Κυριακή 21 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
Η ΑΝΤΑΡΤΙΣΣΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ...

(θα στήσει το μνημείο της θυσίας)

ΟΙ «ΝΤΟΥΦΕΞΗΔΕΣ» της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας μπορεί να τρίβουν τα χέρια τους με την πρόταση του εισαγγελέα Δ. Κατσιρέα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την οποία βάζει «μπλόκο» στην απόδοση του Σκοπευτηρίου στους κατοίκους της πόλης της Καισαριανής.

Η ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ, με τους παλατιανούς και του Μποδοσάκιδες (Καλυκοποιείο) έβαλε στο χέρι, τότε που μόλις η πρωτεύουσα βρισκόταν στην πρώτη διαμόρφωσή της και με μικρό ακόμη πληθυσμό, μια τεράστια έκταση, ένα μοναδικό πολύτιμο «φιλέτο» 700 στρεμμάτων. Και το 'χει στα χέρια της από τότε χρόνια και χρόνια.

ΓΗ ΔΗΜΟΣΙΑ, που με τις διαστάσεις και τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί σήμερα στην Καισαριανή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή είναι ζωτικής, καίριας σημασίας ζήτημα, είναι θέμα ζωής για τους κατοίκους της Καισαριανής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ενημερωτικά σημειώνουμε πως στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συζητήθηκε (την περασμένη Πέμπτη) η αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλει η Σκοπευτική Εταιρία κατά της απόφασης του Εφετείου της Αθήνας που μ' αυτήν κρίθηκε συνταγματική η διάταξη του νόμου 1731/87.

ΝΑ θυμίσουμε σήμερα με το νόμο αυτό και με καθυστέρηση μεγάλη, αλλά και πολλούς, μεγάλους αγώνες των κατοίκων της Καισαριανής, με επικεφαλής τον τότε δήμαρχο Παναγιώτη Μακρή, η έκταση αυτή του Σκοπευτηρίου επανήλθε στο Δημόσιο και φυσικό ήταν ο Δήμος της Καισαριανής να βάλει μπροστά για την αξιοποίηση του χώρου.

ΣΤΗΝ εισαγγελική πρόταση (του κ. Δ. Κατσιρέα) γίνεται δεκτός ο λόγος της αναίρεσης με το σκεπτικό πως η νομοθετική ρύθμιση παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές περί προστασίας της ιδιοκτησίας. Οι «ντουφεξήδες» της Σκοπευτικής αγωνίζονται για το «φιλέτο» και δε χρειάζονται πολλά λόγια για να υπογραμμίσει κανείς τη δυσάρεστη εξέλιξη που θα λάβει όλη η υπόθεση του Σκοπευτηρίου, αν τελικά οι αρεοπαγίτες υιοθετήσουν την εισαγγελική πρόταση. Η Σκοπευτική θα διαφεντεύει «φιλέτο» 700 στρεμμάτων, θρονιασμένη στην καρδιά της πόλης. Τι άλλο καλύτερο μπορούσε να περιμένει;

ΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ της Καισαριανής έχει όμως πάνω του τη μεγάλη κι επική ιστορία να 'ναι ο τόπος ο ιερός που σ' αυτόν στα χρόνια της χιτλεροφασιστικής Κατοχής τουφεκίστηκαν εκατοντάδες αντιφασίστες αγωνιστές. Ο λαός τις πρώτες μέρες της λευτεριάς το ονόμασε «Θυσιαστήριο της λευτεριάς» και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις πάλεψε κι εξακολουθεί να παλεύει για ν' απαλλαγεί ο χώρος ο ιερός από τους «ντουφεξήδες» της Σκοπευτικής.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Καισαριανής, Γ. Κατημερτζής, σε μια καταγγελτική ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «το μνημείο για τους 200 εκτελεσμένους ήρωες της Καισαριανής βρίσκεται στο χώρο του Σκοπευτηρίου φυλακισμένο από σκοπιμότητες και συμφέροντα... Χρόνια ο δήμος και οι αντιστασιακοί της Καισαριανής αγωνίστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου... Κι αφού το έργο μεταφέρθηκε στο χώρο της θυσίας, για άλλη μια φορά τα συμφέροντα της Σκοπευτικής απαγορεύουν ουσιαστικά την τοποθέτησή του...».

«ΕΙΝΑΙ ντροπή για όλους, προσθέτει ο δήμαρχος, ένα Μνημείο Τιμής να βρίσκεται πεσμένο στο χώμα, μοιάζοντας με τους εκτελεσμένους αγωνιστές στον ίδιο εκείνο χώρο...». Και τονίζει: «... ο Δήμος Καισαριανής μαζί με όλους τους αγωνιστές της πόλης με δυναμικό τρόπο θα στήσει το Μνημείο της Αντίστασης. Και θα το προστατεύσει από κάθε παρέμβαση».

ΕΞΗΝΤΑ κοντά χρόνια κρατάει αυτή η βεβήλωση του ιερού. Βάσταξε πολύ και πρέπει να τελειώσει... Ο πρώτος λόγος στην Καισαριανή την αντάρτισσα. Αλλά μας αφορά όλους. Είναι χρέος μας.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκαλεί η Σκοπευτική Εταιρεία(2016-09-20 00:00:00.0)
Κοινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη θυσία των 200 κομμουνιστών(2015-05-02 00:00:00.0)
Κοινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη θυσία των 200 κομμουνιστών(2015-04-30 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής!(2013-05-25 00:00:00.0)
Θα παραμένουν υπόλογοι(2005-03-12 00:00:00.0)
Ο λαός διεκδικεί το θυσιαστήριο(2001-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ