ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Συνέδριο πανηγύρι...

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολλά και διάφορα ειπώθηκαν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το πρόσφατο συνέδριο του κόμματός τους, αλλά το πλέον εύστοχο και πετυχημένο το είπε ένα από τα εμπειρότερα και παλιότερα στελέχη του, ο Παρασκευάς Αυγερινός και σας το μεταφέρουμε: «Το συνέδριο αυτό ήταν κάθε άλλο παρά συνέδριο κόμματος, ήταν ένα πανηγύρι. Εντάξει, τα πανηγύρια καλά είναι. Χρειάζεται ίσως να τα κάνουμε, αλλά δεν μπορεί να τα ονομάζουμε συνέδριο».

Περιττό να σημειώσουμε ότι συμφωνούμε μαζί του. Θέλουμε, όμως, να προσθέσουμε, ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει όσα πανηγύρια θέλει, αλλά μέχρι πότε θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός τους λογαριασμούς;

Περί υποκρισίας και...

Με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όμως, ασχολείται, με τον δικό του τρόπο και ο Διον. Τσακνής στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» και, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει και τα παρακάτω: «Καλά, ρε παιδιά! Το ογδόντα τοις εκατό των Ελλήνων ήταν και είναι αντίθετοι με τους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο, εσείς οι έξι χιλιάδες τόσοι, που συμμετείχατε στο συνέδριο, ανήκατε όλοι στο είκοσι τοις εκατό; Η επιστήμη λέει πως αυτό είναι στατιστικώς αδύνατον. Οπότε;

Κανένας; Ακόμη και ύστερα απ' την προκλητική ομιλία εκείνου του ανεκδιήγητου Ισραηλινού υπουργού που σας έκανε μάθημα "αντιτρομοκρατίας" (και που εκ των υστέρων αλληλοδιαψεύσθηκε και αλληλοδιασύρθηκε με την εδώ πρεσβεία του), δε βρέθηκε κάποιος να μιλήσει και να τον βάλει στη θέση του; Τέτοια σιωπή; Τέτοια γραμμή; Α-πα-ρά-δε-κτον, που θα έλεγε και ο εθνικός μας Θανάσης.

Καταλαβαίνω, είχατε άλλες κάψες. Θα την πάρει τη λευκή επιταγή, δε θα την πάρει; Τι ποσό θα βάλει μέσα; Θα το σηκώσει το γάντι, δε θα το σηκώσει; Θα είναι πάνω από το 70% το ποσοστό, δε θα είναι; Θα υπουργοποιηθεί ο "έτσι" και σε τι πόστο θα βάλει τον "Αλλον"; Θα το δεχτεί; Μεγάλα διλήμματα».

... διγλωσσίας το ανάγνωσμα

Και ο Δ. Τσακνής συνεχίζει: «Και πιστέψτε με, δεν είχα καμία πρόθεση να μπω στα κομματικά σας. Βγάλτε όποιον θέλετε για πρόεδρο ή για διάδοχο, πείτε ό,τι θέλετε για τους αντιπάλους σας εντός και εκτός του κόμματός σας, αλλά πείτε και κάτι για το πάπλωμα! Εκτός πια και αν η θέση σας για πάπλωμα είναι η σιωπή, ή αν συμπίπτει με αυτή που επισήμως εξέφρασε ο πρωθυπουργός (και οι "Αλλοι"). Πείτε το, δεν είναι κακό, αλλά μη βγαίνετε μετά στα καφενεία και πουλάτε αντιαμερικανισμό, γιατί όλο και θα βρίσκονται κάποιοι να σας υπενθυμίζουν αυτή σας την αντίφαση. Αλλο σύνεδρος και άλλο πολίτης, δηλαδή;».

Αλαλούμ...

Δύο ολόκληρες ώρες είχαν περάσει από τη στιγμή, που κάποιος ύποπτος φάκελος επισημάνθηκε στο υπουργείο Υγείας και κανένας αρμόδιος δεν μπορούσε να πει το παραμικρό. Επρόκειτο περί φάρσας, περί άσκησης ετοιμότητας ή για κάποιο πραγματικά ύποπτο γεγονός.

Στην αρχή κάποιοι (αν)αρμόδιοι είπαν για άσκηση ετοιμότητας. Μετά, κάποιοι άλλοι δεν το επιβεβαίωναν και σχεδόν το διέψευδαν. Και οι φήμες, οι πληροφορίες «αρβύλας» και κάθε τι παρόμοιο «φρούτο» κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα. Και να σκεφθείτε, ότι μόλις προχτές, οι κυβερνώντες δήλωναν κατηγορηματικά, ότι η χώρα είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει το όποιο τέτοιο ενδεχόμενο. Εκτός και οι αρμόδιοι είναι τόσο πολύ... έτοιμοι, που δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά, ούτε καν μια φάρσα ή μια άσκηση ετοιμότητας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ανθρακας» και προετοιμασία κλίματος

Μυστήριο; Πρόκειται για μια άλλη κατασκευή των ΜΜΕ; Και πού τη βρήκαν τα ΜΜΕ; Και γιατί να διαλέξουν ειδικά τη σπάνια περίπτωση του άνθρακα; Ισως η πραγματική σειρά των γεγονότων βοηθήσει να γίνουν κάποιες σκέψεις και ίσως να βγουν και κάποια συμπεράσματα σ' αυτούς που θα σκεφτούν...

Την περασμένη Παρασκευή, έχει βγει το FBI και έχει ειδοποιήσει για μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα μέσα στις επόμενες ώρες. Μέχρι εκείνη την ώρα, έχει γίνει η απαραίτητη «προθέρμανση» με αφορμή μόνο τα δύο περιστατικά στη Φλόριδα, που μπορεί να ήταν και τυχαία. Για γρίπη πήγαινε στο γιατρό ο Αμερικάνος και τον μπούκωνε αντιβιοτικά για τον άνθρακα... Από την Παρασκευή το βράδυ, αρχίζουν να πυκνώνουν οι διαρροές - ανακοινώσεις για τα περιστατικά των επιστολών. Ακολουθούν ανακοινώσεις των επισήμων, που, ουσιαστικά, το περιεχόμενό τους είναι «διατηρηθείτε ανήσυχοι, αλλά δεν ξέρουμε γιατί...». Τέτοιες ήταν, για παράδειγμα, οι δηλώσεις του ίδιου του Τζ. Μπους, του αντιπροέδρου, του υπουργού Υγείας, γερουσιαστών κ.ά. Στο μεσοδιάστημα, σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, έχουμε μόνον πέντε περιπτώσεις που έχουν προσβληθεί από άνθρακα. Εχουμε, όμως, καταγγελίες για επιστολές σε διάφορα κρατικά κτίρια, όχι μόνο στις ΗΠΑ. Εχουμε ανθρώπους, που έχουν «εκτεθεί» (σε τι;) και τους φουσκώνουν στην αντιβίωση και έχουμε και μασημένα λόγια για το τι περιείχαν, τελικά, αυτές οι επιστολές.

Κλιμακωτά, με αφετηρία τις ΗΠΑ, ο πανικός μεταδίδεται, όπως η φλόγα στα ξερά φύλλα. Ανθρωποι σε πανικό, συνήθως εγκαταλείπουν πλευρές της συνείδησης και της λογικής, χώρια ότι γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτοι και ανεκτικοί. Σε τέτοια κατάσταση, κυνηγημένοι στις «σπηλιές του φόβου», πιο εύκολα ίσως ανεχτούν «τρομονόμους» και «μέτρα ασφαλείας», που σε καμιά άλλη περίπτωση δε θα μπορούσαν να ανεχτούν και να διατηρήσουν, ταυτόχρονα, το στοιχειώδες επίπεδο πολιτισμού, που, έστω για «πρόσοψη», έχουν φτιάξει στις υποκριτικές αστικές κοινωνίες.

Εχουμε, επίσης, το δεδομένο πως η παρασκευή του άνθρακα - που έχει σκοπό να χρησιμοποιηθεί σαν βιολογικό όπλο - προϋποθέτει υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και εργαστήρια πολύ υψηλής ειδίκευσης. Επειδή αυτό το πολύ απλό θα μπορούσε άμεσα να φωτογραφήσει και τον «ένοχο», αν υπάρχει, από προχτές ήδη το αμερικάνικο προπαγανδιστικό βιολί έχει αλλάξει και στους ήδη πανικόβλητους όλο και πιο συχνά παίζει ένα σκοπό, που καταλήγει στο Ιράκ, ή σε άλλη από τις «ύποπτες» χώρες...

Με άλλα λόγια, τα γεγονότα δείχνουν πως ο αληθινός ένοχος τουλάχιστον του πανικού δεν είναι ούτε τα ΜΜΕ, αυτή τη φορά, ούτε οι φαρσέρ. Τον ξεκίνησε και τον ταΐζει η αμερικάνικη προπαγανδιστική μηχανή. Στόχος; Για την ώρα ασαφής, όπως και τα λόγια τους. Ισως μόνο να έχουν την ανθρωπότητα σε πανικό και ...ό,τι αρπάξουν από εκεί και πέρα. Από την αποδοχή των εγκληματικών βομβαρδισμών, την ανοχή σε όλο και μεγαλύτερες στερήσεις των ανθρωπίνων ελευθεριών, μέχρι και την προετοιμασία για μελλοντική επέμβαση σε άλλη χώρα ή χώρες.

Μισθοφόροι

Το υπουργείο

Αμυνας

ζητάει μισθοφόρους

ζητάει φαντάρους,

μόνιμους

με φίνους, όντως,

όρους,

δίνει μισθό

ελκυστικό

και τζάμπα

ξάπλα, μάσα

και δωρεάν

ολότελα

προσφέρει

και μια κάσα!

*

Το υπουργείο

Αμυνας

στρατιώτες

προσλαμβάνει

για να τους στέλνει

όπου θεν το ΝΑΤΟ,

οι Αμερικάνοι,

το υπουργείο

Αμυνας ζητάει

φαντάρους - πιόνια,

να αγοράσει

προσπαθεί

κιμά

για τα κανόνια!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ