ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Οι κυρίαρχοι οικοδομούν «κοινωνία της σιωπής»

Κοινωνία της πολιτικής σιωπής και της ιδεολογικής ησυχίας, οραματίζονται οι διαχειριστές του διεθνούς κεφαλαίου. Γι' αυτό το λόγο οι πολιτικοί τους εκφραστές, που ηγούνται στις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ, προωθούν μια σειρά μέτρα για την υλοποίηση του στόχου τους. Με αυτά επιδιώκουν να επιβάλλουν την αγωνιστική σιγή. Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του καπιταλιστικού συστήματος, τώρα που η εξουσία παίρνει το ένα πίσω από το άλλο καταιγιστικά μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, παίρνει και μέτρα για να φρενάρει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Πολύ περισσότερο με τη διεξαγωγή ενός ακόμη άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ετσι οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν την προώθηση ευρωτρομονόμου. Με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας προτείνεται ο ορισμός της. Αυτός, που θα αποτελέσει και τη βάση του ευρωτρομονόμου, αναφέρεται σε πράξεις ατόμων ή ομάδων ατόμων με στόχο «να απειλήσουν, να βλάψουν βαρύτατα ή και να καταστρέψουν τις πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές των κρατών αυτών». Αυτή η γενική αναφορά ανοίγει το δρόμο στην ανοιχτή ποινικοποίηση και δίωξη αντιλήψεων και πολιτικών στάσεων, ακόμη και πολιτικών κομμάτων, τα οποία είναι κριτικά προς την εξουσία και τις ισχύουσες κοινωνικοοικονομικές σχέσεις.

Αλλο μέτρο αποτελεί το υπό εκκόλαψη ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης. Αν υλοποιηθεί, θα πάψει να υπάρχει οποιοσδήποτε πολιτικός έλεγχος από τα κράτη - μέλη της ΕΕ μετά τη δικαστική κρίση για την έκδοση. Θα εκδίδονται ακόμη και οι ημεδαποί, ενώ θα καταργηθεί η προϋπόθεση του διπλού αξιόποινου. Ετσι θα πάψει η ισχύς συνταγματικής διάταξης που απαγορεύει την έκδοση Ελλήνων πολιτών σε άλλη χώρα. Το Σύνταγμα απαγορεύει την έκδοση αλλοδαπού που «διώκεται για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας», αν ισχύσει όμως ο ευρωτρομονόμος, θα συμβαίνει το αντίθετο, αφού η γενικευμένη εφαρμογή του οδηγεί και σε «εγκλήματα γνώμης».

Τα παραπάνω, μαζί με την ενίσχυση της Ευρωπόλ, τη δημιουργία ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, τη δημιουργία ειδικής ενιαίας αστυνομικής ομάδας, τη στενότερη συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, δημιουργείται το γκρίζο τοπίο μέσα στο οποίο θα ασφυκτιούν οι ατομικές ελευθερίες.

Την άποψή τους γι' αυτά τα θέματα αναφέρουν στο «Ρ» τρία μέλη της συντονιστικής επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Πρόκειται για το δικηγόρο Κ. Διάκο, τον οικονομολόγο Σ. Κοιλάκο και το συνδικαλιστή Χ. Σμυρνιώτη.

Την Πέμπτη η συγκέντρωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καλεί σε ανοιχτή συνάντηση, την Πέμπτη 18 του Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθήνας (κεντρικό κτίριο Πανεπιστημίου 30), για τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και σε οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν, για την προάσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Σταμάτης Κοιλάκος

«Εχει ξεκινήσει, πολύ πριν το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη, μια διαδικασία "αντιτρομοκρατικής θωράκισης" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα τελευταία γεγονότα, οδηγούν με συνοπτικές διαδικασίες στη διαμόρφωση ενός νομικού και θεσμικού πλαισίου, που φοβούμαι ότι θα αποτελέσουν απειλή για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της Ευρώπης.

Η Ευρώπη, κοιτίδα των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, κινδυνεύει σε μια ιστορική οπισθοδρόμηση, γιατί οι ηγεμονεύουσες αυτή τη στιγμή δυνάμεις, μαζί με τους πέραν του Ατλαντικού συμμάχους τους, φαίνεται να στοχεύουν, με πρόσχημα το πρόβλημα της τρομοκρατίας, σε τρομαγμένες, σιωπηλές και ελεγχόμενες κοινωνίες.

Θα αποδειχτούν, για μια ακόμα φορά, ανιστόρητοι. Το πιο αποτελεσματικό μέσο απέναντι στην τρομοκρατία, απ' όπου κι αν προέρχεται, είναι η όλο και περισσότερο μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στον πλανήτη, η όλο και περισσότερη διαφάνεια, η όλο και περισσότερη δημοκρατία».

Χάρης Σμυρνιώτης

«Ο δεκαετής πόλεμος που κήρυξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενάντια στο Αφγανιστάν και οι αποφάσεις των 15 της ΕΕ για την πλήρη συμπίεση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, δε στοχεύουν στην καταπολέμηση της "τρομοκρατίας", αλλά στο ξεπέρασμα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει το σύνολο των προηγμένων καπιταλιστικών χωρών.

Οι εργαζόμενοι και οι λαοί που αμφισβητούν το "μονόδρομο" του νεοφιλελευθερισμού και της νέας τάξης, θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο αγώνα να κάνουν, δεδομένου ότι το κλίμα φόβου, ανασφάλειας και τρομοκρατίας θα δυσκολέψει τις συνθήκες δράσης τους. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, καταδικάζουν την "τρομοκρατία" σαν μέθοδο πάλης και συντονίζουν τον αγώνα τους για να διεκδικήσουν οργανωμένα και μαζικά τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματά τους».

Κώστας Διάκος

«Κατ' αρχήν δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά τις κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων πολιτών κατά της παγκόσμιας διαχείρισης του διεθνούς κεφαλαίου (Πράγα, Νίκαια, Γένοβα κλπ.), αποφάσισε την καταστολή τους με αμοιβαία, για όλες τις χώρες - μέλη, μέτρα. Προς την κατεύθυνση αυτή, εδώ και καιρό, η ΕΕ διαμορφώνει το θεσμικό και πολιτικό κλίμα για την περιστολή των ατομικών ελευθεριών στις χώρες - μέλη.

Με την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη στη Ν. Υόρκη, κάτω και από την πίεση των ΗΠΑ, πήρε πια συγκεκριμένες μορφές. Μία από αυτές είναι και η έκδοση του ευρωεντάλματος, δηλαδή η δυνατότητα σύλληψης του οποιουδήποτε πολίτη ευρωπαϊκής χώρας, είτε μέσω των διαμορφούμενων ευρωπαϊκών εισαγγελικών αρχών, είτε κατ' απαίτηση μιας χώρας - μέλους.

Ενα τέτοιο μέτρο περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών. Οι ατομικές ελευθερίες των πολιτών των χωρών - μελών προσδιορίζονται από το Σύνταγμα κάθε χώρας. Ετσι, ο πολίτης θα είναι υποκείμενος σε δύο έννομες τάξεις, που, πολλές φορές, αλληλοσυγκρούονται. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που η ευρωπαϊκή, με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπόκειται και στο γνωστό θεσμικά κατοχυρωμένο λαϊκό έλεγχο. Περιορίζεται η ελευθερία πολιτικής έκφρασης και μειώνεται χωρίς τη συναίνεση των πολιτών η εθνική κυριαρχία των κρατών - μελών, όπως αυτή προσδιορίζεται από τα Συντάγματά τους. Αρα, τα κεκτημένα δικαιώματα του λαϊκού ελέγχου των πράξεων της διοίκησης (π.χ. ένταλμα σύλληψης) καταργούνται και οι συνταγματικές ρήτρες για τις ατομικές ελευθερίες αλλοιώνονται σε βάρος των πολιτών. Ολοι θα είναι εν δυνάμει ένοχοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ