Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΤΟΥΡΚΙΑ
Περιοδεία Τζεμ με «προοπτική»

Συνομιλίες σε Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να «ανταλλάξει απόψεις για την επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν» και να συντονίσει «κοινή ανθρωπιστική βοήθεια»

ΤΑΣΚΕΝΔΗ - ΑΣΧΑΜΠΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Τον ηγετικό ρόλο της Τουρκίας σε μια μετά - Ταλιμπάν περίοδο, πιθανώς ως επικεφαλής μιας μουσουλμανικής ειρηνευτικής δύναμης, προσπαθεί να εδραιώσει, σύμφωνα με αναλυτές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, με τη διήμερη περιοδεία του, που ολοκληρώθηκε, χτες, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Τουρκμενιστάν και στο Ουζμπεκιστάν.

Αναχωρώντας από την Αγκυρα, ο Ισμαήλ Τζεμ υπογράμμιζε ότι στόχος της περιοδείας είναι να ενημερώσει το Αζερμπαϊτζάν, κατ' αρχάς, για την επίτευξη της Συμφωνίας Ευρωασιατικής Συνεργασίας μετά από πολλές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά και να συζητήσει με τις ηγεσίες των τριών χωρών τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές. «Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι Αφγανοί αδελφοί μας δε θα πληγωθούν ανεπανόρθωτα από αυτήν την κατάσταση», δήλωνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Χτες, από την Τασκένδη, ο Ισμαήλ Τζεμ ξεκαθάριζε ότι η Τουρκία «τάσσεται ενάντια στην επιβολή ενός μοντέλου διακυβέρνησης στο Αφγανιστάν, το οποίο θα ανοίγει το δρόμο για εξωτερικές επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας». Επίσης, ο Τούρκος υπουργός τάχτηκε υπέρ της δημιουργίας μιας κυβέρνησης, στην οποία θα εκπροσωπούνται όλες οι φυλές, εκτιμώντας ότι «τελική ρύθμιση της σύγκρουσης δεν μπορεί παρά να είναι η δημιουργία μιας αφγανικής ταυτότητας», σπεύδοντας να προειδοποιήσει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει λύση αν κάποια από αυτές τις φυλές διατηρεί προνομιακές σχέσεις με γειτονικές χώρες». Ενα σχόλιο που προφανώς αναφέρεται στην πακιστανική πρόταση, που εν μέρει αποδέχτηκε η Ουάσιγκτον, να συμμετάσχουν σε μια μετα-Ταλιμπάν κυβέρνηση και «μετριοπαθείς Ταλιμπάν».

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του, ο Ισμαήλ Τζεμ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση προκειμένου, μέσω του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, να αποστείλουν κοινή ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν. Επίσης, δήλωσε ότι εξασφάλισε την υποστήριξη των ηγεσιών, με τις οποίες συνομίλησε, στην πρόταση της Αγκυρας για πραγματοποίηση κοινής συνόδου της ΕΕ και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «η κοινή διαπίστωση της ανάγκης εξάλειψης της τρομοκρατίας που υποθάλπει το Αφγανιστάν, δε θα οδηγήσει σε καμία περίπτωση σε σύγκρουση πολιτισμών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Τουρκμενιστάν στο προσκήνιο μιας ακόμα «αναδυόμενης αρένας» του παγκόσμιου ανταγωνισμού (2022-12-30 00:00:00.0)
Διεκδικεί ενισχυμένο ρόλο σε Αφγανιστάν και Κεντρική Ασία (2021-12-22 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες διεθνείς επαφές και διαβουλεύσεις (2021-11-30 00:00:00.0)
Προσφυγή κατά της αποστολής στρατευμάτων από βουλευτές (2001-11-08 00:00:00.0)
Εξετάζεται από την ΕΕ η Τουρκία (2001-03-27 00:00:00.0)
Παλαιστινιακή δυσφορία (1998-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ