Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σταθερή η ένταση στο Κασμίρ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ, ενώ οξείς χαρακτηρισμούς επιμένουν να ανταλλάσσουν οι ηγεσίες Ινδίας - Πακιστάν, παρά τις, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις, που και οι δύο φέρεται να έδωσαν στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, την περασμένη βδομάδα.

«Η Ινδία δε θα προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Πακιστάν, όσο το Ισλαμαμπάντ συνεχίζει να ενθαρρύνει την τρομοκρατία». Με αυτά τα λόγια, ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγιέ έδωσε τέλος στη φημολογία ότι επίκειται κάποια συνάντηση με τον Πακιστανό ηγέτη Περβέζ Μουσαράφ στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον επόμενο μήνα. Ο Μουσαράφ, από την άλλη, δήλωνε ότι «ήταν θέμα εθνικής ασφάλειας η συμμετοχή του Πακιστάν στην αντι-τρομοκρατική συμμαχία, γιατί αν συμμετείχε μόνο η Ινδία θα υπήρχε τεράστιος κίνδυνος για τη χώρα».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν, εκ νέου, χθες στο Κασμίρ μετά την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν 4 ένοπλοι σε στρατιωτικό αεροδρόμιο του κρατιδίου. Σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους, η επίθεση έγινε, νωρίς χθες το πρωί, σε «απομακρυσμένη πύλη του στρατιωτικού αεροδρομίου Κουίλ, στην περιοχή Αβαντιπούρα, στο νότιο Κασμίρ, και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 4 ένοπλοι, ένας πολίτης και ένας εργαζόμενος». Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Λασχάρ ε Τάιμπα», μία από τις 12 αυτονομιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Κασμίρ, υπό την αιγίδα, σύμφωνα με την Ινδία, του Πακιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ