ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Ακατάλληλο το πλοίο... η «φόρτωση» έφταιγε!

Αδύνατο να αποκρυφτεί η αναξιοπλοΐα του πλοίου, το οποίο είχε εγκρίνει ο Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ

Από παλαιότερη κινητοποίηση για το «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Από παλαιότερη κινητοποίηση για το «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Ο ασφυκτικός κλοιός που έχει επιβάλει το εφοπλιστικό κύκλωμα και τα πλοκάμια του, όπως ο Ελληνικός Νηογνώμονας, στην Ακτή Μιαούλη ελέγχοντας από υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μέχρι τη λίστα των πραγματογνωμόνων που συνεργάζονται με τις εισαγγελικές αρχές έκανε χτες την εμφάνισή του ως σοβαρό πρόβλημα, στην αίθουσα του τριμελούς Εφετείου Πειραιά όπου διεξάγεται η δίκη για το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ». Χαρακτηριστικό δείγμα αποτέλεσε η κατάθεση ενός ακόμα πραγματογνώμονα που είχε υπογράψει το πόρισμα για τα αίτια του ναυαγίου, του ναυπηγού κ. Θεοδωρίδη, ο οποίος για ένα διάστημα είχε εργαστεί (όχι με υπαλληλική σχέση) ως επιθεωρητής του Ελληνικού Νηογνώμονα. Ο πραγματογνώμονας όπως έγινε ορατό και σχολιάστηκε στη διάρκεια της δίκης προσπάθησε να κρατήσει... «ίσες αποστάσεις».

Δηλαδή παραδέχτηκε ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας δεν έπρεπε να εκδώσει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στο πλοίο αυτό, όμως ανέφερε ότι η κατάσταση του πλοίου δεν είχε σχέση με το γεγονός ότι στις 3 Σεπτέμβρη 1994 και καθώς αυτό έπλεε στον Ατλαντικό Ωκεανό ναυάγησε από ρήγμα που δημιουργήθηκε στην εξωτερική πλευρά της Νο 5 δεξαμενής του! Ως βασική αιτία του ναυαγίου επιχείρησε να παρουσίαση την «κακή φόρτωση», για την οποία -σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα- ευθύνεται... ο νεκρός πλοίαρχος!

Η κατάθεση του πραγματογνώμονα «έβγαζε μάτι» ότι ήταν «υπό πίεση», ενώ στη διάρκεια ολιγόωρης διακοπής της δίκης έκανε εντύπωση ότι συνομιλούσε συνεχώς με τον κατηγορούμενο Δ. Μελισσηνό γενικό τεχνικό διευθυντή του Νηογνώμονα την εποχή του ναυαγίου. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σε αυτό το πλοίο υπήρχαν 7 παρατηρήσεις οι οποίες υπήρχαν καταγραμμένες στο πιστοποιητικό κλάσης που είχε εκδώσει ο Γαλλικός Νηογνώμονας. Για να εκδώσει πιστοποιητικά ο Ελληνικός Νηογνώμονας θα έπρεπε πρώτα να αποκατασταθούν οι παρατηρήσεις αυτές». Και συνέχισε: «Ο πλοίαρχος υπερφόρτωσε ένα παλιό πλοίο, με αποτέλεσμα τη θραύση 4 νομέων (ενισχυτικών) της δεξαμενής και στη συνέχεια τη μοιραία θραύση του ελάσματος της δεξαμενής που στηριζόταν στους νομείς. Η κατάσταση του πλοίου δεν επηρέασε τη βύθιση του πλοίου»!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Φτηνή προπαγάνδα για την απασχόληση

Προχώρησε σε αυθαίρετους υπολογισμούς για να δείξει αύξηση της απασχόλησης

Συγκρίνοντας διάφορα στοιχεία όπως το... βολεύουν και χωρίς καμία ουσιαστική βάση, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την αύξηση της απασχόλησης το 2001 με τη δημιουργία... 75.000 θέσεων εργασίας!

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι απασχολούμενοι το 2001 έχουν αυξηθεί κατά 1,92%. Αυτό προκύπτει από τη σύγκριση των καταστάσεων απασχόλησης προσωπικού 2.309 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, μεταξύ του 2000 και του 2001, από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Στις επιχειρήσεις αυτές εντοπίστηκαν... 5.397 επιπλέον εργαζόμενοι. Το υπουργείο κάνει αυθαίρετα την αναγωγή στο σύνολο των επιχειρήσεων και καταλήγει ότι έχουν αυξηθεί οι θέσεις εργασίας κατά... 75 χιλιάδες.

Την ίδια ώρα η ανεργία «θερίζει» και πολλοί εργοδότες αξιώνουν και πετυχαίνουν με τη συναίνεση της κυβέρνησης, χειρότερους όρους εργασίας, για να αντιμετωπίσουν τυχόν επιπτώσεις από την εφαρμογή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Αλλά και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, για τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας, έχουν το λιγότερο... ατυχήσει. Γι' αυτό προχώρησε και σε αυτή τη φτηνή προπαγάνδα.

Ταυτόχρονα, την ώρα που το υπουργείο Εργασίας εκτιμά πως τα «στοιχεία» δείχνουν «ότι η αγορά εργασίας στη χώρα μας θα αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα προκύψουν από τα τελευταία γεγονότα από καλύτερες θέσεις», ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας έχει... άλλη άποψη! Την οποία διατύπωσε μόλις τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Εκεί, ο υπουργός Εργασίας παρατήρησε - σύμφωνα επίσης με Δελτίο Τύπου του υπουργείου του - ότι εξαιτίας των πρόσφατων δραματικών γεγονότων δημιουργούνται αβεβαιότητες σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει για αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, για να προσθέσει πως «από αυτή την άποψη, η υιοθέτηση ακριβών ποσοτικών στόχων για την απασχόληση πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιφύλαξη».

ΑΝΕΡΓΟΙ ΖΩΝΗΣ
Πήραν το εποχιακό επίδομα

Οι συνεχείς αγωνιστικές παρεμβάσεις των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και των εργατοτεχνιτών είχε ως αποτέλεσμα από χτες το πρωί να αρχίσει η καταβολή του εποχιακού επιδόματος στους άνεργους του κλάδου από τον ΟΑΕΔ. Χτες το πρωί όλα τα καταστήματα του Οργανισμού της περιοχής του Πειραιά και της Σαλαμίνας είχαν αποτελέσει χώρο συγκέντρωσης συνδικαλιστών και εργατοτεχνιτών, οι οποίοι απαιτούσαν την καταβολή του επιδόματος.

Η πρώτη απάντηση των αρμοδίων ήταν παρόμοια με αυτές που εισέπρατταν οι εργαζόμενοι και τις προηγούμενες μέρες, δηλαδή ότι δεν υπήρχε σχετική εντολή. Η αποφασιστικότητα όμως των εργαζομένων «έσπασε» τον εμπαιγμό και το επίδομα μετά από λίγη ώρα άρχισε να καταβάλλεται. Να σημειωθεί ότι την καταβολή του εποχιακού επιδόματος είχε υποσχεθεί το υπουργείο Εργασίας μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις των εργατοτεχνιτών στα μέσα του Σεπτέμβρη. Το ποσό ανέρχεται στις 210.000 δραχμές και το δικαιούνται οι εργατοτεχνίτες που το 2000 συγκέντρωσαν από 50 ως 210 ημερομίσθια και το 2001 τουλάχιστον 10. Επίσης, οι εργατοτεχνίτες που την περίοδο 2000 - 2001 πραγματοποίησαν από 30 ως 210 ημερομίσθια. Για την καταβολή απαιτείται σειρά προτεραιότητας από τα σωματεία.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Συρρίκνωση και απολύσεις

Σε 70, από 200, περιορίστηκαν οι καθηγητές του Ινστιτούτου, οι οποίοι φοβούνται το κλείσιμό του

Στο δρόμο κινδυνεύουν να πεταχτούν οι περίπου 70 καθηγητές του Γαλλικού Ινστιτούτου με την ανοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η γαλλική κυβέρνηση προχωρεί στη συρρίκνωση των τμημάτων διδασκαλίας που λειτουργούν εδώ και χρόνια με δεκάδες παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.

Η γαλλική κυβέρνηση ακολουθώντας την πολιτική περικοπών κοινωνικών δαπανών, συρρικνώνει τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου, με τη διακοπή μέχρι σήμερα πολλών παραρτημάτων, μειώνοντας παράλληλα τον αριθμό των καθηγητών από 200 που εργάζονταν, σε περίπου 70. Με το επιχείρημα ότι τη διδασκαλία πρέπει να την αναλάβει το ελληνικό δημόσιο, αλλά και τα ιδιωτικά φροντιστήρια, μείωσε το προσωπικό κυρίως με κίνητρα για εθελούσιες εξόδους, δίνοντας εκτός από τη νόμιμη αποζημίωση και μισθούς έξι μηνών. Μισθοί οι οποίοι όμως τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν κατακόρυφα, καθώς ενώ μέχρι το 1997 οι καθηγητές είχαν εξισωθεί μισθολογικά με αυτούς του δημοσίου, από εκείνη τη χρονιά εφαρμόστηκε καθεστώς πληρωμής με τις ώρες. Αποτέλεσμα οι μισθοί να μειωθούν μέχρι και 100 χιλιάδες δραχμές.

Οι καθηγητές μέσα και από το σύλλογό τους, αντέδρασαν σε αυτή την πολιτική και έχουν καταφέρει κατά περιόδους να αναβάλουν απολύσεις που είχε ανακοινώσει το Ινστιτούτο. Προκλητική ήταν όμως η αντιμετώπιση που είχαν από τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπα, το περασμένο Ιούλη, όταν του ζήτησαν να παρέμβει ώστε να μη βρεθούν στο δρόμο και να επιδιώξει κάποια λύση. Ο υφυπουργός, περιορίστηκε να πει ότι θα αναζητήσει λύσεις για να φύγουν οι καθηγητές με πιο αργούς ρυθμούς.

Γενική Συνέλευση ιδιωτικών υπαλλήλων

Σε Γενική Συνέλευση προχωράει, αύριο Πέμπτη 11 του Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνέλευση είναι οι γενικότερες εξελίξεις, καθώς και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ