ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Οχτώβρη 2001
Σελ. /28
Η «μαύρη μπούργκα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Νάτη, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρωτοπόρα στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση για την κατάργηση συλλογικών και ατομικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που εκτείνεται σ' όλο τον κόσμο μ' αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ και με πρόσχημα την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Αυτές τις μέρες, τα όργανα της ΕΕ αποφασίζουν, με γρήγορες διαδικασίες, άνευ ενδοιασμών κι επιφυλάξεων, το δραστικό περιορισμό κατακτήσεων των ευρωπαϊκών λαών, που αφορούν σ' όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας. Στην ουσία, αποφασίζουν το «ξήλωμα» του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού, που αναπτύχθηκε, κατά τον τελευταίο αιώνα, με τους αγώνες των εργαζομένων και υπό την «πίεση» του σοσιαλιστικού συστήματος, που υπήρχε στην ΕΣΣΔ και σε χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Δε γνωρίζω αν υπάρχουν στην ήπειρό μας πολλοί που πιστεύουν ακόμα στο όραμα μιας Ενωμένης Ευρώπης της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Ευημερίας. Δεν ξέρω αν υπάρχουν κάποιοι που εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε νέο αντίπαλο δέος των ΗΠΑ. Πάντως, είναι πια πασιφανές, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εκφράζει τα όνειρα και τις ελπίδες των ευρωπαϊκών λαών.

Βεβαίως, καθ' όλη τη διαδρομή της η Ευρωπαϊκή Ενωση - και η ΕΟΚ πριν απ' αυτή - ενεργούσε όπως αρμόζει στη φύση της, ως καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική ένωση, ευρισκόμενη πάντα στο πλευρό του «μεγάλου αδελφού» της, που είναι οι ΗΠΑ και υπό τη σκέπη του «πατέρα αφέντη» της, που είναι το μεγάλο κεφάλαιο.

Με τις ΗΠΑ συντάχθηκε στους πολέμους κατά των χωρών που αρνήθηκαν υποταγή στον «πλανητάρχη», όπως το Ιράκ και η Γιουγκοσλαβία και στις επιδρομές κατά του Λιβάνου, της Λιβύης, της Σομαλίας κ.α. Με τις ΗΠΑ συμπορεύτηκε στον πολύχρονο και πολύμορφο αγώνα της «Δύσης» για την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ. Με τις ΗΠΑ συμπολεμά τώρα για την εξάρθρωση των εθνικοαπελευθερωτικών και κοινωνικο - πολιτικών κινημάτων όπου Γης και την εμπέδωση, παντού και για πάντα, της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης». Διότι όλοι πια κατανοούν ότι ο Μπιν Λάντεν, οι Ταλιμπάν και η τρομοκρατία είναι απλώς το πρόσχημα, η αφορμή ενός νέου πολύχρονου πολέμου για την εξασφάλιση της πλανητικής παντοκρατορίας του ιμπεριαλισμού.

Παρ' όλα αυτά υπήρχαν πολλοί που επέμειναν να ψάχνουν για διαφορές πολιτικής αντίληψης και πρακτικής, ακόμα και για αντιπαλότητα, ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επικαλούμενοι τη διαφορετική πολιτική κουλτούρα της Ευρώπης. Αλλά τώρα, μετά τις αποφάσεις που στρέφονται κατά των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των Ευρωπαϊκών λαών, αυτός ο μύθος καταρρέει παταγωδώς.

Τα μέτρα που αποφασίζονται, αυτό το διάστημα, στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού», που είναι το εργατικό και, γενικότερα, το λαϊκό κίνημα, το οποίο δραστηριοποιείται στις ευρωπαϊκές χώρες και του «μετανάστη εισβολέα», που, δραπετεύοντας από τις εσχατιές ενός κόσμου της φτώχειας, της πείνας και της εξαθλίωσης, φτάνει στην Ευρώπη, διεκδικώντας μια θέση στη ζωή.

Η εξαγγελία τώρα και η εφαρμογή, εν συνεχεία, αυτών των μέτρων στοχεύουν στην επιβολή κλίματος αυταρχισμού και τρομοκράτησης, που θα παραλύσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, καθιστώντας τις φοβικές, άβουλες κι αδρανείς, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις και αντιστάσεις στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται και στα πολεμοκάπηλα σχέδια. Κι όταν ως τρομοκρατική δράση ορίζονται και μορφές πάλης του εργατικού και του λαϊκού κινήματος, ουδείς είναι, εκ προοιμίου και τελικώς, «αθώος». Ο κάθε συνδικαλιστής, ο κάθε διαδηλωτής, ο κάθε πολιτικός αντίπαλος της εξουσίας, ο κάθε μετανάστης μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκράτης και ν' αντιμετωπιστεί αναλόγως, με βαριές ποινές, όπως προβλέπεται στο υπό αναμόρφωση Ποινικό Δίκαιο των χωρών της ΕΕ.

Αυτή είναι «η Ευρώπη του μέλλοντός μας». Αλλά, μια Ενωμένη Ευρώπη της εξουσιαστικής τρομοκρατίας, της αστυνομικής καταστολής και της δικαστικής αδικίας, της «οργουελικής» κοινωνικής εξέλιξης δεν αξίζει στους λαούς της, δεν αξίζει στους Ελληνες.

Ιδού, λοιπόν, γιατί οι τρομοκράτες χτύπησαν τις ΗΠΑ. Ιδού γιατί ο Μπους κήρυξε δεκαετή πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και τον ακολούθησαν αμέσως ο Μπλερ και οι άλλοι ηγέτες της Ευρώπης. Ιδού γιατί σ' αυτή την «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία συμμετέχουν οι «δημοκράτες» της Δύσης και οι «δικτάτορες» της Ανατολής.

Οι «ευρωπονηροί» που ισχυρίζονται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παίρνει απλώς μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών της έναντι της απειλής των τρομοκρατών, ας μας εξηγήσουν γιατί έγιναν όλα αυτά και γιατί θα γίνουν τα επόμενα. Και οι «ευρωφοβικοί», που επιθυμούν να συνεχιστεί η συστέγασή τους σ' αυτό το «κοινό ευρωπαϊκό σπίτι», ας δουν πώς κατάντησαν οι κλεισμένοι στο τηλεοπτικό σπίτι του «big brother», για να καταλάβουν τις τους περιμένει.

Τώρα αποκαλύπτεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θέλει να διαφέρει σε τίποτα από τις Ενωμένες Πολιτείες Αμερικής, σε ό,τι αφορά στον τρόπο εσωτερικής διακυβέρνησης και διεθνούς συμπεριφοράς. Τώρα αποδεικνύεται ακόμη πιο ανάγλυφα ότι ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός δεν μπορεί να είναι «το προπύργιο της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης», όπως δεν μπορεί να είναι «το πρότυπο της Ελευθερίας και της Προόδου» ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Τώρα αναδεικνύεται πιο έντονα η ανάγκη οικοδόμησης μιας Σοσιαλιστικής Ευρώπης, η οποία θα στηρίζεται, πράγματι, στην Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και την Ευημερία.

Αλλά αν οι «αργαλειοί» της Ευρωπαϊκής Ενωσης «υφαίνουν» τη «μαύρη μπούργκα» της παραλυτικής τρομοκρατίας, που θα «ντύσει» τη γηραιά ήπειρό μας, αυτό δε σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί θα παραδοθούν αμαχητί. Θ' αντισταθούν για να διασώσουν ό,τι μέχρι τώρα, με αγώνες και θυσίες, κατέκτησαν και για ν' ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας άλλης Ευρώπης του σοσιαλισμού. Αλλωστε, στη σημερινή εποχή, η αντίσταση των λαών είναι το μόνο αντίπαλο δέος στη νέα «Ιερά Συμμαχία» που διαμορφώνεται, με στόχο την κατεδάφιση κάθε προσπάθειας για Εθνική Ανεξαρτησία και Κοινωνική Απελευθέρωση.

Κι όσο κι αν σήμερα φαντάζει ανέφικτο να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός στην Ευρώπη, η πάλη της εργατικής τάξης, οι αγώνες των λαών μπορούν να επιταχύνουν τα βήματα της ανθρωπότητας προς το μέλλον.

Οι Ελληνες δημοκράτες, οι αγωνιστές της ειρήνης, οι κοινωνικοί μαχητές, πρώτοι απ' όλους οι κομμουνιστές θα δώσουν τη μάχη για να μην περάσουν τα τρομοκρατικά μέτρα της ΕΕ, που απειλούν τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας. Γιατί στους δρόμους του αγώνα κρίνεται, σήμερα, το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, της Ευρώπης, του πλανήτη μας. Οσο περισσότεροι βρεθούμε εκεί, τόσο πιο πολύ θα δυσκολέψουμε τα τρομοκρατικά σχέδια των επίδοξων «νεκροθαφτών» του ανθρώπινου πολιτισμού....

  • Μπούργκα: Το ύφασμα με το οποίο υποχρεώνονται οι Αφγανές να κρύβουν ολόκληρο το κεφάλι τους.

Του
Παύλου ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗ


Η ΑΝΤΑΡΤΙΣΣΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ...

(θα στήσει το μνημείο της θυσίας)

ΟΙ «ΝΤΟΥΦΕΞΗΔΕΣ» της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας μπορεί να τρίβουν τα χέρια τους με την πρόταση του εισαγγελέα Δ. Κατσιρέα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την οποία βάζει «μπλόκο» στην απόδοση του Σκοπευτηρίου στους κατοίκους της πόλης της Καισαριανής.

Η ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ, με τους παλατιανούς και του Μποδοσάκιδες (Καλυκοποιείο) έβαλε στο χέρι, τότε που μόλις η πρωτεύουσα βρισκόταν στην πρώτη διαμόρφωσή της και με μικρό ακόμη πληθυσμό, μια τεράστια έκταση, ένα μοναδικό πολύτιμο «φιλέτο» 700 στρεμμάτων. Και το 'χει στα χέρια της από τότε χρόνια και χρόνια.

ΓΗ ΔΗΜΟΣΙΑ, που με τις διαστάσεις και τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί σήμερα στην Καισαριανή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή είναι ζωτικής, καίριας σημασίας ζήτημα, είναι θέμα ζωής για τους κατοίκους της Καισαριανής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ενημερωτικά σημειώνουμε πως στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συζητήθηκε (την περασμένη Πέμπτη) η αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλει η Σκοπευτική Εταιρία κατά της απόφασης του Εφετείου της Αθήνας που μ' αυτήν κρίθηκε συνταγματική η διάταξη του νόμου 1731/87.

ΝΑ θυμίσουμε σήμερα με το νόμο αυτό και με καθυστέρηση μεγάλη, αλλά και πολλούς, μεγάλους αγώνες των κατοίκων της Καισαριανής, με επικεφαλής τον τότε δήμαρχο Παναγιώτη Μακρή, η έκταση αυτή του Σκοπευτηρίου επανήλθε στο Δημόσιο και φυσικό ήταν ο Δήμος της Καισαριανής να βάλει μπροστά για την αξιοποίηση του χώρου.

ΣΤΗΝ εισαγγελική πρόταση (του κ. Δ. Κατσιρέα) γίνεται δεκτός ο λόγος της αναίρεσης με το σκεπτικό πως η νομοθετική ρύθμιση παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές περί προστασίας της ιδιοκτησίας. Οι «ντουφεξήδες» της Σκοπευτικής αγωνίζονται για το «φιλέτο» και δε χρειάζονται πολλά λόγια για να υπογραμμίσει κανείς τη δυσάρεστη εξέλιξη που θα λάβει όλη η υπόθεση του Σκοπευτηρίου, αν τελικά οι αρεοπαγίτες υιοθετήσουν την εισαγγελική πρόταση. Η Σκοπευτική θα διαφεντεύει «φιλέτο» 700 στρεμμάτων, θρονιασμένη στην καρδιά της πόλης. Τι άλλο καλύτερο μπορούσε να περιμένει;

ΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ της Καισαριανής έχει όμως πάνω του τη μεγάλη κι επική ιστορία να 'ναι ο τόπος ο ιερός που σ' αυτόν στα χρόνια της χιτλεροφασιστικής Κατοχής τουφεκίστηκαν εκατοντάδες αντιφασίστες αγωνιστές. Ο λαός τις πρώτες μέρες της λευτεριάς το ονόμασε «Θυσιαστήριο της λευτεριάς» και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις πάλεψε κι εξακολουθεί να παλεύει για ν' απαλλαγεί ο χώρος ο ιερός από τους «ντουφεξήδες» της Σκοπευτικής.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Καισαριανής, Γ. Κατημερτζής, σε μια καταγγελτική ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «το μνημείο για τους 200 εκτελεσμένους ήρωες της Καισαριανής βρίσκεται στο χώρο του Σκοπευτηρίου φυλακισμένο από σκοπιμότητες και συμφέροντα... Χρόνια ο δήμος και οι αντιστασιακοί της Καισαριανής αγωνίστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου... Κι αφού το έργο μεταφέρθηκε στο χώρο της θυσίας, για άλλη μια φορά τα συμφέροντα της Σκοπευτικής απαγορεύουν ουσιαστικά την τοποθέτησή του...».

«ΕΙΝΑΙ ντροπή για όλους, προσθέτει ο δήμαρχος, ένα Μνημείο Τιμής να βρίσκεται πεσμένο στο χώμα, μοιάζοντας με τους εκτελεσμένους αγωνιστές στον ίδιο εκείνο χώρο...». Και τονίζει: «... ο Δήμος Καισαριανής μαζί με όλους τους αγωνιστές της πόλης με δυναμικό τρόπο θα στήσει το Μνημείο της Αντίστασης. Και θα το προστατεύσει από κάθε παρέμβαση».

ΕΞΗΝΤΑ κοντά χρόνια κρατάει αυτή η βεβήλωση του ιερού. Βάσταξε πολύ και πρέπει να τελειώσει... Ο πρώτος λόγος στην Καισαριανή την αντάρτισσα. Αλλά μας αφορά όλους. Είναι χρέος μας.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ