Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ο πόλεμος μαίνεται σε όλα τα «μέτωπα»
  • Πάνω από 100 νεκροί το Σαββατοκύριακο, όπως υποστηρίζουν οι Ταλιμπάν, ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από χίλιους
  • Οι Ταλιμπάν κατηγορούν τις ΗΠΑ για χρήση χημικών και βιολογικών όπλων
  • «Αψιμαχίες και κόντρες» για την τύχη των αμερικανικών ελικοπτέρων που οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν και οι Αμερικανοί το αρνούνται
  • Σε αναμονή «επέμβασης» και οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις

Μέλη των Ταλιμπάν επιδεικνύουν κομμάτια ελικοπτέρου που ισχυρίζονται ότι συνέτριψαν

Associated Press

Μέλη των Ταλιμπάν επιδεικνύουν κομμάτια ελικοπτέρου που ισχυρίζονται ότι συνέτριψαν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Λεκτικός, ψυχολογικός πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του καθεστώτος των Ταλιμπάν και των Αμερικανών, όσον αφορά την τύχη δύο ή τριών αμερικανικών ελικοπτέρων, που οι μεν υποστηρίζουν ότι τα κατέρριψαν και φυσικά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι το αρνούνται «μετά βδελυγμίας». Γεγονός είναι ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει από το Σάββατο, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με την ίδια ή και μεγαλύτερη ένταση και οι άμαχοι συνεχίζουν να παρουσιάζονται στο καθημερινό προσκλητήριο νεκρών...

Ισως και χίλιοι Αφγανοί άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν, δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρεσβευτής των Ταλιμπάν στην πακιστανική πρωτεύουσα. «Το θηριώδες και απάνθρωπο πρόσωπο της Αμερικής γίνεται φανερό», τόνισε ο πρεσβευτής Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ και πρόσθεσε ότι «στους νεκρούς περιλαμβάνονται άνδρες, γυναίκες, παιδιά. Σήμερα (χτες) βομβαρδίστηκε ένα νοσοκομείο προκαλώντας τουλάχιστον εκατό νεκρούς», πρόσθεσε χτες αναφερόμενος στο βομβαρδισμό του νοσοκομείου του Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν. Πάντως, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ, αρνούνται ή καλύτερα δεν επιβεβαιώνουν ότι βομβάρδισαν το νοσοκομείο.

Και χημικά και βιολογικά όπλα;

Αντιπολεμική συγκέντρωση στο Λονδίνο

Associated Press

Αντιπολεμική συγκέντρωση στο Λονδίνο
Μία ακόμη διάσταση, όσον αφορά το βομβαρδισμό στο Χεράτ, και μάλιστα πολύ σοβαρή, εκτός φυσικά από το θάνατο των αμάχων, την καταστροφή τμήματος του νοσοκομείου και του νοσοκομειακού υλικού, αφορά και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Πληροφοριών των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Χανάν Χιμάτ, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν χημικά και βιολογικά όπλα στις επιθέσεις τους στο Χεράτ και την Κανταχάρ. «Σε επαφή που είχα σήμερα με γιατρούς στο Χεράτ και το Κανταχάρ μου είπαν πως βρήκαν ενδείξεις ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν βιολογικά και χημικά όπλα στις επιθέσεις τους» δήλωσε ο Χιμάτ και πρόσθεσε ότι «τα αποτελέσματα είναι εμφανή στους τραυματίες. Ενα από τα αποτελέσματα είναι η δηλητηρίαση των τραυματιών».

Παράλληλα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, άλλοι 18 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ταρίν Κοτ, πρωτεύουσα της επαρχίας Ουρουζγκάν, 100 χλμ. βόρεια της Κανταχάρ, ενώ άλλοι 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν και καταστράφηκαν 30 καταστήματα και 7 σπίτια. Επίσης, σύμφωνα πάλι με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αμερικανικές δυνάμεις χτύπησαν «κατά λάθος» χτες και θέσεις της Βόρειας Συμμαχίας, κατά τη διάρκεια της τρίτης επιδρομής τους κοντά στο Καλάι Νασρού, 45 χλμ. βόρεια της Καμπούλ και δυτικά της παλιάς αεροπορικής βάσης του Μπαγκράτς, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων των Ταλιμπάν και της Βόρειας Συμμαχίας, ανάλογες με αυτές που μαίνονται και στα δυτικά κοντά στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, πόλη-κλειδί που αποτελεί μόνιμο στόχο των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων.

«Ο πόλεμος των ελικοπτέρων»

Φιλειρηνική διαδήλωση στην Ιαπωνία

Associated Press

Φιλειρηνική διαδήλωση στην Ιαπωνία
Πάντως, το ζήτημα που έχει κυριολεκτικά μονοπωλήσει τα φώτα της δημοσιότητας είναι η πτώση ή κατάρριψη τουλάχιστον δύο ή ακόμη και τριών ελικοπτέρων κατά τη διάρκεια των αμερικανικών επιχειρήσεων του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με τον πρέσβη των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, τον Ζαΐφ, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έχουν ρίξει τουλάχιστον δύο ελικόπτερα, καθώς συντρίμμια έχουν βρεθεί από ένα ελικόπτερο στα όρη Μπάμπα Σαχίμπ, που δεσπόζουν στην Κανταχάρ, καθώς επίσης και συντρίμμια ενός δεύτερου στην έρημο Ρεζιστάν, στην επαρχία Χελμάντ. Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό Παιδείας των Ταλιμπάν, μουλά Αμίρ Χαν Μουτάκι, όσον αφορά το δεύτερο ελικόπτερο «το πιθανότερο είναι να πρόκειται για αμερικανικό ελικόπτερο. Δύο ακόμα ελικόπτερα έφτασαν στο σημείο αυτό για να περισυλλέξουν τα συντρίμμια, αλλά εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονταν στην περιοχή δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν και έφυγαν». Το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο (ΑΙΡ) μεταδίδει ότι σύμφωνα με τους Ταλιμπάν κατά την πτώση ενός τουλάχιστον ελικοπτέρου σκοτώθηκαν 20 έως 25 Αμερικανοί κομάντος.

Φυσικά οι Αμερικανοί δηλώνουν: «Δεν έχουμε χάσει κανένα ελικόπτερο στο Αφγανιστάν. Αν βρήκαν συντρίμμια ελικοπτέρου δεν ήταν δικού μας», δήλωσε η Κλαρκ, απαντώντας σε δηλώσεις των Ταλιμπάν. «Δεν είναι αλήθεια. Οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα επιδείξει την ικανότητά τους να ψεύδονται», δήλωσε η Κλαρκ. Ενώ και ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών Ενοπλων Δυνάμεων, Ρίτσαρντ Μάιερς διαψεύδει τόσο τις δηλώσεις των Ταλιμπάν για κατάρριψη δύο ελικοπτέρων, αλλά και τις δηλώσεις των Ταλιμπάν για απώλειες 25 περίπου μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

Ετοιμες οι βρετανικές χερσαίες δυνάμεις

Βρετανικές χερσαίες δυνάμεις είναι έτοιμες να αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη», δήλωσε χτες ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν στο δίκτυο του BBC, αναγνωρίζοντας ότι ο επικείμενος χειμώνας αποτελεί παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη στις αποφάσεις για την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για τα 800 μέλη των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού πολεμικού ναυτικού που βρίσκονται στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, συμμετέχοντας σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Βρετανίας και του Ομάν.

Πάντως κοινή εκτίμηση του βρετανικού Τύπου είναι ότι μικρός αριθμός από άνδρες των ειδικών αερομεταφερόμενων μονάδων, των γνωστών SAS, που είναι ειδικευμένες στις επιχειρήσεις δολιοφθοράς και συλλογής πληροφοριών πίσω από τις εχθρικές γραμμές, βρίσκονται στο Αφγανιστάν ήδη από καιρό. Συγκεκριμένα, οι «Τάιμς», που επικαλούνται στρατιωτικές πηγές, τονίζουν πως στην περιοχή βρίσκονται ήδη 400 SAS, έτοιμοι να ανταποκριθούν στο αίτημα των Αμερικανών για βοήθεια. Τέλος, σύμφωνα με την «Ντέιλι Τέλεγκραφ», τα χερσαία στρατεύματα που θα αποσταλούν μπορεί να είναι το σύνταγμα αλεξιπτωτιστών και οι δυνάμεις των καταδρομών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστροφή στο σκηνικό των επιθέσεων (2012-08-17 00:00:00.0)
Κλιμάκωση του πολέμου (2010-10-30 00:00:00.0)
Φονικές μάχες (2006-06-21 00:00:00.0)
Ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη (2001-11-21 00:00:00.0)
«Εν καιρώ πολέμου» (2001-11-02 00:00:00.0)
Εγκλημάτων συνέχεια... (2001-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ