ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ «ΚΑΖΑΝΑΚΙ»
Πρόσκληση αντίστασης!

Παρουσία του Χ. Φλωράκη τιμήθηκε η θυσία αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου

Αθάνατοι Ελληνες πατριώτες, αντάρτες του ΕΛΑΣ και μαχητές του ΔΣΕ, στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, που έγιναν σύμβολα τής πάλης κατά των χιτλεροφασιστών κατακτητών και των Αγγλων ιμπεριαλιστών, «φώναξαν» όλοι «παρών» στην εκδήλωση μνήμης και τιμής, για τη θυσία τους, που πραγματοποιήθηκε στο «ΚΑΖΑΝΑΚΙ» της Νέας Ιωνίας Βόλου, την περασμένη Κυριακή. Την εκδήλωση, εκεί όπου ύστερα από φρικτά βασανιστήρια εκτελέστηκαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στα χρόνια της Κατοχής (1941 - 1944) και του Εμφυλίου (1946 - 1949), διοργάνωσαν η ΝΕ Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων Θυμάτων του ΔΣΕ.

Εκεί, σε χώρο που παραχώρησε η Κοινότητα Μακρυνίτσας, ανεγέρθηκε και το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης - με πρωτοβουλία της ΝΕ Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ, της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων Θυμάτων του ΔΣΕ, ενώ το σχεδιασμό και την επίβλεψη είχε ο Θανάσης Φάμπας - τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν στην εκδήλωση. Ενα μνημείο χαραγμένο με τα ονόματα 135 αγωνιστών, για να θυμίζει τη θυσία τους και να δείχνει στις νεότερες γενιές το δρόμο που πρέπει ν' ακολουθήσουν τούτες τις δύσκολες μέρες: Το δρόμο της ανυποχώρητης πάλης κατά της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχτηκαν όταν στο χώρο της εκδήλωσης έφτασε ο Χαρίλαος Φλωράκης, επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, και συνάντησε τους συναγωνιστές και συντρόφους του κι άρχισαν, αυτοί οι νέοι «ασπρομάλληδες», να μιλούν για τις μάχες που είχαν δώσει μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ζωντανεύοντας θύμησες ηρωισμού και υπερηφάνειας. Οταν τα νιάτα της ΚΝΕ, κρατώντας κόκκινες σημαίες βροντοφώναζαν «τιμημένο ΚΚΕ», που ήταν η «καρδιά» και η «ψυχή» του αγώνα. Οταν η χορωδία του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ τραγουδούσε για τη «χιλιάκριβη τη λευτεριά».


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης απ' όλη τη Θεσσαλία, πολλοί συγγενείς των θυμάτων του αγώνα, εκπρόσωποι των Παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ της περιοχής και της κεντρικής διοίκησης, ο Γ. Χώτος, γραμματέας ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο νομάρχης Π. Σκοτινιώτης, οι δήμαρχοι Ν. Ιωνίας Π. Μαβίδης, Πορταριάς Β. Κοντορίζος, Αργαλαστής Μ. Γαϊτανάς, ο πρόεδρος της Μακρυνίτσας Ν. Τσούκας, η γυναίκα του αείμνηστου Αριστείδη Λαμπρούλη, Λουίζα και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνταξιουχικών οργανώσεων και μαζικών φορέων της περιοχής.

O X. Φλωράκης

Εν μέσω πολλών χειροκροτημάτων και συνθημάτων που φώναζαν τα «κόκκινα» νιάτα, ανέβηκε στο βήμα της εκδήλωσης για ν' απευθύνει χαιρετισμό ο Χ. Φλωράκης. «Σας ομολογώ - τόνισε - πως νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι σε τούτη την εκδήλωση. Λέω ιδιαίτερη γιατί βρίσκομαι σε αποκαλυπτήρια μνημείου παλιών συντρόφων και συναγωνιστών μου και στην Εθνική Αντίσταση και στο Δημοκρατικό Στρατό. Ακόμα, γιατί αυτή η εκδήλωση γίνεται σε μια εποχή που από μια πλευρά μοιάζει με εκείνη της περιόδου 1940 - 1949». Και πρόσθεσε: «Τότε η χώρα μας βρισκόταν κάτω από τον Γερμανοϊταλικό ζυγό και παλεύαμε για την εθνική απελευθέρωση, τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο. Σήμερα, η χώρα μας παλεύει ενάντια στη νέα τάξη των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ετσι - συνέχισε - τα σημερινά αποκαλυπτήρια δεν είναι μια απλή συμβολική πράξη σεβασμού προς εκείνους που έγραψαν ιστορία, μια χειρονομία που απευθύνεται στο χτες και αφορά μόνο το χτες. Τούτα τα αποκαλυπτήρια είναι ταυτόχρονα μια πρόσκληση αντίστασης και πάλης κατά του πολέμου και του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών που απεργάζονται οι Αμερικανονατοϊκοί ιμπεριαλιστές στο όνομα της τρομοκρατίας.

Ακόμα - κατέληξε - τούτο το μνημείο δίνει απάντηση και σε κείνους τους νέους που ρωτάνε τι να κάνουμε μπρος στην αμερικανική παντοδυναμία. Να τους δείχνουμε μνημεία σαν τούτο εδώ και να τους λέμε να ακολουθήσουν το δρόμο των πατεράδων και των παππούδων τους».

Υπόσχεση αγώνα

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Β. Πούλιος, αντιπρόεδρος της ΝΕ Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ, αναφέρθηκε στις πολύχρονες προσπάθειες που έγιναν για την ανέγερση του μνημείου, που είναι, όπως είπε, μια ανεκπλήρωτη υποχρέωση της πολιτείας.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Β. Φυτσιλής, μέλος του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος τόνισε ότι τα αποκαλυπτήρια αυτού του μνημείου και η παράδοσή του σήμερα στις νεότερες γενιές, ως χώρο προσκυνήματος και ως «πηγή» πατριωτικού φρονηματισμού είναι, χρονικά, μια ευτυχής συγκυρία. Αφού αναφέρθηκε στη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, «απευθυνόμενος» σ' όλα τα θύματα του αγώνα, είπε: «Θ' ανανεώνουμε εδώ, κάθε φορά τον όρκο και την υπόσχεσή μας ότι εμείς που μένουμε ακόμα ζωντανοί, αλλά και οι νεότερες γενιές των αγωνιστών, θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι και ανυποχώρητοι τον αγώνα που εσείς δεν προλάβατε να φέρετε εις πέρας. Ωσπου να γίνουν πραγματικότητα τα ευγενικά οράματα και τα μεγάλα πανανθρώπινα ιδανικά της Ειρήνης, της πραγματικής Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, απαγγελίες ποιημάτων, ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο.

Αποχώρησε ο Αλ. Βούλγαρης

Αρνητικά σχόλια προκάλεσε η αποχώρηση από την εκδήλωση του υφυπουργού Μεταφορών Αλ. Βούλγαρη - ενοχλήθηκε όταν στην κεντρική ομιλία, ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ Β. Φυτσιλής αναφέρθηκε στα πραγματικά γεγονότα και στο ρόλο του Γεωργίου Παπανδρέου που οδήγησαν στην έναρξη του εμφυλίου πολέμου - αλλά και οι δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια, σύμφωνα με τις οποίες «αυτή η γιορτή ξέφευγε από τη σημασία και την έννοια της εκδήλωσης»!!!

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ επισημαίνει ότι ο Αλ. Βούλγαρης γνώριζε το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της συγκεκριμένης εκδήλωσης μέσα από το κείμενο της πρόσκλησης και τονίζει: «Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί ο κ. Βούλγαρης με τη στάση του αυτή, μπορεί να ταυτίστηκε με τους παραχαράκτες της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας και να παρέμεινε συνεπής στις θέσεις της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, προσέβαλε, όμως, τη μνήμη των εκτελεσθέντων, των συγγενών τους και όλων των αγωνιστών που ξέρουμε πολύ καλύτερα και από πρώτο χέρι τα δραματικά γεγονότα εκείνης της εποχής».


ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Πίσω από την υπόθεση Λάντεν κρύβονται πετρέλαια

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, από το Βόλο, όπου βρισκόταν την περασμένη Κυριακή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν ξέρω αν υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι αν ξεμπλέξουμε με τον Λάντεν όλα θα ησυχάσουν. Εδώ, άλλο πράγμα κρύβει όλη αυτή η υπόθεση Λάντεν: Να κυριαρχήσουν απόλυτα στο χώρο αυτόν της Ασίας για τα πετρέλαια και τους αγωγούς. Και στην Ευρώπη ακόμα πάνε. Προτεκτοράτα όλες οι χώρες και να ασκούν όλη την εξουσία οι Αμερικάνοι. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει ομαλά. Είναι αναγκασμένοι να παίρνουν μέτρα τέτοια τα οποία θα στρέφονται ενάντια στις δημοκρατικές ελευθερίες και στα δικαιώματα του λαού. Αυτά τα οποία με ιδρώτα και αίμα τα απέκτησε ο ελληνικός λαός. "Είναι μακριά - λέει η νύχτα; Κλείσε τα μάτια να τη δεις". Κάτι άκουσα, εδώ στο Βόλο, ότι ζητάνε να πάνε εθελοντές στο Αφγανιστάν. Τι δουλιά έχουν; Τι δουλιά έχουμε; Κι εσείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να σηκώσετε οπωσδήποτε τη διαμαρτυρία σας και το λόγο σας. Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από την Ελλάδα».

Στην ακόλουθη ερώτηση δημοσιογράφου «από τη στιγμή, όμως, που η ελληνική κυβέρνηση, κ. Πρόεδρε, λέει πως πρέπει να βοηθήσουμε αυτή την εκστρατεία των Αμερικανών, τα ΜΜΕ τι μπορούν να κάνουν;», ο Χ. Φλωράκης απάντησε:

«Οταν θα γίνουν εκλογές, να μην την ψηφίσετε. Από τη μια μεριά την υμνείτε καθημερινά και από την άλλη μου λέτε τέτοια πράγματα. Δεν υπάρχει απόφαση που να είναι υπέρ των Αμερικάνων ή του ΝΑΤΟ, όλων αυτών, που να μη συνυπέγραψε με τον Α` ή τον Β` τρόπο η κυβέρνηση. Μην κρυβόμαστε, τώρα, πίσω απ' το δάκτυλό μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ