ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Νοέμβρη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Αυτός ο πόλεμος είναι άδικος». Ολοι συμφωνούν. Και επαυξάνουν... στο ότι το «κυνήγι των τρομοκρατών», που έχουν εξαπολύσει οι ιμπεριαλιστές Αμερικανοί, δεν πείθει κανένα. Στο ότι έξυπνες βόμβες δεν υπάρχουν και ότι ο άμαχος λαός του Αφγανιστάν είναι που θα... πληρώσει το μάρμαρο. Αυτές είναι μερικές από τις απόψεις ανθρώπων του Αθλητισμού για το σημαντικότερο θέμα που απασχολεί τον πλανήτη εδώ και δυο μήνες τώρα. Ο «Ρ» συνάντησε ανθρώπους του Αθλητισμού και τους ζήτησε την άποψή τους για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Αφγανιστάν. Μια εμπλοκή της χώρας μας σε αυτό το... παιχνίδι, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει; Αν τους πείθουν οι εξαγγελίες για «χειρουργικά χτυπήματα» και «έξυπνες βόμβες». Και, τέλος, εάν το χτύπημα στο Αφγανιστάν, με το πρόσχημα εξάλειψης της τρομοκρατίας, ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» για νέες επεμβάσεις των ΗΠΑ στα κοινά άλλων χωρών.

«Οι αθώοι πληρώνουν το... μάρμαρο»

Ανθρωποι του αθλητισμού καταθέτουν τις απόψεις τους για τους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν

Δεν είναι λύση οι βομβαρδισμοί

Στο «γάμο του Καραγκιόζη» βαράνε οι Αμερικανοί και την πληρώνουν αθώοι στο Αφγανιστάν

Associated Press

Στο «γάμο του Καραγκιόζη» βαράνε οι Αμερικανοί και την πληρώνουν αθώοι στο Αφγανιστάν
ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ(πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός - μπάσκετ): Φυσικά όχι. Οι βομβαρδισμοί δεν αποτελούν τη λύση στον πόλεμο της «τρομοκρατίας». Αλλωστε το πρόβλημα είναι γενικότερο. Η αρχή του ανάγεται σε αυτό που λένε «η βία φέρνει βία». Η φτώχεια φέρνει φτώχεια και η εξαθλίωση φέρνει εξαθλίωση. Εκεί λοιπόν βρίσκεται η πραγματική λύση της τρομοκρατίας. Οσο υπάρχει εξαθλίωση, συνεχώς θα προκαλεί βία και τρομοκρατία Το καλύτερο αύριο για τους λαούς και όλους τους ανθρώπους είναι η λύση. Η επίθεση στο Αφγανιστάν πιστεύω ότι κρύβει άλλα πράγματα. Ο λαός δε φταίει σε τίποτα.

Μια ενδεχόμενη εμπλοκή της χώρας μας ασφαλώς και με τρομάζει και πολύ περισσότερο με στεναχωρεί, αφού την επίθεση στο Αφγανιστάν τη θεωρώ μάλλον άδικη. Αλλωστε ο λαός του Αφγανιστάν δε φταίει σε τίποτα να πληρώσει τη λογική ότι αυτούς που κάποτε κάποιοι τους ονομάζανε συμμάχους και αγωνιστές πατριώτες σήμερα να τους λένε τρομοκράτες. Αλλωστε φαινόμενα τύπου Μπιν Λάντεν για τις ΗΠΑ έχουμε αρκετά για να φέρουμε σαν παράδειγμα τα τελευταία χρόνια.

Σίγουρα αύριο στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας μπορεί να γίνει κάποια άλλη επέμβαση αλλού. Είναι προφανές ανάλογα που υπάρχουν συμφέροντα.

«Εξυπνες βόμβες» δεν υπάρχουν. Το θεωρώ υποκρισία. Ισως προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις απώλειες στους δίδυμους πύργους. Δε δικαιολογώ το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη, καθώς δε φταίνε και σε τίποτα οι άνθρωποι που πάνε στις δουλιές τους το πρωί. Αλλά από την άλλη δεν μπορώ να δεχτώ την επέμβαση σε ένα λαό που ούτως ή άλλως από μόνος του υποφέρει. Η συνέχεια προβλέπεται δυσοίωνη.

Sportidea

Οταν οι πολιτικοί θέλουν πόλεμο

Sportidea

ΝΙΚΟΣ ΛΙΝΑΡΔΟΣ (προπονητής Αμαρουσίου - μπάσκετ):

Νομίζω ότι είναι μια εξτρεμιστική λύση. Η τρομοκρατία είναι μεγάλη ιστορία. Οσο υπάρχουν πολιτικοί που θέλουν πόλεμο, τότε θα υπάρχει και τρομοκρατία. Από τη βάση της αυτή η ιστορία έχει προβλήματα. Είμαστε σε άλλα επίπεδα και όχι σε συμβατικούς πολέμους. Σίγουρα λοιπόν εάν εμπλακούμε, η ελληνική κοινωνία θα κινδυνεύσει. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ με τόσο σημαντικό οπλισμό δε δικαιολογούνται να αστοχούν. Ισως είναι σκόπιμο να ξεκαθαρίσουν και κάποιον άμαχο πληθυσμό.

Για την «τιμή» των όπλων

Sportidea

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ(Προπονητής- Χαντ Μπολ):

Οχι γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι όλος αυτός ο πόλεμος γίνεται για να τελειώσουν την τρομοκρατία στον κόσμο. Αυτή είναι η αφορμή. Τα αίτια είναι άλλα. Το πρώτο πράγμα είναι σε τι οικονομική κατάσταση ήταν η Αμερική πριν το χτύπημα αυτό, σε τι κατάσταση είναι τώρα, που είναι πιο πλούσια χάρη στην παραγωγή των όπλων, θα δούμε στο μέλλον ότι μέσα στο Αφγανιστάν θα γίνουν αμερικανικές βάσεις. Και τελικά ας αναρωτηθούμε ο πετρελαιαγωγός της Κασπίας που θέλανε να περάσει μέσα από το Αφγανιστάν από πού θα περάσει. Για αυτούς τους λόγους χτύπησαν το Αφγανιστάν με κυριότερο αυτόν το πετρελαιαγωγό που θέλουν να τον περάσουν από εκεί χωρίς να ανησυχούν για κάποιες ενέργειες εναντίον τους. Από εκεί και πέρα, όλοι περιμένουμε να δούμε πότε θα γίνουν αυτά τα τρία πραγματάκια που θέλει η Αμερική για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Από τη στιγμή που άνοιξε το άρθρο 5 του ΟΗΕ από εκεί και πέρα μπορούν να πουν οποιαδήποτε στιγμή πως πάνε να χτυπήσουν την τρομοκρατία. Το παράδοξο στην όλη ιστορία είναι ότι γίνεται πόλεμος και τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν. Αλλωστε, ξέρουμε ότι αυτοί που βγάλανε τον Μπους ήταν οι πετρελαιάδες. Είναι γεγονός αυτό και μάλιστα ο Γκορ ήταν με τους τραπεζίτες. Ετσι λοιπόν, ο Μπους ξεπληρώνει ένα γραμμάτιο περνώντας τον αγωγό από εκεί.

Κρύβονται συμφέροντα

Sportidea

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ(Δούκας - Χαντ Μπολ):

Δεν πιστεύω ότι αυτό που γίνεται στο Αφγανιστάν γίνεται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Παρακολουθώντας τα γεγονότα και διαβάζοντας και από τις δύο πλευρές η τρομοκρατία δεν υπάρχει μόνο στο Αφγανιστάν υπάρχει σε όλο τον κόσμο και μάλιστα τώρα τελευταία έχει εξακριβωθεί πως τα κέντρα είναι στο Λονδίνο. Οπως σωστά είπε ένας πολιτικός, αν πρέπει να βομβαρδίσετε μια πόλη αυτή είναι το Λονδίνο, γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα. Πιστεύω ότι πίσω από όλα αυτά που μας "ταΐζουν" βρίσκονται συμφέροντα εταιριών και γενικά πολιτικά συμφέροντα και απλώς σε κάθε φάση είναι εκτεθειμένος ο λαός και την πληρώνουν αθώοι. Η τρομοκρατία είναι μια λέξη αόριστη, δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Τρομοκρατία είναι και αυτό που γίνεται τώρα εκεί κάτω, όπως και αυτό που έγινε στη Γιουγκοσλαβία. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, να χάνονται ζωές και μάλιστα αθώες ζωές. Πολίτες. Βεβαίως, με την πρόφαση αυτή μπορούν να χτυπούν οπουδήποτε.

Ακατανόητα πράγματα

Sportidea

ΟΜΑΡ ΤΕΤΡΑΤΖΕ:(Ποδοσφαιριστής ΠΑΟΚ και Εθνικής Ρωσίας):

Αυτά που ζει ο πλανήτης από τις 11 Σεπτέμβρη είναι πράγματα ακατανόητα. Δεν είναι εύκολο να αποδεχτεί κανείς ότι οι εξελίξεις έχουν πλέον μια αφετηρία τρόμου, και ο πόλεμος διαδέχεται την τρομοκρατία ή και το αντίθετο. Αυτό που ζούμε καθημερινά είναι ένας τρόμος που πρέπει να τελειώσει το συντομότερο, γιατί χάνονται αθώοι άνθρωποι και δεν ξέρουμε ως πού μπορεί να φτάσει αυτή η παράνοια. Οι άμαχοι και αθώοι πληρώνουν το τίμημα αυτής της τρέλας και δεν μπορεί να μείνει κανείς ασυγκίνητος, ειδικά όταν βλέπει αθώα παιδιά να εξοντώνονται, όπως συμβαίνει στο Αφγανιστάν, ή και αθώους πολίτες να εξαφανίζονται σε δευτερόλεπτα όπως έγινε την 11η Σεπτεμβρίου, που παρακολουθούσαμε έντρομοι από την τηλεόραση και δεν πιστεύαμε.

Χτυπάνε αμάχους

Sportidea

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ(αθλητής στίβου):

Πιστεύω πως όχι. Εάν θέλανε θα μπορούσαν να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους. Οχι να βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό. Η εμπλοκή της χώρας μας εγκυμονεί κινδύνους. Θα πρέπει πρώτα να καταπολεμήσει τα δικά της προβλήματα, τη δική της τρομοκρατία και εγκληματικότητα και μετά να ανακατευτεί διεθνώς.

Ζούμε δύσκολες εποχές

Sportidea

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΔΑΣ(Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, αντιπρόεδρος ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Πρόεδρος Βετεράνων ΠΑΟΚ):

Ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές, γιατί έτσι το είδαν κάποιοι. Οι καιροί έγιναν πιο δύσκολοι για όλους και νομίζω πως τα χρόνια της αθωότητας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ο κόσμος θέλει να ζήσει χωρίς αιματοχυσίες και ανθρωποσφαγές και η ανθρωπότητα βιώνει έναν πανικό που δεν ξέρω πότε θα φτάσει και στη χώρα μας, αλλά είναι κοντά. Η τρομοκρατία είναι το ένα επικίνδυνο άκρο σε μια «ζυγαριά» τρόμου, όπου στο άλλο είναι ο πόλεμος και οι βομβαρδισμοί. Δεν είναι εύκολο να αγνοήσεις πως θυσιάζονται και στις δυο περιπτώσεις δεκάδες αθώων, γιατί κάποιοι κρύβουν τις προσωπικές τους επιλογές, πίσω από «παιχνίδια» που είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την ανθρωπότητα. Εδώ στα Βαλκάνια εμείς ζήσαμε κοντύτερα από κάθε άλλον λαό το δράμα ενός άδικου πολέμου και τώρα μας αγγίζει περισσότερο η εξέλιξη αυτής της παγκόσμιας τρέλας που άρχισε νωρίτερα από την 11η Σεπτεμβρίου και κορυφώνεται κάθε μέρα που περνάει. Δεν μπορώ να ξέρω ποιος έχει περισσότερο ή λιγότερο δίκιο. Νομίζω πως κανείς δεν έχει δίκιο. Ούτε αυτοί που στέλνουν σαν «παιχνιδάκια» τα αεροπλάνα στα κτίρια της Αμερικής δολοφονώντας αθώους, ούτε και αυτοί που στο πνεύμα της εκδίκησης εξολοθρεύουν παιδιά και άμαχους. Η ειρήνη έχει χάσει την υπόσταση της.

Η βία δεν είναι λύση

Sportidea

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΕΛΗΣ(Ολυμπιακός - βόλεϊ)

Δεν πιστεύω ότι οι βομβαρδισμοί αποτελούν τη λύση. Είναι πράξη απερισκεψίας. Η βία δε λύνεται με βία. Η πολιτική των ΗΠΑ δεν είναι σωστή. Καλό θα ήταν και η χώρα μας να μην εμπλακεί. Χτύπημα χωρίς αμάχους δε γίνεται. Και στη Γιουγκοσλαβία έλεγαν το ίδιο, αλλά υπήρχαν και εκεί θύματα.

Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι

Sportidea

ΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ (Παναθηναϊκός - βόλεϊ).

Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να τιμωρούνται, αλλά ο λαός δε φταίει σε τίποτα. Εμείς δεν έχουμε λόγο να ανακατευτούμε. Συνήθως όμως μας πιέζουν ή μας αναγκάζουν. Αν συμβεί αυτό, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει.

Την πληρώνουν αθώοι

Sportidea

ΚΩΣΤΑΣ ΘΑΝΟΣ(Παλαιστής - Ολυμπιονίκης):

Πώς μπορούν να αποτελούν λύση κατά της τρομοκρατίας όταν βομβαρδίζουν ένα λαό αμάχων; Είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε πολεμική σύρραξη. Σίγουρα αυτό που έγινε στην Αμερική, αν ήταν τρομοκρατική ενέργεια, δεν ήταν σωστό. Οι αντιδράσεις εναντίον της εξουσίας δεν πρέπει να έχουν στόχο τους πολίτες, αλλά να έχει στόχο κατευθείαν την εξουσία. Δεν μπορώ να βρω έναν τρόπο που να μπορεί να γίνει η αντίδραση. Ομως κυριαρχεί ο νόμος του ισχυροτέρου. Από εκεί και πέρα από πλευράς Αμερικής που παρουσιάζεται σαν θύμα, δεν πιστεύω ότι χτυπώντας το Αφγανιστάν που βρίσκεται σε χαμηλό βιοτικό και γενικά οικονομικό επίπεδο, έτσι θα εξολοθρεύσουν την τρομοκρατία. Δε με πείθουν. Επιτίθενται στο Αφγανιστάν για να έχουν οικονομικά συμφέροντα για τη χώρα τους. Από την άλλη, βλέπουμε πως οργανώνεται ένα κίνημα από πολλούς "ισχυρούς" το οποίο κάνει συναυλίες και αγώνες υπέρ της Αμερικής και κατά των τρομοκρατών. Αν όμως σκεφτούμε πως γινόταν ένα χτύπημα εναντίον της Ελλάδας ο αμερικάνικος λαός, οι γιάνκις, θα έκανε έναν αγώνα φούτμποολ για τα θύματα της χώρας μας; Η επιρροή που θα έχουν οι "μεγάλες δυνάμεις" και οι συμφωνίες που θα κάνουν με τις μικρότερες χώρες θα τους διευκολύνουν να κάνουν όποια συμφωνία θέλουν και όποιος διαφωνεί και στέκεται απέναντί τους θα θεωρείται τρομοκράτης, βάζοντας απλώς μια ταμπέλα. Επιπτώσεις δε θεωρώ ότι θα έχει η χώρα μας από τους "τρομοκράτες". Το παιχνίδι είναι στημένο όπως και τόσα άλλα γεγονότα για κάποια συμφέροντα.

Οχι στην εμπλοκή της Ελλάδας

Sportidea

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ(άλτης του ύψους):

Δεν πιστεύω στους βομβαρδισμούς. Γενικά είμαι κατά του πολέμου. Αντίθετα πιστεύω ότι οι βομβαρδισμοί δημιουργούν περισσότερες αντιπαλότητες και κάνουν τα πράγματα πιο επώδυνα για την ασφάλεια σε όλο τον πλανήτη. Αλλωστε το βλέπουμε και σήμερα με τον βιοχημικό πόλεμο και το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ. Δεν ξέρω εάν είναι εξωτερικός ή εσωτερικός εχθρός, αλλά είναι σίγουρα συνυφασμένος με το γενικότερο κλίμα έντασης.

Είμαι αντίθετος σε κάθε είδους εμπλοκή της χώρας μας, αν και βέβαια ήδη έχουμε εμπλακεί σαν μέλος της ΕΕ με τη συμφωνία για τους βομβαρδισμούς. Σίγουρα με τρομάζει και φυσικά το θεωρώ άδικο.

Δε νομίζω ότι θα σταματήσουν στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχουν από μόνες τους το ρόλο του «παγκόσμιου αστυνόμου». Τρομάζουν και τρομοκρατούν κάποιες κατώτερες χώρες. Νομίζω ότι με αυτή την τακτική που εφαρμόζουν, έχουμε μπει στην αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή του πλανήτη. Αλλωστε δεν πιστεύω ότι όλα θα σταματήσουν, ακόμα και εάν συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν.

Εξυπνα όπλα δεν υπάρχουν. Οπως δεν πιστεύω στον πόλεμο, δεν πιστεύω και στα όπλα οποιασδήποτε μορφής. Βέβαια η τεχνολογία εξελίσσεται, αλλά σίγουρα όταν μιλάμε για «έξυπνες βόμβες κτλ.» είναι λόγια του αέρα. Εξυπνος πόλεμος δεν υπάρχει.

Επιμέλεια:

Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Κείμενα: Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ, Ντίνος ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥΣΗΣ, Μπάμπης ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Μυρτώ ΒΩΣΣΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ