ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρνείται να αποχωρήσει από τα Αυτόνομα το Ισραήλ

Σολάνα - Αραφάτ. Ο αξιωματούχος της ΕΕ και ο Παλαιστίνιος ηγέτης κάλεσαν για «αποχώρηση» των ισραηλινών στρατευμάτων

Associated Press

Σολάνα - Αραφάτ. Ο αξιωματούχος της ΕΕ και ο Παλαιστίνιος ηγέτης κάλεσαν για «αποχώρηση» των ισραηλινών στρατευμάτων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ, ΒΗΘΛΕΕΜ και ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αγνοώντας την έκκληση που απηύθυνε στην κυβέρνησή του η αμερικανική διπλωματία, να αποσύρει τα άρματα μάχης και τους πεζικάριους από 6 πόλεις της Δυτικής Οχθης (Μπέιτ Τζάλα, Βηθλεέμ, Καλκίγια, Τζενίν, Ναμπλούς και Ραμάλα) στις οποίες έχουν εισβάλλει, ο Αριέλ Σαρόν διαμήνυσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους στα Αυτόνομα για όσο καιρό κρίνει το επιτελείο των στρατηγών.

Σε μια ασυνήθιστα «σθεναρή» διατύπωση, οι ΗΠΑ είχαν απαιτήσει από το Ισραήλ «να αποσύρει αμέσως» τα στρατεύματά του και να μην εξαπολύσει νέες επιθέσεις, κάτι που η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά. Η κυβέρνηση Μπους, με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Ρίκερ, διαμήνυσε πως «οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ θα έπρεπε να αποσυρθούν αμέσως από όλες τις ελεγχόμενες από τους Παλαιστίνιους περιοχές, και δε θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν άλλες τέτοιες εισβολές» (!).

Συντασσόμενος με το αμερικανικό αίτημα, ο Χαβιέ Σολάνα, ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, προέβη σε μια εξίσου εκπληκτική δήλωση: «τα άρματα μάχης στους δρόμους δε βοηθούν σε τίποτε».

Βέβαια οι εκκλήσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων να αποσυρθούν τα άρματα μάχης και οι στρατιώτες και να σταματήσουν οι εισβολές δεν προκύπτουν από μια ξαφνική... επιφοίτηση όσον αφορά το δίκαιο του αγώνα του παλαιστινιακού λαού, αλλά από πιο «πεζές» πολιτικές/ διπλωματικές ανάγκες: τη συγκράτηση των Αράβων στην «παγκόσμια αντιτρομοκρατική συμμαχία»...

Η απάντηση από το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο ήταν γραμμένη σε εξίσου σκληρή γλώσσα. «Η δολοφονία του υπουργού Ρεχάβαμ Ζε' Εβί πέρασε μια κόκκινη γραμμή και το Ισραήλ, όπως όλες οι δημοκρατικές χώρες, εφαρμόζει τα δικαιώματά του στην αυτοάμυνα και για την προστασία της ζωής των πολιτών του», ανέφερε η ανακοίνωση του Σαρόν.

Φονικές επιχειρήσεις

Στην Τουλκαρέμ τουλάχιστον 2 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών χθες, σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστίνιων γιατρών. Στη Ναμπλούς χιλιάδες Παλαιστίνιων συγκεντρώθηκαν στην κηδεία του Αϊμάν Χαλαουέ, μέλους της «Χαμάς» που σκοτώθηκε όταν εξερράγη το αυτοκίνητό του τη Δευτέρα. Αξιωματούχοι ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής κατηγόρησαν τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. Χωρίς να παραδεχτεί ότι άνδρες του στρατού ή των στρατιωτικών υπηρεσιών της βρίσκονται πίσω από το θάνατό του, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο Χαλαουέ ήταν από τους πλέον καταζητούμενους είχε εμπλακεί σε βομβιστικές επιθέσεις που είχαν 48 νεκρούς. Στην Καλκίγια, ένα 13χρονο αγόρι που είχε τραυματιστεί τη Δευτέρα υπέκυψε χτες στα τραύματά του.

Στη Βηθλεέμ, τα πυρά σταμάτησαν για μερικές ώρες, όταν πάνω από 6.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, με χριστιανούς κληρικούς στην κεφαλή της πορείας, φωνάζοντας «Θεέ της Ειρήνης, Δώσε στη Γη μας Ειρήνη». Ελάχιστες ώρες πριν, οι ίδιοι δρόμοι ήταν θέατρο οδομαχιών. Το Νοσοκομείο της Αγίας Οικογένειας δέχτηκε ισραηλινά πυρά, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Τρεις οβίδες χτύπησαν -ευτυχώς για όσους νοσηλεύονταν...- το δωμάτιο του πλυντηρίου και αναρίθμητα βλήματα διέλυσαν τα παράθυρα. Σε ορφανοτροφείο που βρίσκεται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα 60 παιδιά μεταφέρθηκαν στους διαδρόμους. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του έπληξαν το νοσοκομείο και το ορφανοτροφείο.

Ωστόσο, πέρα από τις διαψεύσεις, μεγάλη σημασία είχε η δήλωση του Γεδεών Μέιρ, υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τον οποίο οι απώλειες μεταξύ των Παλαιστινίων αμάχων είναι «λυπηρές», αλλά «αναπόφευκτες»(!). Οπως εξήγησε, «το βλέπουμε τώρα στο Αφγανιστάν. Το βλέπουμε σε άλλες περιοχές όπου η Δύση πολεμά την τρομοκρατία»... Μάλλον έτσι εξηγείται ότι από τους 31 νεκρούς Παλαιστίνιους από την περασμένη Τετάρτη, όταν άρχισαν τα «αντίποινα» για την εκτέλεση του Ρεχάβαμ Ζε' εβί από μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), οι περισσότεροι είναι άμαχοι...

Ο ίδιος δήλωσε πως τα στρατεύματα του Ισραήλ θα παραμείνουν «έως ότου ξεκαθαρίσει τις φωλιές τρομοκρατών που είναι βαθιά ριζωμένες στις παλαιστινιακές περιοχές».

Στην Ιερουσαλήμ, αρκετές χιλιάδες ακροδεξιών οπαδών του κόμματος του νεκρού Ζε' εβί διαδήλωσαν απαιτώντας να διαλυθεί η Παλαιστινιακή Αρχή και να εκδιωχθεί ο Γιάσερ Αραφάτ!.. Ο Μπένι Εϊλόν, μέλος του κόμματος, φώναζε στο πλήθος «Ποτέ, ποτέ, ποτέ δε θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος».

Πιέσεων συνέχεια

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ έκανε σαφές ότι οι αμερικανικές πιέσεις θα συνεχιστούν στη συνάντηση της συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Μπους, της Κοντολίσα Ράις, με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες.

Αν και η αμερικανική πλευρά έχει πολύ... πειστικά «επιχειρήματα», καθώς παρέχει ετησίως βοήθεια 3 δισ. δολαρίων, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η πίεση στο Σιμόν Πέρες -που και ο ίδιος έχει διαφωνήσει κάθετα με τον Σαρόν σχετικά με το εύρος των επιχειρήσεων- θα έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά, εντείνονται οι πιέσεις και προς την Παλαιστινιακή Αρχή να «πατάξει τη βία». Μετά από τη συνάντηση Σολάνα - Αραφάτ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είπε: «μένουμε προσηλωμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία και στην εφαρμογή όλων των συμφωνιών που είναι απαραίτητες για την ειρηνευτική διαδικασία... Ολοι όσοι παραβιάζουν το νόμο θα συλλαμβάνονται... Δεν πρόκειται απλώς για την ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, αλλά για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και, ορισμένως, για τον κόσμο ολόκληρο».

ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ
«Θυμηθείτε μας»

ΓΕΝΕΥΗ.-

Εκπρόσωποι του G77 κάλεσαν χθες, με ανακοίνωσή τους, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) να συζητήσει ζητήματα που αφορούν τις «αναπτυσσόμενες» χώρες στον επόμενο «γύρο» συνομιλιών του, που είναι προγραμματισμένος για τον επόμενο μήνα.

Το G77 - ο όμιλος 77 χωρών του λεγόμενου «Τρίτου Κόσμου» - ζητεί να τεθούν ζητήματα, όπως η παροχή φθηνών φαρμάκων, να σχεδιαστούν αγροτικά προγράμματα και να τους δοθεί η δυνατότητα αποφασιστικότερου λόγου στα ζητήματα φορολογίας και δασμών. Ο επόμενος «γύρος» των πλουσίων, ωστόσο (Ντόχα, Κατάρ, 9-13 Νοεμβρίου), μάλλον θα έχει άλλες «προτεραιότητες»...

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Πιέζουν για αφοπλισμό τον IRA

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Η έκκληση του Τζέρι Ανταμς, του προέδρου του Σιν Φέιν, προς την ένοπλη οργάνωση του IRA να προχωρήσει στον αφοπλισμό του, έγινε δεκτή με επιδοκιμασίες από τις κυβερνήσεις Λονδίνου και Δουβλίνου χτες. Ο υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Τζον Ριντ, χαρακτήρισε τη δήλωση Ανταμς«πολύ σημαντική». Εως την Πέμπτη, ο Ριντ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αναστείλει και πάλι τη λειτουργία του βορειοϊρλανδικού Κοινοβουλίου, μετά την απόφαση των προτεσταντών να αποχωρήσουν από αυτό προτάσσοντας ως αιτιολογία τη «μη παράδοση των όπλων» του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού. Ο Ανταμς κάλεσε την οργάνωση να κάνει μια «κίνηση που θα σώσει την ειρηνευτική διαδικασία από την κατάρρευση και θα μεταμορφώσει την κατάσταση». Θα κρίνει, επίσης, αν θα πρέπει να γίνουν νέες εκλογές.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπέρτι Αχερν, δήλωσε ότι εάν η κίνηση αυτή γίνει πράγματι, η «ειρηνευτική διαδικασία» θα προχωρήσει «με ταχύ ρυθμό», ωστόσο ο ίδιος διευκρίνισε πως υιοθετεί μια στάση κατά την οποία «θα περιμένω και θα δω». Ωστόσο, και αυτός χαρακτήρισε «θετική και εποικοδομητική» τη δήλωση Ανταμς.

Από πλευράς των προτεσταντών, ο Μάικλ Μακ Γκίμπσεϊ, ένας από τους υπουργούς που παραιτήθηκαν την περασμένη βδομάδα, ανίχνευσε «θετικά στοιχεία» στη δήλωση, πάντως ο αιδεσιμότατος Ιαν Πέισλι, του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, εκτίμησε ότι η δήλωση του Τζέρι Ανταμς είναι «κενή περιεχομένου».

Πάντως, όπως σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς, είναι σαφής η πίεση από την αμερικανική πλευρά προς τον IRA μετά την 11η του Σεπτέμβρη να «αφοπλιστεί το ταχύτερο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ