσμεύσεις θα έπρεπε να είχε αρχίσει από χτες. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε χτες από τους αρμοδίους του Οργανισμού προς τους εκπροσώπους των σωματείων, δεν έχει δοθεί ακόμα η εντολή!

Η απόφαση για την αγωνιστική κινητοποίηση λήφθηκε από τα σωματεία χτες. Σύμφωνα με τα όσα έχουν προγραμματιστεί, άνεργοι και συνδικαλιστές σήμερα θα παραβρεθούν στα καταστήματα του ΟΑΕΔ. Αν από τους αρμόδιους του Οργανισμού δοθεί και πάλι αρνητική απάντηση, τότε αυτή θα αποτελέσει ταυτόχρονα σύνθημα για τη συμβολική κατάληψη.

Το επίδομα αφορά μεταλλεργάτες, μαραγκούς, ηλεκτρολόγους και αμμοβολιστές και καθαριστές. Οι δικαιούχοι είναι οι εργατοτεχνίτες που το 2000 πραγματοποίησαν από 50 έως 210 ημερομίσθια και το 2001 τουλάχιστον 10. Το ποσό που θα καταβληθεί είναι 210.000 δραχμές. Επίσης το επίδομα δικαιούνται οι εργαζόμενοι που κατά τα έτη 2000 και 2001 πραγματοποίησαν από 30 έως 210 ημερομίσθια. Τέλος οι εργατοτεχνίτες που έχουν λάβει τακτική επιδότηση από την 1η Μάη 2001 και μετά, δικαιούνται το επίδομα, αρκεί οι μέρες επιδότησης να μην υπερβαίνουν τις 125. Οι δικαιούχοι εκτός από τα βασικά δικαιολογητικά (καρτέλες ενσήμων και ταυτότητα) πρέπει να πάρουν σειρά προτεραιότητας από τα σωματεία τους.

Γενική συνέλευση ιδιωτικών υπαλλήλων

Σε Γενική Συνέλευση προχωράει, την Πέμπτη 11 του Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνέλευση είναι οι γενικότερες εξελίξεις, καθώς και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ