ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Νέες αυλαίες
«Ο άλλος δρόμος» στο θέατρο «Αλφα»
«Ο άλλος δρόμος» στο θέατρο «Αλφα»
  • Η Φαύστα, η Μήδεια, η Μαρία Πενταγιώτισσα, παρέα με το Ριτσάκι, τον Πατέρα Αμβρόσιο, τον Κολόμβο και άλλα πρόσωπα από την πινακοθήκη των ηρώων του Μποστ θα παρελάσουν από τη σκηνή της «Στοάς», που φέτος γιορτάζει τα τριάντα της χρόνια. Η παράσταση με τίτλο «Ακούω ήχον κώδωνος», που κάνει πρεμιέρα σήμερα, είναι μια σύνθεση σκηνών από τα θεατρικά έργα του Μποστ, από πεζά του, λεζάντες γελοιογραφιών, στίχους τραγουδιών και νούμερα από επιθεωρησιακά κείμενα που δημιούργησε ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος και θα σκηνοθετήσει την παράσταση. Η μουσική είναι του Βασίλη Δημητρίου, τα σκηνικά-κοστούμια της Λέας Κούση, οι χορογραφίες της Μαρίας Αλβανού. Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Ηλίας Κατέβας, Παύλος Ορκόπουλος, Νίκη Χαντζίδου, Ευδοκία Σουβατζή, Δημήτρης Καραμπέτσης, Δημήτρης Θεοδώρου, κ.ά.
  • Πρεμιέρα, σήμερα, και στο «Θέατρο Εξαρχείων» με την επανάληψη του έργου «Το πένθος του Αρουραίου» του Γουόλας Σον, σε σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη, μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλλα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Βαφιά και μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Παίζουν: Τάκης Βουτέρης, Αννίτα Δεκαβάλλα και Μανώλης Γιούργος. Πιάνο παίζει επί σκηνής η Θάλεια Αθανίτη. Θέμα του έργου είναι η ζωή μας. Οι σχέσεις μας με τους άλλους, ερωτικές, οικογενειακές, φιλικές, μέσα στην άγρια σύγχρονη δυτική κοινωνία. Πόσο και πώς επηρεάζονται αυτές από την πολιτική και τον πολιτισμό; Με τρία πρόσωπα, έναν επιτυχημένο ποιητή, την αφοσιωμένη κόρη του και τον άντρα της που φθονεί τον πεθερό του κι όσα εκείνος αντιπροσωπεύει, ο συγγραφέας χτίζει ένα σύγχρονο παραμύθι γεμάτο χιούμορ, μυστήριο και ένταση. Το έργο συνδυάζει το προσωπικό με το πολιτικό, το ατομικό και το δημόσιο. Πρόκειται για μείγμα πραγματικότητας και φαντασίας, που δημιουργεί την εικόνα της καπιταλιστικής κοινωνίας, όπου ένα απολυταρχικό καθεστώς συλλαμβάνει, βασανίζει και σκοτώνει όσους σηκώνουν κεφάλι και εξολοθρεύει τους διανοούμενους και καλλιτέχνες.
  • «Ο άλλος δρόμος» είναι ο τίτλος του έργου της Φρανσουάζ Ντορίν, που ανεβαίνει από σήμερα, στο Θέατρο «Αλφα». Οι παραστάσεις είναι αφιερωμένες στον Δημήτρη Χορν, ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά το έργο στην Ελλάδα, το 1979 στο Θέατρο «Κάπα», με τον τίτλο «Χιτ». Θέμα της επίκαιρης αυτή κοινωνικής σάτιρας είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή οικογένεια, όταν θελήσει να αναθρέψει τα παιδιά της, στη σκληρή και απάνθρωπη αυτή εποχή. Η μετάφραση είναι της Μαρίας Κύρκου, η ελεύθερη απόδοση του κειμένου και η σκηνοθεσία είναι του Στέφανου Ληναίου, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Νίκου Σαριδάκη, η μουσική του Γιώργου Ανδρέου και η χορογραφία της Τάνιας Ρωσσοπούλου. Παίζουν: Στέφανος Ληναίος, Ελλη Φωτίου, Γιώργος Τζόρτζης, Γιώργος Χαλεπλής, Στέφανος Ιατρίδης, κ.ά.
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το βιβλίο του Βασίλη Κολοβού, «Οι Αγίες των Ημερών τους», θα παρουσιαστεί στο δημαρχείο Κερατσινίου, τη Δευτέρα (7.30 μ.μ.), σε μια εκδήλωση που διοργανώνει η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Ηλεκτρικής στις 13/10/1944. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μάρθα Καραγιάννη, Θύμιος Καρακατσάνης και Χάρης Αρώνης.

  • Με την ευκαιρία της έκθεσης του Β. Κορπέτ στο Μουσείο Φρυσίρα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31) διοργανώνει τη Δευτέρα (7.30 μ.μ.) συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Εχει μέλλον η ζωγραφική στην εποχή της ηλεκτρονικής τέχνης;». Συμμετέχουν οι: Ε. Μαυρομμάτης, Μ. Στεφανίδης, Γ. Χαρβαλιάς κ.ά.
μια ΕΚΘΕΣΗ

Αναδρομική έκθεση έργων, ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής, του Νικολάου Γύζη (1842 - 1901), φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από το θάνατό του. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που εικονίζουν όλη την εξελικτική πορεία του δημιουργού: Από τα πρώτα έργα στο Πολυτεχνείο Αθηνών, τις δημιουργίες του στο Μόναχο μετά την αποφοίτησή του από την εκεί Ακαδημία, τις συνθέσεις που αποτυπώνουν την υφολογική αλλαγή μετά το πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα και την Ανατολή, τα χρόνια της καθιέρωσης και, τέλος, το αλληγορικό, συμβολικό, θρησκευτικό του έργο.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Με το έργο του Γιάννη Χρυσούλη «Ιστορίες της πόλης» κάνει, σήμερα πρεμιέρα, το θέατρο «Σημείο». Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Διαμαντή, τα σκηνικά - κοστούμια του Νίκου Νατσούλη. Παίζουν: Ιωάννα Μακρή, Κώστας Βελέντζας, Θάλεια Ματίκα, Δημήτρης Κανέλλος. Το έργο αποτελείται από σπονδυλωτές ιστορίες, άλλοτε τραγικές, άλλοτε κωμικές, παράλογες ή γεμάτες ποίηση, που σκιαγραφούν τους κατοίκους και τη ζωή μιας μεγαλούπολης. Ενας ηθοποιός και οι παλιοί του έρωτες, μια μάνα που πουλά την κόρη της, μια γυναίκα ψάχνει το κατοικίδιό της, ένας ηλικιωμένος δολοφονείται χωρίς λόγο, δυο χάκερς εισβάλλουν στο Πεντάγωνο... Η μοναξιά, ο έρωτας, η ανάγκη επικοινωνίας με τους συνανθρώπους είναι μερικά από τα θέματα που θίγουν οι ιστορίες.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ο Μίλτος Πασχαλίδης θα δώσει συναυλία σήμερα (9.30 μ.μ.), στο Καλλιτεχνικό Καφενείο των Αχαρνέων (Αθ. Χειλίου 16, Αχαρνές, δίπλα στην κεντρική πλατεία). Ο ταλαντούχος τραγουδοποιός θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια από τους προσωπικούς του δίσκους «Παραμύθι με λυπημένο τέλος», «Κακές συνήθειες» και «Βυθισμένες άγκυρες», καθώς και με επιλογές αγαπημένων του τραγουδιών. Μπαλάντες τρυφερές, μα και δυνατά κομμάτια και μαζί τραγούδια που αντλούν έμπνευση και επιρροές από την παραδοσιακή μουσική συνθέτουν το υλικό της συναυλίας - διαδρομή στη δημιουργία του.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν πέρσι οι «Απάχηδες των Αθηνών» - παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής -, η δημοφιλής οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου παρουσιάζεται και πάλι στο θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9-11, τηλ. 36.43.700, 36.08.666) από σήμερα και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, μουσική διεύθυνση Γιώργου Νιάρχου, σκηνικά Αντώνη Χαλκιά, διεύθυνση χορωδίας Κώστα Δρακάκη και χορογραφίες Αγγελου Χατζή. Τους ρόλους ερμηνεύουν λυρικοί τραγουδιστές και ηθοποιοί πρόζας, οι: Μάρα Θρασυβουλίδου, Ευδοκία Χατζηιωάννου, Αννα Φόνσου, Γιώργος Παπαζήσης, Δημήτρης Σιγαλός, Γιώργος Μούτσιος, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Νίκος Κούρος κ.ά. Παραστάσεις θα δίνονται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη (6.30 μ.μ.), Παρασκευή και Σάββατο (9 μ.μ.) και Κυριακή (8 μ.μ.).

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Αλέκος Παπαγεωργίου: «Εμπειρίες ένοπλων αγώνων»
  • Νέαρχος Γεωργιάδης: «Το φαινόμενο Τσιτσάνης»
  • Γιάννης Πριόβολος: «Ο δρόμος ως το Θιάκι»
  • Γιώργος Μαυρίκος: «Το Ελληνικό Συνδικαλιστικό Κίνημα 1918-1948»
  • Μιχαήλ Σολόχοφ: «Η μοίρα ενός ανθρώπου»


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ