ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΠΛΙΤΕΣ»
Ψάχνουν μισθοφόρους για το νέο τους στρατό

Στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών συμφερόντων και όχι της άμυνας της χώρας

Καμπάνια στρατολόγησης μισθοφόρων για την επάνδρωση των μισθοφορικών σωμάτων του Ελληνικού Στρατού που θα υπηρετούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα. Τηλεοπτικά σποτ, διαφιμιστικά φυλλάδια, γιγαντοαφίσες, έχουν επιστρατεύσει για να προσελκύσουν νέους από 18-26 χρονών που θα καταταγούν στον υπό ίδρυση Επαγγελματικό Στρατό. Πρόκειται για τους λεγόμενους επαγγελματίες οπλίτες που αναλαμβάνουν υποχρέωσης 10ετούς παραμονής στο Στρατό και μετά μπορούν ή να μονιμοποιηθούν ή να απολυθούν λαμβάνοντας αποζημίωση. Την καμπάνια αυτή διοργανώνουν τα υπουργεία Παιδείας και Αμυνας, σε συνεργασία με τις Νομαρχίες, και στα πλαίσια μάλιστα των μαθημάτων επαγγελματικού προσανατολισμού κάνουν εκδηλώσεις σε Λύκεια και ΤΕΙ.

Ετσι επιχειρούν να περάσουν πλατιά στο λαό και τη νεολαία τα σχέδιά τους για αλλαγή του χαρακτήρα του στρατού, να αποκλείσουν κάθε λαϊκή παρέμβαση.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Να αντιδράσουμε στη συλλογή «γενίτσαρων»

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει σε μαθητές και γονείς στη Μεσσηνία η διαφημιστική εκστρατεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σε συνεργασία με τη Νομαρχία για τη στρατολόγηση μισθοφόρων στις Ενοπλες Δυνάμεις που θα υπηρετούν για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Η συντονισμένη αυτή κυβερνητική καμπάνια φαίνεται να πέφτει στο κενό καθώς η συντριπτική της νεολαίας τούς έχει γυρίσει την πλάτη, παρά τις εκδηλώσεις και την ενημέρωση που πραγματοποιούν στα Λύκεια του νομού κλιμάκια αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Αντίθετα μεγάλη απήχηση έχουν οι θέσεις, αλλά και η προχτεσινή πρωτοβουλία της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, που όλες αυτές τις μέρες με το φυλλάδιό της βρέθηκε κοντά στη νεολαία και συζήτησε μαζί της τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης κατάταξης στο μισθοφορικό στρατό. Επίσης, η ΝΔΕ Μεσσηνίας καλεί σε ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Πόλεμος και Μισθοφορικός στρατός» την Τρίτη 23 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στα ΤΕΙ Καλαμάτας.

Κάλεσμα συντονισμένης αντίδρασης από το ΚΚΕ

Για εκστρατεία συλλογής «γενίτσαρων» κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ και καλεί το λαό της Μεσσηνίας να αντιταχθεί σθεναρά σε αυτή την προσπάθεια της νεολαίας. Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΕ έχει ως εξής:

«Μια πολύ επικίνδυνη καμπάνια ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα υπουργεία Αμυνας και Παιδείας πήραν σβάρνα τα Λύκεια και τα ΤΕΙ για να στρατολογήσουν νέα παιδιά και να τα κάνουν πληρωμένους "Ράμπο" ενός στρατού ευέλικτου και πανταχού παρόντος, στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών και για την αντιμετώπιση του "εσωτερικού εχθρού - λαού". Αυτό απαιτούν οι ανάγκες του ΝΑΤΟ και των υπηρετών του. Θέλουν στρατό μακριά από το λαό που θα επιτελεί χωρίς εμπόδια το άθλιο έργο τους.

Μια τέτοια εκστρατεία συλλογής "γενίτσαρων" εξελίσσεται και στη Μεσσηνία με τη συμμετοχή της νομαρχίας».

Σχετικά με το ρόλο της νομαρχίας σημειώνει: «Αυτή η νομαρχία που τίποτε δεν έκανε για να στηρίξει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, που στα κρίσιμα και τα σοβαρά γίνεται πρωτοπαλίκαρο της κυβέρνησης, που πρόσφατα απέρριψε ψήφισμα κατά του πολέμου και εμπλοκής της χώρας στο βρώμικο πόλεμο της ΗΠΑ και των συμμάχων της, σήμερα συνεργεί στο να δηλητηριάζονται οι νέοι μας με την κυβερνητική προπαγάνδα.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία της Μεσσηνίας πρώτον να καταδικάσει αυτή την εκστρατεία και όσους τη μεθοδεύουν. Να αντιδράσει όπως οι σπουδαστές του ΤΕΙ Καλαμάτας, που με μπροστάρη τη ΝΔΕ απέτρεψαν την κυβερνητική φιέστα. Δεύτερον να συσπειρωθεί στους μαζικούς φορείς και την Αντιπολεμική Επιτροπή και να απαιτήσει να σταματήσει ο άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, να απεμπλακεί η χώρα απ' αυτόν και κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες».

Στολή και εντυπωσιασμός

... για να «ντύσουν» το μοντέλο του μισθοφόρου «Ράμπο»

Με τις εντυπώσεις, το φαινομενικό και την παραπλάνηση προσφέρουν δράση και συναρπαστικές εμπειρίες. Ετσι βαφτίζουν «ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές αποστολές» τα ευέλικτα τάγματα θανάτου που απαιτεί η σημερινή ακόμα πιο δολοφονική νέα δομή του ΝΑΤΟ. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο χρειάζονται νέο υλικό, πιο πειθαρχικό, πιο στυγνό. Το πρότυπο του «Ράμπο» που θα σαρώνει με το δίκιο της νέας τάξης, είναι η προοπτική.

«Πατάνε» στην ανεργία

Με τα ιλουστρασιόν φυλλάδια και την εικονική πραγματικότητα που δημιουργούν θέλουν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι. Η ανεργία που δημιουργεί η πολιτική στήριξη της πλουτοκρατίας γίνεται η παγίδα για να μπορέσουν να στρατολογήσουν μισθοφόρους για τους στρατούς τους και τα πολεμοκάπηλα σχέδια της άρχουσας τάξης και στη χώρα μας. Και οι μισθοφόροι βέβαια είναι πιο βολικοί από τους κληρωτούς που θα υπηρετούν τη θητεία τους.

Κάνουν την ανασφάλεια κίνητρο

Τάζουν πρώτους μισθούς μέχρι και 260.000 δρχ. και ασφάλεια δημοσίου. Στην ανασφάλεια που οι ίδιοι έχουν σπείρει, στην κατάργηση κοινωνικών δημοκρατικών του λαού, στους ταξικούς φραγμούς που έχουν υψώσει σε κάθε τομέα της ζωής για τους νέους των λαϊκών στρωμάτων, έρχονται να βρουν το φάρμακο: «Εξασφάλιση» με «σίγουρη» προοπτική. Δε λένε όμως τους κινδύνους που σημαίνει η συμμετοχή στους στρατούς του ΝΑΤΟ.

Δόλωμα με νέες τεχνολογίες

Μιλάνε για εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες. Θέλουν μόνο να δελεάσουν βασιζόμενοι στις πολύμορφες και συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των νέων. Την ίδια στιγμή κρατάνε στην υποβάθμιση την ανώτατη εκπαίδευση. Πρόσφατη είναι η ονομαστική και μόνο «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ