ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Εγκλημάτων συνέχεια...
  • 52 άμαχοι νεκροί το αποτέλεσμα των χτεσινών βομβαρδισμών, κατά τους Ταλιμπάν
  • Το 70% του πληθυσμού τριών μεγάλων πόλεων πρόσφυγες πια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
  • Για πρώτη φορά οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι χτύπησαν «κατά λάθος» αμάχους

Από τους «τρομοκράτες» που βομβαρδίζουν οι Αμερικανοί
Από τους «τρομοκράτες» που βομβαρδίζουν οι Αμερικανοί
ΚΑΜΠΟΥΛ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε χτες αποφασιστικός και αισιόδοξος: «Θα επιτύχουμε, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί». Πιθανώς. Μέχρι να εξαλειφθεί κάθε έμβιο ον από την αφγανική γη. Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, άλλοι πενήντα δύο άνθρωποι, παντελώς αθώοι, έχασαν χτες τη ζωή τους. Ο αριθμός των νεκρών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από κάποια ανεξάρτητη πηγή, ενώ καμία πλευρά πλέον δεν κάνει κάποιο συνολικό απολογισμό των θυμάτων των βομβαρδισμών. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στέφανι Μπάνκερ, έκανε μία πρώτη εκτίμηση τουλάχιστον όσον αφορά στο μέτωπο των προσφύγων. Το 70% του πληθυσμού τριών μεγάλων πόλεων, υπό τον τρόμο του θανάτου που ξερνούν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, παίρνει το δύσκολο και επικίνδυνο δρόμο της προσφυγιάς.

Σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο (ΑΙΡ), 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην Κοινότητα Τσακόρ Καρίζ, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κανταχάρ, που έγινε στόχος της αμερικανικής πολεμικής μηχανής την Τρίτη. Στον αριθμό των νεκρών των προηγούμενων ημερών δεν είναι σίγουρο ότι συγκαταλέγονται και 22 μαχητές, μιας εκ των 27 πρόσφατα επικηρυγμένων οργανώσεων, από τους Αμερικανούς, της Χαρακάτ αλ Μουτζαχεντίν, οργάνωσης που το στρατιωτικό σκέλος πολεμά στο Κασμίρ. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ένα ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, ο Μουζαμάλ Σαχ, ανακοίνωσε, στο Καράτσι, το θάνατο των 22 μαχητών, «που πέρασαν στο Αφγανιστάν μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, προκειμένου να συμμετάσχουν σε σχέδιο πολέμου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών» και οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Τρίτης κοντά στην Καμπούλ.

Δεν είναι όμως απλά οι άμαχοι το μοναδικό στοιχείο αυτής της τραγωδίας που εξελίσσεται σε βάρος του αφγανικού λαού. Είναι και οι πρόσφυγες. Οι άμαχοι στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν και να επιβιώσουν παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, άγνωστο για πού. Στα βουνά τούς περιμένει η πείνα, το Πακιστάν έχει κλείσει τα σύνορά του, η ανθρωπιστική καταστροφή είναι προ των πυλών. «Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, με στόχο τρεις μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν, ώθησαν ύστερα από 18 μέρες αεροπορικών επιδρομών το 70% του πληθυσμού τους να τις εγκαταλείψουν. Πρόκειται για τις αφγανικές πόλεις Χεράτ, Τζαλαλαμπάντ και Κανταχάρ», δήλωσε στο Ισλαμαμπάντ η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Στέφανι Μπάνκερ. Η Μπάνκερ, μάλιστα, επιβεβαίωσε και το βομβαρδισμό ενός τζαμιού κοντά στη Χεράτ, στα δυτικά της χώρας, όπως είχαν ανακοινώσει προχτές οι Ταλιμπάν. Σύμφωνα με την Μπάνκερ, «το τζαμί βρισκόταν στην ίδια περιφέρεια με το στρατιωτικό νοσοκομείο που χτυπήθηκε τη Δευτέρα», σε χωριό σε απόσταση μέχρι και ενός χιλιομέτρου από τη στρατιωτική περιφέρεια που χτυπήθηκε από βόμβα με ισχυρή γόμωση, η οποία μπορεί να τρυπήσει ακόμη και θωρακισμένα.

Συγνώμη, λάθος!

Πάντως, το Πεντάγωνο παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι βόμβα έπληξε εγκαταστάσεις στις οποίες διέμεναν άμαχοι. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Βικτόρια Κλαρκ, μίλησε για μια βόμβα βάρους 453 κιλών που έπληξε κατά λάθος ένα γηροκομείο, ενώ οι Ταλιμπάν λένε ότι επρόκειτο για νοσοκομείο. Η εκπρόσωπος είπε ότι το περιστατικό έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και ότι το λάθος έγινε από πιλότο αεριωθουμένου F-18, που είχε σηκωθεί από αεροπλανοφόρο. Ο πιλότος στόχευε αποθήκη οχημάτων του αφγανικού στρατού, ενώ η βόμβα ρίχτηκε περίπου 90 μέτρα από τον στόχο αυτό. Καταλήγοντας η εκπρόσωπος του Πεντάγωνου εξέφρασε τη λύπη της για την απώλεια των Αφγανών αμάχων.

Παρά όμως τις συνεχείς αναφορές στις «παράπλευρες απώλειες», που ξεκληρίζουν τον αφγανικό πληθυσμό, για 18η μέρα χτες συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί, ισχυρότατοι όπως πάντα και σε τρεις άξονες, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Πενταγώνου, κατά της Καμπούλ, του μετώπου βορειοανατολικά ώστε να υποβοηθήσουν το «επίγειο έργο» των μαχητών της «Βόρειας Συμμαχίας» και κυρίως κατά του Κανταχάρ, όπου θεωρείται ότι είναι το κέντρο εξουσίας των Ταλιμπάν, οι επικοινωνίες, τα στρατηγεία και τα εφόδια, με σκοπό «σταδιακά να τους πνίξουμε». Ετσι, χτες, τα αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν από τα ξημερώματα τις θέσεις των Ταλιμπάν στην πρώτη γραμμή του μετώπου με την αφγανική αντιπολίτευση, βόρεια της Καμπούλ. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη μέρα που τα αεροσκάφη των ΗΠΑ πλήττουν θέσεις των μαχητών του αφγανικού καθεστώτος στο μέτωπο, για να διευκολύνουν την προέλαση της «Βόρειας Συμμαχίας» προς την Καμπούλ. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Μπαχτάρ, του επίσημου πρακτορείου των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Χανάν Χεμάτ, σφοδροί βομβαρδισμοί έγιναν κοντά στις πρώτες γραμμές της μάχης, στα περίχωρα του Τσαρικάρ και του Μπαγκράμ, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της «Βόρειας Συμμαχίας».

Σχηματίζοντας κυβέρνηση...

... κατά τη διάρκεια της διήμερης διάσκεψης «για την ειρήνη και την εθνική ενότητα του Αφγανιστάν», που άρχισε χτες στο Πακιστάν

ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Φαίνεται σαν να είναι όλα πια έτοιμα. Ο λόγος γίνεται ακόμη και για μια μελλοντική κυβέρνηση. Ομως, ο πρώτος στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί θα είναι ο σχηματικός μιας εναλλακτικής κυβέρνησης, κάτι που θα αποφασιστεί στην Τουρκία!

Αυτά περίπου επιγραμματικά ελέχθησαν κατά την πρώτη μέρα της διήμερη διάσκεψης «για την ειρήνη και την εθνική ενότητα του Αφγανιστάν». Μια διάσκεψη που ήταν ιδέα του Εθνικού Ισλαμικού Μετώπου του Αφγανιστάν (NIFA) που ηγείται ενός συνασπισμού εξόριστων αφγανικών ομάδων και που άρχισε χτες στην πόλη Πεσαβάρ του Πακιστάν.

Ο ηγέτης του ΝΙFΑ, Πιρ Σάγιεντ Αχμαντ Γκαϊλάνι, στενός συνεργάτης του πρώην βασιλιά, Ζαχέρ Σαχ, ζήτησε τον τερματισμό των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν και απηύθυνε έκκληση στους μετριοπαθείς Ταλιμπάν να συνταχθούν μαζί του, ώστε να υπάρξει ειρήνη στη χώρα. «Κατά τη γνώμη μου, οι Ταλιμπάν αυτοί που συμφωνούν με τις ιδέες μας όσον αφορά την ειρήνη και μια κυβέρνηση ευρείας βάσης πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως πάνω σε αυτά τα θέματα», τόνισε ο ίδιος. Ο Γκαϊλάνι είπε ακόμα πως το Αφγανιστάν περνά την κρισιμότερη φάση της ιστορίας του. «Βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου. Και ο λαός του υποφέρει», τόνισε.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσαν χτες πως είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί στη χώρα τους μια συνάντηση οργανώσεων της αφγανικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της προσπάθειας σχηματισμού μιας εναλλακτικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ομάδες που συνδέονται με τον πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν Ζαχέρ Σαχ και εκπρόσωποι της Βόρειας Συμμαχίας πρότειναν χτες η συνάντησή τους να γίνει στην Τουρκία. «Καλωσορίζουμε την πρόταση αυτή. Η Τουρκία πιστεύει πως μια τέτοια συνάντηση θα είναι ευεργετική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χουσεΐν Ντιριόζ, αλλά πρόσθεσε πως ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε και πού θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Πάντως, στόχος της διάσκεψης, που αποφασίστηκε στις αρχές του μήνα στη Ρώμη, είναι η συγκρότηση ενός κυβερνητικού συμβουλίου, με επικεφαλής τον πρώην βασιλιά, αλλά και δημιουργία μιας δύναμης ασφαλείας του ΟΗΕ από μουσουλμανικές χώρες που θα αναλάβουν την αποκατάσταση της τάξης. Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρακτορείο «Ρόιτερς», το επονομαζόμενο πια Ανώτατο Συμβούλιο θα καταληχτεί οριστικά στην Κωνσταντινούπολη και θα αποτελείται από 120 μέλη, 50 εκ μέρους των υποψηφίων που προτείνει ο πρώην μονάρχης και 50 εκ μέρους των υποψηφίων που προτείνει η Βόρειος Συμμαχία. Ενώ άλλα 20 μέλη θα εκλεγούν με τη συναίνεση και των δύο πλευρών. Πρώτος στόχος είναι η οργάνωση της Λόγια Τζίργκα ή αντίστοιχου σώματος του Μεγάλου Συμβουλίου εκ μέρους των αρχηγών των φυλών, που βρίσκονται εντός του Αφγανιστάν, που θα έχει την αποστολή του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης. Αν η προσπάθεια αυτή αποτύχει τότε το παρόν «εξόριστο» Ανώτατο Συμβούλιο θα έχει την εξουσία να σχηματίσει κυβέρνηση από μόνο του.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Μπαρούτι» μυρίζει το Κασμίρ

Πιέζουν ινδικοί ηγετικοί κύκλοι για «οριστικό ξεκαθάρισμα των τρομοκρατών στο Κασμίρ», με αφορμή την αμερικανική αντι-τρομοκρατική εκστρατεία

Συλληφθέντες στη Βομβάη ύποπτοι για δράση στο Κασμίρ

Associated Press

Συλληφθέντες στη Βομβάη ύποπτοι για δράση στο Κασμίρ
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Τέσσερις μαχητές της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης «Χεζμπ ουλ Μουτζαχεντίν», που δραστηριοποιείται στο Κασμίρ, συνέλαβαν οι ινδικές αρχές χτες. Οι συλληφθέντες προετοίμαζαν, σύμφωνα με τις αρχές, επιθέσεις και δολοφονίες προσωπικοτήτων στη Βομβάη. Ταυτόχρονα, δύο πολίτες έπεφταν νεκροί και 1 στρατιώτης τραυματιζόταν από πυρά αγνώστων ενόπλων εναντίον ινδικής περιπόλου στην περιοχή Κουπουάρα, 110 χλμ βορείως της θερινής πρωτεύουσας του Τζαμού Κασμίρ, Σριναγκάρ.

Την ίδια στιγμή, στο Νέο Δελχί εντείνεται η αντιπαράθεση εντός των ηγετικών κύκλων, καθώς πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν την άμεση εξαπόλυση ευρείας στρατιωτικής επίθεσης κατά των ισλαμικών θέσεων στο πακιστανικό Κασμίρ για να «τελειώνουν μία και καλή με την αυτονομιστική τρομοκρατία, όπως κάνουν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν». Από την άλλη, υπάρχουν αυτοί που τάσσονται υπέρ του σεβασμού της γραμμής εκεχειρίας, τουλάχιστον, προς το παρόν.

Η ινδική ηγεσία προειδοποίησε, μετά από την πολύνεκρη επίθεση ενόπλων στο Κοινοβούλιο του Κασμίρ την 1η Οκτωβρίου, ότι «η υπομονή της τελειώνει» και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση μιας νέας τρομοκρατικής επίθεσης στο Κασμίρ, που θεωρείται πιθανή όσο οξύνεται η αναταραχή εντός του Πακιστάν, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς και ο Περβέζ Μουσαράφ δηλώνει «έτοιμος να υπερασπιστεί τα πακιστανικά εδάφη». Για πολλούς αναλυτές, η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εντός του Πακιστάν, σε συνδυασμό με τη δυσχερέστατη οικονομική θέση στην οποία έχει βρεθεί εξαιτίας των αμερικανικών επιχειρήσεων και την απόσυρση των επενδύσεων για λόγους ασφαλείας, ενισχύει το σενάριο των «απρόβλεπτων» εξελίξεων στο Κασμίρ. Ινδία και Πακιστάν έχουν πολεμήσει δύο φορές για το Κασμίρ, ενώ η αναζωπύρωση των συγκρούσεων, από το 1989, έχει προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων των 30.000 ανθρώπων.

ΑΦΓΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου

Προειδοποιήσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, για το δράμα των Αφγανών προσφύγων, αλλά και προφανές άγχος να μη θίξει τη δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ

Ως παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, της οποίας το μέγεθος ξεπερνά κάθε προηγούμενο χαρακτήρισε η αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη χώρα μας Φ. Ροδρίγεζ, το δράμα των Αφγανών προσφύγων, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του άμαχου πληθυσμού της χώρας.

Οσο και αν οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ απέφυγαν χαρακτηριστικά να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε λέξη που θα μπορούσε να περιέχει την παραμικρή υποψία καταγγελίας των δολοφονικών βομβαρδισμών των ΗΠΑ, ωστόσο τα στοιχεία που κατέθεσαν μιλούν από μόνα τους: Από την έναρξη των βομβαρδισμών ήδη εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να διαφύγουν στις γειτονικές χώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,5 εκατομμύριο, οι οποίοι θα προστεθούν στα 3,5 εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες που υπάρχουν μέχρι σήμερα, εξαιτίας των πολυετών πολεμικών συγκρούσεων. Χαρακτηριστικό τού πόσο προσεκτικοί ήταν οι εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας στις διατυπώσεις τους, αποτελεί το γεγονός ότι δε μιλούν για κύμα προσφύγων, εξαιτίας των βομβαρδισμών, αλλά εξαιτίας της επίθεσης της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ. Μάλιστα, στα κείμενα της συνέντευξης δεν υπάρχει πουθενά, ούτε για τα προσχήματα, η λέξη «βομβαρδισμός»...

Αναφορικά με την «ανθρωπιστική βοήθεια» του... φιστικοβούτυρου και της οδοντογλυφίδας, που ρίχνουν τα αμερικάνικα βομβαρδιστικά συμπληρωματικά με τις βόμβες, τονίστηκε ότι πολλές φορές αυτά τα πακέτα πέφτουν μέσα σε ναρκοπέδια, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους ή να ακρωτηριάζονται όσοι προσπαθήσουν να τα πάρουν, ενώ πολλά από τα προϊόντα που πέφτουν σε προσβάσιμες περιοχές καταλήγουν στη μαύρη αγορά.

Τέλος, υπογραμμίστηκε η ανάγκη άμεσης αύξησης των κρατικών κονδυλίων για την ενίσχυση των προσφύγων, αλλά και η προστασία από τις κυβερνήσεις με όλα τα μέσα εκείνων των προσφύγων που φτάσουν στις χώρες υποδοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ