ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλειοδοσία υπέρ του πολέμου
  • Απόλυτη ευθυγράμμιση με τους πολεμοκάπηλους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους
  • Υποκριτικές και ανούσιες ευχές για «μικρότερο ανθρώπινο κόστος»!
  • Ζητά επιπρόσθετα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα

Την πλήρη ταύτισή της με τους πολεμοκάπηλους της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών επιβεβαίωσε η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ταυτόχρονα φιλοδοξεί να μπει στην πρωτοπορία του εγχώριου «τρομο-μετώπου», πλειοδοτώντας στη λήψη νέων αυταρχικών μέτρων στο όνομα της «ασφάλειας του πολίτη».

Η χτεσινή ομιλία του Κ. Καραμανλή στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του ήταν, από αυτή την άποψη, ιδιαίτερα εύγλωττη. Απερίφραστα χαρακτήρισε επιβεβλημένη την επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων «εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας», και μάλιστα ανέλαβε την αποστολή να τη στηρίξει στα μάτια του «δύσπιστου» ελληνικού λαού. Στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε τη... νομιμότητα του πολέμου, λέγοντας ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας εντάσσονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, στηρίζονται σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστηρίζονται όχι μόνο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά και από μια ευρύτατη διεθνή συμμαχία». Προσπαθώντας να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από τη φιλοπόλεμη στάση του κόμματός του, εξέφρασε την - ανούσια και ανέφικτη - ευχή να υπάρξει «το μικρότερο δυνατό ανθρώπινο κόστος», ενώ εκθείασε τη μείζονος σημασίας απόφαση των ΗΠΑ για «άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας»! Την ίδια στιγμή ζήτησε να υπάρξει «η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα» στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ! Επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός του, είπε ότι «καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία, και σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει "ναι μεν, αλλά"». Τόνισε ότι η θέση της χώρας μας δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα ξεκάθαρη: Συμπαρατασσόμαστε στο πλαίσιο του ΟΗΕ με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ χαιρέτισε το γεγονός ότι «η κυβέρνηση προσεγγίζει τις θέσεις μας» για την ασυμβίβαστη σύγκρουση με την τρομοκρατία, και μάλιστα εμφανίστηκε πρόθυμος να στηρίξει όποια μέτρα πάρει σε αυτή την κατεύθυνση, έστω και αν συνεπάγονται, όπως είπε, πολιτικό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την κυβέρνηση «να ενισχύσει τους υπάρχοντες και να θεσμοθετήσει νέους μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων». Κάλεσε ακόμη την κυβέρνηση να θέσει ως άμεση προτεραιότητα την οριστική εξάλειψη κάθε απομειναριού τρομοκρατικής οργάνωσης, να προχωρήσει σε στενότερη διεθνή συνεργασία, προσθέτοντας, περισσότερο για λόγους εντυπώσεων, «χωρίς να θίγονται οι ατομικές ελευθερίες». Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, προέχει η ένταση των μέτρων ασφαλείας προκειμένου να αποτραπούν τρομοκρατικά χτυπήματα και αυξημένη κινητοποίηση για να αποτραπούν «λαθρομεταναστευτικά κύματα προς τη χώρα μας». Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΕ, είπε ότι θα πρέπει να γίνει πιο αποφασιστικός και αποτελεσματικός «για την απαλλαγή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατ. Μεσογείου από τις εστίες έντασης».

Η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του συνεχίζει να κινείται, αλλά τώρα πιο αποφασιστικά, στη γραμμή της συναίνεσης και στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής. Μάλιστα, όπως είπε χτες ο Κ. Καραμανλής, «έχουμε υποχρέωση να υποκαθιστούμε την κυβέρνηση, τόσο στην άσκηση πολιτικής, όσο και στις σχέσεις με τον πολίτη, εάν απομακρύνεται από την πραγματικότητα και αποστασιοποιείται από τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα»! Τέλος, έθεσε με έμφαση το θέμα του ενιαίου πολιτικού λόγου, εφιστώντας την προσοχή των βουλευτών κατά τις εμφανίσεις τους στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Στην παρέμβασή της η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι ουδείς γνωρίζει προς ποια κατεύθυνση άλλαξε ο κόσμος μετά τις 11 του Σεπτέμβρη, αλλά συνειδητοποιείται ότι «η οικονομία δεν έχει όλες τις απαντήσεις» και «η πολιτική επιστρέφει». Με τη σειρά της δήλωσε ότι «τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος βρίσκονται από την πλευρά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εχουμε την υποχρέωση να σταθούμε εκεί και να δηλώσουμε ανοιχτά και όχι μίζερα την ελληνική θέση».

Από την πλευρά του ο Νικ. Κακλαμάνης είπε ότι συμφωνεί με την τακτική της συναίνεσης με την κυβέρνηση στο θέμα της τρομοκρατίας, αλλά τόνισε ότι η ΝΔ θα πρέπει να ασκήσει και το θεσμικό της ρόλο και επέστησε την προσοχή ότι οι υπουργοί επιχειρούν να πείσουν ότι για όλες τις δυσκολίες που εμφανίζονται φταίει η διεθνής συγκυρία ή ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Εξαλλες φιλοπόλεμες κραυγές

Και προβοκατόρικη επίθεση κατά του ΚΚΕ

Ενθερμος υποστηρικτής του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει «δίκαιο», εμφανίζεται ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα δεν κρύβει ότι προσβλέπει στο τέλος του στην επιβολή μιας «παγκόσμιας τάξης».

Επιδεικνύοντας τυφλή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση των ΗΠΑ -«είναι σωστοί και υπεύθυνοι, τους εμπιστεύομαι» - φτάνει στο σημείο να δηλώνει ότι «δεν πρέπει να μας ενημερώνουν»(!) για τις πολεμικές επιχειρήσεις. Τον πόλεμο, συμπλήρωσε, τον κάνουν οι στρατηγοί, οι πολιτικοί θα ασχοληθούν με τις επιμέρους πτυχές! Αλλωστε, είπε σε άλλο σημείο της χτεσινής συνέντευξής στον «Αλφα», οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν πει ότι «μπορεί να σας παραπλανήσουμε, να σας πούμε ψέματα».

Γενικότερα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η παγκόσμια τάξη θα επιβληθεί», γιατί η «τρομοκρατία είναι εχθρός κάθε οργανωμένης κοινωνίας». Μάλιστα, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών για το τι εννοεί με τη λέξη τρομοκράτης, λέγοντας ότι «σήμερα ο τρομοκράτης επικαλείται το Ισλάμ, αύριο θα επικαλείται κάποιον άλλο κοινωνικό στόχο, μεθαύριο έναν άλλο ανθρωπιστικό στόχο. Ετσι η ανθρωπότητα θα οδηγηθεί σε αναρχία επικίνδυνη». Είναι ανάγκη σήμερα να δημιουργηθεί και θα δημιουργηθεί μια καινούρια παγκόσμια τάξη!

Προσδιορίζοντας τη στάση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, είπε ότι «ακολουθούμε και προσφέρουμε σε αυτόν τον αγώνα, ο οποίος είναι δίκαιος». Καλό είναι να σταματήσουν οι μουρμούρες, οι υποσημειώσεις και οι επιφυλάξεις, γιατί βλάπτουν καίρια στα εθνικά μας συμφέροντα, συμπλήρωσε.

Αδυνατώντας να εξηγήσει πώς οι φιλοπόλεμες και φιλονεοταξικές απόψεις του είναι μειοψηφία στο λαό, παρά τη στάση των ηγεσιών των κομμάτων του δικομματισμού, ο Κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε κατά του ΚΚΕ με το... πρωτόπυπο επιχείρημα ότι «είναι απομονωμένο διεθνώς». Δεν έμεινε όμως εκεί και προχώρησε σε συκοφαντικούς και προβοκατόρικους ισχυρισμούς, ότι τάχα το ΚΚΕ υποθάλπει την τρομοκρατία! «Το Κομμουνιστικό Κόμμα πάντοτε - τουλάχιστον στην περίοδο '90-'93 - ήταν ξεκάθαρα εναντίον της εσωτερικής τρομοκρατίας. Δεν αμφιβάλλω ότι και σήμερα θεωρητικά είναι, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι με τη θέση την οποία παίρνει»!

Οχι και «δίκαιος» πόλεμος

«

Δίκαιος», λοιπόν, κατά τον Κ. Μητσοτάκη ο πόλεμος που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εναντίον του Αφγανιστάν, σε πρώτη φάση. «Δεν είναι ένας πόλεμος, τον οποίο κάνει μια χώρα η οποία έχει ιδιαίτερα συμφέροντα», ισχυρίστηκε σε χτεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του. Η δυστυχία για τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ είναι ότι δεν απευθύνεται σε «αμερικανάκια».

* * *

Αν ο Κ. Μητσοτάκης είχε ξεφυλλίσει τον χτεσινό Τύπο, θα είχε προσέξει το άρθρο του δημοσιογράφου Ρόμπερτ Φισκ (στον «Ιντιπέντεντ»), ο οποίος μόνο για κομμουνιστικές ιδέες δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Το άρθρο αυτό αποτελεί μια καλή απάντηση στους ανιστόρητους και εν πολλοίς παραπλανητικούς ισχυρισμούς του επίτιμου περί δίκαιου πολέμου. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο πόλεμος που ξεκίνησε δεν είναι παρά ένας πόλεμος «πλουσίων εναντίον φτωχών». «Η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη επί Γης άρχισε πλέον να βομβαρδίζει το πιο φτωχό και λεηλατημένο μουσουλμανικό κράτος στον πλανήτη», γράφει. Και προσθέτει: «Οπως πάντα, μας είπαν ότι οι Αφγανοί δεν είναι εχθροί μας. Το ίδιο είχαν πει και πριν από τους βομβαρδισμούς του Ιράκ το 1991, αλλά και πριν από το βομβαρδισμό της Λιβύης το 1985, του Λιβάνου το 1982 και της Αιγύπτου το 1956». Είναι δυνατόν, αναρωτιέται σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος, να πιστεύουμε - ακόμα και με τους πιο εξελιγμένους πυραύλους μας - ότι δε σκοτώνουμε αθώους μαζί με τους ενόχους στο Αφγανιστάν;».

* * *

Ασφαλώς ο Κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά την κλασική φράση του Κ. φον Κλαούζεβιτς ότι «ο πόλεμος δεν είναι άλλο, παρά η συνέχιση της κρατικής πολιτικής με άλλα μέσα». Αυτό που δεν μπορεί να παραδεχτεί είναι ότι ο πόλεμος που διεξάγουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι «εξ ορισμού» άδικος και ιμπεριαλιστικός. Γιατί, ακριβώς, στοχεύει στην επίτευξη συγκεκριμένων οικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων και οφελών, τόσο στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας όσο και ευρύτερα στον κόσμο. Τα περί τρομοκρατίας είναι προσχήματα για αφελείς.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Ενάντια στον πόλεμο οι δάσκαλοι

Η Ολομέλεια των Προέδρων Διδασκαλικών Συλλόγων της χώρας, με ψήφισμά της κατά την προχτεσινή συνεδρίασή της, εκφράζει την έντονη ανησυχία της και «καταδικάζει την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, την επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Για μια ακόμα φορά αθώα θύματα θα πληρώσουν την πολιτική της νέας τάξης όπως έγινε στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία και αλλού. Απαιτούμε να σταματήσουν τώρα οι πολεμικές και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Απαιτούμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας απ' το βρώμικο ΑμερικανοΝΑΤΟικό πόλεμο και δηλώνουμε καθαρά ότι δε θα δεχτούμε καμιά φαλκίδευση των λαϊκών ελευθεριών, των κοινωνικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων στο όνομα του πολέμου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ