ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Σεναριολογίας συνέχεια...
  • Χρονικό όριο για το μέλλον των επιχειρήσεων τα μέσα Νοέμβρη;
  • Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή όχι η μελλοντική διακυβέρνηση του Αφγανιστάν;

σκίτσο
σκίτσο
ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΣΑΒΑΡ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Δίχως να είναι κατορθωτό να σχηματιστεί έστω και κάποια μερική εικόνα για τα πραγματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εντός του εδάφους του Αφγανιστάν, τις πιο πολλές φορές τα σενάρια, αναπόσπαστο μέρος του πολέμου της προπαγάνδας, είναι αυτά που επιχειρούν να σχηματοποιήσουν την εικόνα και κυρίως να προβλέψουν το μέλλον. Στην αρχή ήταν τα σενάρια της εκδήλωσης της επίθεσης, που έγινε. Μετά τα σενάρια των χερσαίων επιχειρήσεων, που άρχισαν. Είναι επίσης τα σενάρια που υφέρπουν εξαρχής, όσον αφορά κατ' αρχήν στο μέλλον των επιχειρήσεων, αλλά κυρίως όσον αφορά στο πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν.

Καθώς φαίνεται η έναρξη της ιερής γιορτής των Μουσουλμάνων, του Ραμαζανιού, στις 17 Νοέμβρη αποτελεί σημείο καμπής. Χρονικά τουλάχιστον, αφού συμπίπτει με την έναρξη του χειμώνα στην περιοχή, που είναι εξαιρετικά δριμύς, σε μία χώρα πολύ «δύσκολη και στρυφνή». Οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων είναι αντιφατικές. Αφ' ενός ο Πρόεδρος Μπους από τη Σανγκάη «προέβλεψε» ότι οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν, αλλά και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι δήλωσε την Κυριακή ότι αυτός ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν πρόκειται να τελειώσει για αρκετές γενιές»...

Αφ' ετέρου ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο «FOX», δήλωνε ότι «θα ήταν προς το συμφέρον μας και το συμφέρον του διεθνούς συνασπισμού να καταφέρουμε να λύσουμε το θέμα πριν έρθει ο χειμώνας και οι επιχειρήσεις μας συναντήσουν μεγαλύτερες δυσκολίες», χωρίς όμως να αποκλείσει την εκδοχή ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και μετά την έναρξη του Ραμαζανιού. Σε αυτή τη γραμμή πλεύσης κινήθηκε και άρθρο των χτεσινών «Νιου Γιορκ Τάιμς», που αναφέρει ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν την τακτική τους και επισπεύδουν την πολεμική τους εκστρατεία εναντίον των Ταλιμπάν, προσκαλώντας τη «Βόρεια Συμμαχία» να αναλάβει δράση στην Καμπούλ. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», το Πεντάγωνο ενδέχεται να δυσκολευτεί να υλοποιήσει την υπόσχεση του Προέδρου Μπους ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή και με την ίδια ένταση. Παράλληλα, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι όπως παρατηρούν οι Βρετανοί, οι μοναδικοί εταίροι των ΗΠΑ στον τομέα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών το Νοέμβρη θα ρίξει νέο λάδι στη φωτιά των αντιαμερικανικών συναισθημάτων του ισλαμικού κόσμου.

«Δε χρειάζεται σχέδιο Μάρσαλ»

Ενα ακόμη όμως ζήτημα που τίθεται επί τάπητος, και μάλιστα με τη μορφή του επείγοντος, είναι το μέλλον του Αφγανιστάν. Σύμφωνα και πάλι με δηλώσεις του Πάουελ κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από την Κίνα και απαντώντας σε Γάλλο κοινοβουλευτικό αξιωματούχο, τον Πολ Γκιλ, που στη γαλλική εφημερίδα «Παριζιέν» είχε εκτιμήσει ότι οι ΗΠΑ «θα μπορούσαν να προτείνουν για το Αφγανιστάν ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ», ο Πάουελ τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να βοηθηθεί το Αφγανιστάν με «ένα ισχυρό σχέδιο οικοδόμησης του τύπου του σχεδίου Μάρσαλ», αφού η χώρα αυτή βασίζεται «σε μιαν αγροτική κοινωνία, ορισμένα εργοστάσια εξαγωγής πετρελαίου και αερίου και επενδύσεις που μπορεί να είναι αρκετά επαρκείς».

Πάντως, ο Πάουελ «ένιωσε την ανάγκη» να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει καμιά διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της ΕΕ σχετικά με τη σύνθεση μιας μελλοντικής ειρηνευτικής δύναμης για το Αφγανιστάν που θα επέμβει στην περίπτωση που καταρρεύσει το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι υπάρχουν τρία σχετικά σχέδια: Μια δύναμη που θα αποτελείται αποκλειστικά από Αφγανούς, αλλά το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, μια παραδοσιακή δύναμη κυανοκράνων που θα προέρχονται απ' όλο τον κόσμο και μια δύναμη «αd hoc» σχηματισμένη από διάφορες χώρες σε εθελοντική βάση.

Σχέδιο ανοικοδόμησης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, δείχνει να «εμμένει» και κάλεσε χτες τη διεθνή κοινότητα να θέσει σε εφαρμογή σαφές σχέδιο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με διεθνή υποστήριξη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη ομιλία του με θέμα το μέλλον του Αφγανιστάν στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών του Λονδίνου.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε τρεις βασικές αρχές, στις οποίες πρέπει να βασιστεί η ανοικοδόμηση: Το μέλλον της χώρας πρέπει να βρίσκεται στα χέρια του αφγανικού λαού, η ανοικοδόμηση πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και πρέπει να υποστηριχτεί σε μακροπρόθεσμη βάση από το διεθνή συνασπισμό.

Τέλος, εκατοντάδες επικεφαλής φυλών, ειδικοί του Ισλάμ και άλλες προσωπικότητες από το Αφγανιστάν, θα συναντηθούν σήμερα στην πόλη Πεσαβάρ του Πακιστάν για να μετάσχουν σε μια διάσκεψη για το μέλλον του Αφγανιστάν μετά τους Ταλιμπάν, ανακοινώθηκε χτες από προσκείμενες στη διάσκεψη πηγές. «Εχουν κληθεί πάνω από 800 προσωπικότητες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από την Πεσαβάρ μια από τις πηγές που ανήκει στο Εθνικό Ισλαμικό Μέτωπο του Αφγανιστάν, ένα μετριοπαθή σχηματισμό - που πρόσκειται στον πρώην μονάρχη Μοχάμαντ Ζάχερ Σαχ - που πρότεινε και τη διενέργεια της διάσκεψης αυτής,η οποία θα τιτλοφορείται «Διάσκεψη για την ειρήνη και την εθνική ενότητα στο Αφγανιστάν», θα διαρκέσει δύο ημέρες και θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στις πολιτικές προοπτικές που ανοίγονται μετά την ενδεχόμενη πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Στη διάσκεψη δεν έχουν κληθεί αντιπρόσωποι ούτε των Ταλιμπάν ούτε της Βόρειας Συμμαχίας, ενώ έχουν κληθεί εκπρόσωποι των πληθυσμών του βορρά, όπως Ουζμπέκοι, Τουρκμένιοι κ.ά. και φυσικά εκπρόσωπος του πρώην μονάρχη.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σταθερή η ένταση στο Κασμίρ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ, ενώ οξείς χαρακτηρισμούς επιμένουν να ανταλλάσσουν οι ηγεσίες Ινδίας - Πακιστάν, παρά τις, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις, που και οι δύο φέρεται να έδωσαν στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, την περασμένη βδομάδα.

«Η Ινδία δε θα προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Πακιστάν, όσο το Ισλαμαμπάντ συνεχίζει να ενθαρρύνει την τρομοκρατία». Με αυτά τα λόγια, ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγιέ έδωσε τέλος στη φημολογία ότι επίκειται κάποια συνάντηση με τον Πακιστανό ηγέτη Περβέζ Μουσαράφ στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον επόμενο μήνα. Ο Μουσαράφ, από την άλλη, δήλωνε ότι «ήταν θέμα εθνικής ασφάλειας η συμμετοχή του Πακιστάν στην αντι-τρομοκρατική συμμαχία, γιατί αν συμμετείχε μόνο η Ινδία θα υπήρχε τεράστιος κίνδυνος για τη χώρα».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν, εκ νέου, χθες στο Κασμίρ μετά την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν 4 ένοπλοι σε στρατιωτικό αεροδρόμιο του κρατιδίου. Σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους, η επίθεση έγινε, νωρίς χθες το πρωί, σε «απομακρυσμένη πύλη του στρατιωτικού αεροδρομίου Κουίλ, στην περιοχή Αβαντιπούρα, στο νότιο Κασμίρ, και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 4 ένοπλοι, ένας πολίτης και ένας εργαζόμενος». Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Λασχάρ ε Τάιμπα», μία από τις 12 αυτονομιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Κασμίρ, υπό την αιγίδα, σύμφωνα με την Ινδία, του Πακιστάν.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
«Πρόβα» ενόψει Αφγανιστάν;

ΚΑΪΡΟ.-

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της «Πράσινης χώρας» και της «Πορτοκαλί χώρας» έχουν αποδυθεί σε έναν ανελέητο πόλεμο, χερσαίων κυρίως δυνάμεων, που διεξάγεται υπό εξαιρετικά αντίξοες περιβαλλοντολογικές και καιρικές συνθήκες. Αυτό είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην έρημο της Αιγύπτου, όπου διεξάγονται για πολλοστή ημέρα οι, ως επί τω πλείστον, χερσαίες στρατιωτικές ασκήσεις υπό την επωνυμία «Bright Star» και με τη συμμετοχή 10 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Μέρος της άσκησης επρόκειτο να παρακολουθήσουν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού του Κουβέιτ και της Ιορδανίας, οι οποίοι έφτασαν στον τόπο των γυμνασίων συνοδευόμενοι από τον Αιγύπτιο ομόλογό τους, αν και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στρατιωτών είναι Αμερικανοί και Αιγύπτιοι. Σχολιάζοντας τις ασκήσεις, τις οποίες παρακολουθούν εκπρόσωποι 22 χωρών, Αμερικανός αξιωματούχους δήλωνε ότι «αν και είχαν προγραμματιστεί πολύ πριν την 11η Σεπτεμβρίου, μπορούν να αποτελέσουν μια καλή πρόβα πριν το Αφγανιστάν, για ορισμένες αμερικανικές δυνάμεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ