Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
Σχηματίζοντας κυβέρνηση...

... κατά τη διάρκεια της διήμερης διάσκεψης «για την ειρήνη και την εθνική ενότητα του Αφγανιστάν», που άρχισε χτες στο Πακιστάν

ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Φαίνεται σαν να είναι όλα πια έτοιμα. Ο λόγος γίνεται ακόμη και για μια μελλοντική κυβέρνηση. Ομως, ο πρώτος στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί θα είναι ο σχηματικός μιας εναλλακτικής κυβέρνησης, κάτι που θα αποφασιστεί στην Τουρκία!

Αυτά περίπου επιγραμματικά ελέχθησαν κατά την πρώτη μέρα της διήμερη διάσκεψης «για την ειρήνη και την εθνική ενότητα του Αφγανιστάν». Μια διάσκεψη που ήταν ιδέα του Εθνικού Ισλαμικού Μετώπου του Αφγανιστάν (NIFA) που ηγείται ενός συνασπισμού εξόριστων αφγανικών ομάδων και που άρχισε χτες στην πόλη Πεσαβάρ του Πακιστάν.

Ο ηγέτης του ΝΙFΑ, Πιρ Σάγιεντ Αχμαντ Γκαϊλάνι, στενός συνεργάτης του πρώην βασιλιά, Ζαχέρ Σαχ, ζήτησε τον τερματισμό των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν και απηύθυνε έκκληση στους μετριοπαθείς Ταλιμπάν να συνταχθούν μαζί του, ώστε να υπάρξει ειρήνη στη χώρα. «Κατά τη γνώμη μου, οι Ταλιμπάν αυτοί που συμφωνούν με τις ιδέες μας όσον αφορά την ειρήνη και μια κυβέρνηση ευρείας βάσης πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως πάνω σε αυτά τα θέματα», τόνισε ο ίδιος. Ο Γκαϊλάνι είπε ακόμα πως το Αφγανιστάν περνά την κρισιμότερη φάση της ιστορίας του. «Βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου. Και ο λαός του υποφέρει», τόνισε.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσαν χτες πως είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί στη χώρα τους μια συνάντηση οργανώσεων της αφγανικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της προσπάθειας σχηματισμού μιας εναλλακτικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ομάδες που συνδέονται με τον πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν Ζαχέρ Σαχ και εκπρόσωποι της Βόρειας Συμμαχίας πρότειναν χτες η συνάντησή τους να γίνει στην Τουρκία. «Καλωσορίζουμε την πρόταση αυτή. Η Τουρκία πιστεύει πως μια τέτοια συνάντηση θα είναι ευεργετική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χουσεΐν Ντιριόζ, αλλά πρόσθεσε πως ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε και πού θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Πάντως, στόχος της διάσκεψης, που αποφασίστηκε στις αρχές του μήνα στη Ρώμη, είναι η συγκρότηση ενός κυβερνητικού συμβουλίου, με επικεφαλής τον πρώην βασιλιά, αλλά και δημιουργία μιας δύναμης ασφαλείας του ΟΗΕ από μουσουλμανικές χώρες που θα αναλάβουν την αποκατάσταση της τάξης. Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρακτορείο «Ρόιτερς», το επονομαζόμενο πια Ανώτατο Συμβούλιο θα καταληχτεί οριστικά στην Κωνσταντινούπολη και θα αποτελείται από 120 μέλη, 50 εκ μέρους των υποψηφίων που προτείνει ο πρώην μονάρχης και 50 εκ μέρους των υποψηφίων που προτείνει η Βόρειος Συμμαχία. Ενώ άλλα 20 μέλη θα εκλεγούν με τη συναίνεση και των δύο πλευρών. Πρώτος στόχος είναι η οργάνωση της Λόγια Τζίργκα ή αντίστοιχου σώματος του Μεγάλου Συμβουλίου εκ μέρους των αρχηγών των φυλών, που βρίσκονται εντός του Αφγανιστάν, που θα έχει την αποστολή του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης. Αν η προσπάθεια αυτή αποτύχει τότε το παρόν «εξόριστο» Ανώτατο Συμβούλιο θα έχει την εξουσία να σχηματίσει κυβέρνηση από μόνο του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ