Κυριακή 21 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Το «μέλλον» αναδύεται από ποταμούς αίματος

Νεκρός ανασύρεται κάποιος από τα ερείπια στην Καμπούλ

Associated Press

Νεκρός ανασύρεται κάποιος από τα ερείπια στην Καμπούλ
Ο πόλεμος ονομάστηκε ειρήνη.

Η ελευθερία «είναι» σκλαβιά και η άγνοια «είναι» δύναμη.

«Η ωμή επιθετικότητα» έγινε «ανθρωπιστική αποστολή».

Το να «δολοφονείς» αθώους βαπτίστηκε «σώζω ζωές».

Ο «ελεύθερος και ανεξάρτητος Τύπος» εξελίχθηκε σε εργαλείο προπαγάνδας πολέμου, που δεν έχει καμία ανάγκη να το κρύβει πια, ούτε για τους τύπους.

Η θέση του Αφγανιστάν στον παγκόσμιο χάρτη είναι στρατηγική. Δε συνορεύει μόνο με το Πακιστάν, το Ιράν, ακόμη και σε ένα πολύ μικρό του τμήμα με την Κίνα, αλλά έχει επίσης κοινά σύνορα, θρησκευτική, ακόμη και φυλετική κοινότητα, με τις νεόκοπες Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ: Το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Τατζικιστάν. Ολες αυτές συνορεύουν με το Καζακστάν, που βρίσκεται στο υπογάστριο της σημερινής Ρωσίας.

Η Κεντρική Ασία αποτελεί ένα από τα πιο καυτά στρατηγικά σημεία του πλανήτη όχι μόνο για τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που κρύβει στα σπλάχνα της, όπως πολύ συχνά αναφέρεται - και σωστά - σε διάφορα δημοσιεύματα ή και επισημαίνεται από αναλυτές, αλλά ακόμη πιο σημαντική είναι η γεωγραφική της θέση. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να αποκτήσουν τον έλεγχο όλων των Δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας, ενώ το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ - εάν αυτή η υπόθεση - επιθυμία γίνει τελικά πραγματικότητα - θα έχουν βάσεις, στρατιωτικές, σε όλες τις ακόλουθες περιοχές: Στη Βαλτική, στα Βαλκάνια και εννοείται στην Τουρκία και στις Κεντροασιατικές Δημοκρατίες. Κάτι τέτοιο θα σημάνει θηλιά γύρω από το λαιμό της Ρωσίας. Εάν κανείς προσθέσει και σε αυτή την εικόνα το πόσο αποτελεσματική ήταν η επικράτηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε άλλες δύο πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, στα νότια, στο Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, τότε οι ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να εγείρουν από πολύ μικρή απόσταση εξωτερικά κινούμενες «εξεγέρσεις» σε όλη τη ρωσική επικράτεια. Το ΝΑΤΟ, βάσει πρόσφατου δόγματός του, επιτρέπει στη Συμμαχία να παρεμβαίνει και να εισβάλλει σε χώρες που συνορεύουν με κάποιες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να εξαπολύσει ή να ξεκινήσει αυτοβούλως «μικρής εντάσεως πολέμους», όπου επιτρέπεται επιπροσθέτως και η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων - επίσης περιλαμβάνεται στο πρόσφατο δόγμα του ΝΑΤΟ - ως «απάντηση» σε «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που τυχόν γίνονται από αυτή τη χώρα.

Ειδικότητα στο παράλογο

Γκρεμισμένα σπίτια μετά τους βομβαρδισμούς στην Κανταχάρ

Associated Press

Γκρεμισμένα σπίτια μετά τους βομβαρδισμούς στην Κανταχάρ
Αν κανείς αντιληφθεί κάποια θραύσματα αυτής της πραγματικότητας που έχουν κατασκευάσει, το μόνο που μπορεί να πει είναι πως «είναι ειρωνικό» που η Ουάσιγκτον κήρυξε έναν «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» με πρώτο στόχο - οι άλλοι έπονται - την επιβεβλημένη επιστροφή στο Αφγανιστάν, και μάλιστα τη στρατιωτική επιστροφή, προκειμένου να «ξεριζώσει» τις ομάδες της «Αλ Κάιντα» και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά και τα καθεστώτα που την «υποθάλπουν», όπως αυτό των Ταλιμπάν. Καθεστώς που η ίδια - με τη συνδρομή του Πακιστάν και τη Σαουδικής Αραβίας - έθεσε τις βάσεις του και είχε ως μοναδικό στόχο και τότε πάλι τη Ρωσία ή καλύτερα την καταστροφή της ΕΣΣΔ.

Υπό αυτό το σκεπτικό μάλλον, θα πρέπει κάποιος να κατανοήσει και όλα τα σενάρια για το «Αφγανιστάν της επόμενης μέρας», από τα οποία βρίθουν όλα τα ΜΜΕ. Ολα είναι σενάρια που χαρακτηρίζονται για την ασάφειά τους και κυρίως για το ότι πάντα παραμένουν ανεξακρίβωτα. Κατ' αρχήν, υπάρχει η πρόθεση των ΗΠΑ, αφού «θα έχει ανατραπεί το καθεστώς» των Ταλιμπάν μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης, της «Διαρκούς Ελευθερίας», ο ΟΗΕ να είναι αυτός που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναπλήρωσης του «κενού εξουσίας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε πρόσφατα από την Ινδία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Μία προοπτική που αρνούνται όμως να αναλάβουν τα Ηνωμένα Εθνη, αν κανείς λάβει υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μετά την έναρξη των πρώτων κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεων για τη μετα-Ταλιμπάν εποχή, ότι «Οργανισμός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και προετοιμασμένος για μία ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση», προειδοποιώντας συνάμα ότι η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι τέτοια που δε θα αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή. Την Κεντρική Ασία φυσικά, αλλά και το Πακιστάν, την Ινδία και την άλλη εύφλεκτη περιοχή, το Κασμίρ. Μην ξεχνώντας φυσικά ότι αυτές οι δύο χώρες είναι και πυρηνικές δυνάμεις.

Επίσης, τα σενάρια που διοχετεύονται περί «μετριοπαθών Ταλιμπάν», για τη συμμετοχή ή μη της Βόρειας Συμμαχίας σε μία μελλοντική κυβέρνηση, για τις αποσκιρτήσεις ή ακόμη και την κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, κρίνονται ως σενάρια που κινούνται προς το παρόν στη σφαίρα της φαντασίας, δεδομένου ότι οι «παίκτες», όλοι, μηδενός εξαιρεμένου, μπορούν να αλλάξουν εύκολα πλευρές. Από τη μια η Βόρεια Συμμαχία, θεωρείται ότι υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν, επίσης οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν την εμπιστεύονται και πώς μπορεί να ξεχάσει κανείς την τήρηση ενός λεπτού σιγής εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου για τη δολοφονία του πρώην ηγέτη της Συμμαχίας, Αχμάντ Σαχ Μασούντ.

Από την άλλη πλευρά οι Ταλιμπάν, που έχουν «προαιώνιους δεσμούς» τόσο με τις ΗΠΑ - πώς μπορεί να ξεχάσει κανείς τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης Κλίντον για την επικράτησή τους και την ειρήνη που θα φέρουν, το 1996 - όσο κυρίως με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, την ISI. Το σκηνικό της «ανατροπής» και των μελλοντικών εξελίξεων είναι προς το παρόν αβέβαιο.

Εκατόμβες...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γραφτεί με το αίμα των αμάχων, ειδικά τώρα που εκτός από το θάνατο που «ξερνούν» τα αμερικανικά αεροπλάνα κατά στρατηγικών στόχων - σχολείων, κλινικών, αποθηκών του Ερυθρού Σταυρού, κτιρίων του ΟΗΕ, αλλά και φορτηγών που μεταφέρουν αμάχους - θα δρουν πια και οι ειδικές δυνάμεις, επί του εδάφους.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, που δόθηκε εκ μέρους του εκπροσώπου των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Χάι Μουτμέν, οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί ή θεωρούνται αγνοούμενοι είναι 600 έως 900 άνθρωποι. Φυσικά, όπως επισημαίνεται από όλα τα ΜΜΕ, η είδηση δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Αν ποτέ επιβεβαιωθεί...

Ο αμάχος πληθυσμός είναι πάντα αυτός που παρελαύνει κατά το προσκλητήριο νεκρών, που χάνουν τη ζωή τους από τις βόμβες, τη χρήση των «εναέριων κανονιοφόρων», των πολεμικών αεροσκαφών «AC-130» που σπέρνουν θάνατο, αλλά και τη χρήση υπερβομβών. Ισως κανείς δε μάθει ποτέ πόσα μωρά, παιδιά, έφηβοι, γυναίκες και άντρες ηλικιωμένοι θα θαφτούν, θα διαμελιστούν ή θα γίνουν εκατομμύρια μόρια που θα χαθούν στον αέρα. Μόνο ελάχιστες εικόνες. Μωρά διαμελισμένα, που χαροπαλεύουν συνδεδεμένα με ορούς σε νοσοκομεία που μόνο για νοσοκομεία δεν κάνουν. Θα μπορούσαν καλύτερα να είναι στάβλοι.

Δίπλα σε αυτές τις εικόνες, άλλες που δείχνουν παιδιά να σκάβουν στο χώμα για να «κλέψουν» τους σπόρους που έχουν μαζέψει οι αρουραίοι στα λαγούμια τους. Μια «δουλιά» επώδυνη που διαρκεί τουλάχιστον δύο ημέρες για να καταφέρουν να μαζέψουν μια χούφτα σπόρους. Οι αγρότες που πουλούν τις στέγες των σπιτιών τους για να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα. Τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο γιατί δεν έχουν πλέον παπούτσια, πουλήθηκαν και αυτά με τα υπόλοιπα υπάρχοντα των οικογενειών.

Η κατάσταση όχι μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά στην ευρύτερη περιοχή είναι δραματική. Για εκατομμύρια ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα και γέροντες τα βασικά για να κρατηθούν στη ζωή, ενόψει και του χειμώνα που έρχεται, είναι πλέον πολυτέλεια. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ανελέητος. Σύμφωνα με την UNICEF, εάν δεν παύσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί ώστε να χορηγηθεί επισιτιστική βοήθεια, τουλάχιστον 100.000 παιδιά θα χάσουν τη ζωή τους... Οι οργανώσεις «Oxfam International», «Islamic Relief», «Christian Aid», «CAFOD», «Tear Fund» και «Action Aid» απηύθυναν την Τετάρτη έκκληση από το Ισλαμαμπάντ για μία ανάπαυλα στις επιχειρήσεις. Την απάντηση πήραν από τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπους: Δεν πρόκειται να σταματήσουμε.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ