Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Σημαντική επιτυχία του ΚΟΔΗΣΟ

Από τους πανηγυρισμούς μελών του ΚΟΔΗΣΟ

Associated Press

Από τους πανηγυρισμούς μελών του ΚΟΔΗΣΟ
Στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στο ομοσπονδιακό κρατίδιο του Βερολίνου, το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ) σημείωσε σημαντική επιτυχία, ενώ το συντηρητικό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) υπέστη σοβαρή ήττα, τη μεγαλύτερη στην ιστορία του. Πάντως πρώτο κόμμα αναδείχτηκε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD), που κερδίζει το αξίωμα του κυβερνώντος δημάρχου της πρωτεύουσας, (αντιστοιχεί στην πρωθυπουργική θέση του κρατιδίου) και θα σχηματίσει μαζί με άλλα κόμματα το «Σενάτ», δηλαδή την τοπική κυβέρνηση της γερμανικής πρωτεύουσας. Τέταρτο και πέμπτο κόμμα αναδείχτηκαν οι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πράσινοι. Διάφορα άλλα κόμματα πήραν μαζί 5,2%. Ταυτόχρονα με τις τοπικές βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν και οι εκλογές για τις συνελεύσεις και τα δημοτικά συμβούλια των συνοικιών της πόλης.

Τα αποτελέσματα για τη Βουλή έχουν ως εξής:

Το SPD συγκέντρωσε 29,7% των ψήφων (διαφορά από το 1999 +7,3%). CDU 23,7% (διαφορά από το 1999 -17,1%). PDS (ΚΟΔΗΣΟ) 22,6% (διαφορά από το 1999 +4,9%). Φιλελεύθεροι 9,9% (διαφορά από το 1999 +7,7%). Πράσινοι 9,1% (διαφορά από το 1999 -0,8%).

Ετσι δήμαρχος (τοπικός πρωθυπουργός) εκλέγεται ο σοσιαλδημοκράτης Κλάους Βοβεράιτ, που στις προσεχείς μέρες θα αρχίσει συνομιλίες με τα άλλα κόμματα για τη συγκρότηση της τοπικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έχει τη δυνατότητα -για να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή- να σχηματίσει ή κυβέρνηση συνασπισμού με τα άλλα δύο αστικά κόμματα, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP) ή με το ΚΟΔΗΣΟ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ηγετικών στελεχών του SPD με διάφορα προσχήματα αποκλίνει προς τη λύση σχηματισμού κυβέρνησης με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Κατά της κυβερνητικής συμμετοχής του ΚΟΔΗΣΟ εκδηλώθηκαν ανοιχτά με ανακοίνωσή τους προ ημερών και οι ηγετικοί οικονομικοί σύνδεσμοι του Βερολίνου και του Βραδεμβούργου με το επιχείρημα ότι έχει «εχθρική οικονομική ιδεολογία» και απομακρύνει, αντί να προσελκύει επενδυτές.

Αν γινόταν σεβαστή η εκφρασθείσα θέληση της πλειοψηφίας των εκλογέων του Βερολίνου και εφαρμόζονταν σωστά οι κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, το SPD θα 'πρεπε να σχηματίσει δικομματική κυβέρνηση με το ΚΟΔΗΣΟ. Αν αντίθετα καταλήξει στην τρικομματική κυβέρνηση -μαζί με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους- τότε ουσιαστικά επανέρχεται στη συγκρότηση του ίδιου συντηρητικού σχήματος, αφού οι Φιλελεύθεροι ακολουθούν βασικά πολιτική της CDU και απ' αυτή πήραν τώρα το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων.

Ως προς τους λόγους της επιτυχίας του ΚΟΔΗΣΟ, οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στην άποψη ότι οφείλονται στην παρουσίαση ενός φιλολαϊκού οικονομικού προγράμματος και ότι τάχθηκε κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν και κατά της συμμετοχής της Γερμανίας σ' αυτόν. Είναι πράγματι γεγονός ότι οι κομμουνιστές και οι αντιφασίστες - αγωνιστές της ειρήνης και στα δυο τμήματα της πόλης έδωσαν γι' αυτό το λόγο την ψήφο τους στο ΚΟΔΗΣΟ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΚΟΔΗΣΟ στο ανατολικό πρώην σοσιαλιστικό τμήμα της πόλης, συγκέντρωσε κοντά 48% των ψήφων, ενώ το SPD 24%, η CDU 11,8%, οι Πράσινοι 5,8% και οι Φιλελεύθεροι 4,7%.

Στις εκλογές των συνοικιών πήραν μέρος και 61.000 ξένοι από χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και οι Ελληνες εκλογείς του Βερολίνου.

Τα προβλήματα

Ανεξάρτητα πάντως από τους πανηγυρισμούς της σοσιαλδημοκρατίας και τις εξηγήσεις που δίνουν στα αποτελέσματα των εκλογών υπέρ του κόμματός τους και κατά της ηττημένης χριστιανοδημοκρατίας, παραμένει γεγονός ότι το κρατίδιο του Βερολίνου αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, όπως της ανεργίας, της άθλιας κατάστασης των σχολείων, των πολιτιστικών ιδρυμάτων, των νοσοκομείων και του δημόσιου χρέους των 78 δισεκατομμυρίων μάρκων. Να σκεφτεί κανείς, γράφει η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (20/21 Οκτ.) ότι «όλο και περισσότερα σχολεία παρακαλούν τους γονείς των μαθητών να βοηθήσουν στην ανακαίνιση των αιθουσών». (Φυσικά λόγω της μη διάθεσης των κονδυλίων από το αντίστοιχο υπουργείο).

Οι έδρες στη Βουλή του κρατιδίου του Βερολίνου κατανέμονται ως εξής: SPD 44 (το 1999 είχε 42), CDU 35 (76), ΚΟΔΗΣΟ 33 (33), Πράσινοι 14 (18), Φιλελεύθεροι 15 (0).


Θαν. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ