Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανησυχία για τις συνεχιζόμενες επιδρομές και πρόσφυγες

Εκκληση να σταματήσουν οι επιδρομές στο Αφγανιστάν κατά το Ραμαζάνι, απηύθυνε ο Πακιστανός ηγέτης

Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση στα πακιστανο-αφγανικά σύνορα όπου συνωστίζονται χιλιάδες πρόσφυγες

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εκκληση να σταματήσουν οι επιδρομές στο Αφγανιστάν πριν από τα μέσα Νοέμβρη, δηλαδή λίγο πριν την έναρξη του Ραμαζανιού, διατύπωσε, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Πακιστανός ηγέτης Περβέζ Μουσάραφ. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν είναι εξαιρετικά τεταμένη, καθώς δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται στα μεθοριακά περάσματα, που η πακιστανική ηγεσία άνοιξε προσωρινά και στη συνέχεια τα ξαναέκλεισε, προκαλώντας τις εντονότατες αντιδράσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και πολλών άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

«Αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, δε νομίζω ότι αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες για την αντιτρομοκρατική εκστρατεία. Αν συνεχιστούν, όμως, φοβάμαι ότι θα έχουν αρνητικότατες συνέπειες στον μουσουλμανικό κόσμο. Ακόμη και αν σταματήσουν, κατά το Ραμαζάνι, καλό θα ήταν να επικρατήσει αυτοσυγκράτηση». Οι δηλώσεις αυτές του Περβέζ Μουσαράφ εκτιμάται από αναλυτές ότι αντανακλούν μια γενικότερη ανησυχία που επικρατεί, όχι μόνο στο Πακιστάν, αλλά και σε πολλές άλλες αραβικές ηγεσίες για το αντίκτυπο που θα έχει στον μουσουλμανικό κόσμο, η συνέχιση των επιδρομών, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Επιπλέον, το Πακιστάν φαίνεται να έχει και άλλους λόγους, ώστε να επιθυμεί τον ταχύτερο δυνατό τερματισμό των επιδρομών. Οπως εκτιμούσε ο υπουργός Οικονομικών, οι επιχειρήσεις κατά του Αφγανιστάν θα στοιχίσουν στο Πακιστάν περίπου 2,5 δισ. δολάρια και το κόστος, τονίζει, θα ανέβει αν συνεχιστούν για πολύ καιρό.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια μοιάζει να είναι, ήδη, μεγάλη καθώς παρατείνονται οι επιχειρήσεις και αυξάνουν τα θύματα ανάμεσα στους αμάχους και ο αριθμός των εξαθλιωμένων προσφύγων.

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στα πακιστανο-αφγανικά σύνορα. Μετά από ένα 48ωρο που τα σύνορα άνοιξαν, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, την Κυριακή, τα σύνορα έκλεισαν και πάλι. Στο μεθοριακό πέρασμα Τσαμάν τα πνεύματα οξύνθηκαν. Χιλιάδες οργισμένοι πρόσφυγες άρχισαν πετροβολούν τους μεθοριακούς φρουρούς, οι οποίοι, αφού απέτυχαν να τους απωθήσουν με γκλομπς, άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, από τις συγκρούσεις που διήρκεσαν για αρκετή ώρα, τραυματίστηκαν 5 άνθρωποι, εκ των οποίων ένας 11χρονος.

Οι πακιστανικές αρχές υποστήριζαν ότι κατά τη διάρκεια των δύο ημερών που άνοιξαν τα σύνορα περισσότεροι από 8.000 πρόσφυγες εισήλθαν στη χώρα ενώ σε, τουλάχιστον, 10.000 εκτιμούνται όσοι συνωστίζονται στο μεθοριακό πέρασμα Τσαμάν. Εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απηύθυναν εκ νέου έκκληση στις πακιστανικές αρχές να ανοίξουν τα σύνορα και υπογράμμιζαν ότι η δύσβατη περιοχή μπορεί να γίνει ο τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες, αφού παραμένουν εγκλωβισμένοι έξω από τα μεθοριακά περάσματα χωρίς καν νερό και στοιχειώδη τροφή, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία είναι ήδη εξαιρετικά εξαντλημένη.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ριάζ Μοχάμαντ Κχαν, τόνισε ότι η πακιστανική ηγεσία έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές ότι «δεν έχει δυνατότητα να υποδεχτεί περισσότερους πρόσφυγες. Επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους είναι τραυματίες και σε όσους έχουν πακιστανικά χαρτιά. Φιλοξενεί, ήδη, περίπου 3 εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες και έχει δεσμευτεί να παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα, όμως, στο έδαφος του Αφγανιστάν. Τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ