Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκρυθμη η κατάσταση

Τι δίχρονο Αφγανάκι περιμένει να του επιτραπεί να εισέλθει μαζί με την οικογένειά του σε κάποιον καινούριο καταυλισμό προσφύγων στο Πακιστάν

Associated Press

Τι δίχρονο Αφγανάκι περιμένει να του επιτραπεί να εισέλθει μαζί με την οικογένειά του σε κάποιον καινούριο καταυλισμό προσφύγων στο Πακιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΑΧΩΡΗ - ΠΕΣΑΒΑΡ.-

Καζάνι που βράζει θυμίζει το Πακιστάν, μετά από λίγες ημέρες επιφανειακής, τουλάχιστον, ηρεμίας. Η είδηση του θανάτου δεκάδων μαχητών της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Χαρκάτ ουλ Μουτζαχεντίν», τα ξημερώματα της Τρίτης, στην Καμπούλ, εκτός από επιβεβαίωση των πληροφοριών που έφεραν μεγάλο αριθμό Πακιστανών εξτρεμιστών μαχητών να βρίσκονται στο πλευρό των Ταλιμπάν, έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την πακιστανική ηγεσία, που προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός και να αποτρέψει με κάποιο τρόπο την υποδαύλιση νέων αναταραχών.

Τουλάχιστον 22, ή κατά ορισμένες άλλες πηγές 35, είναι οι νεκροί μαχητές της πακιστανικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Χαρκάτ ουλ Μουτζαχεντίν» που φέρονται να έχασαν τη ζωή τους από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην Καμπούλ, τα ξημερώματα της Τρίτης. Πηγές της οργάνωσης, εντός του Ισλαμαμπάντ, υποστήριζαν ότι βομβαρδίστηκε κοιτώνας της οργάνωσης στην περιοχή Νταρούλ Αμάν της Καμπούλ, όπου διεξαγόταν συνάντηση στελεχών της, προκειμένου να εκπονηθεί «σχέδιο αντιμετώπισης της αμερικανικής επιδρομής». Ανάμεσα στους νεκρούς φέρονται να είναι 6 διοικητές της οργάνωσης.

Το σίγουρο είναι ότι η οργάνωση «Χαρκάτ ουλ Μουτζαχεντίν», που είναι γνωστή για τη δράση της στο Κασμίρ και τις επιθέσεις της εναντίον ινδικών θέσεων, συμπεριλαμβάνεται στον, προσφάτως εκδοθέντα από την Ουάσινγκτον, κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ηταν, επίσης, γνωστό εδώ και μήνες ότι τα στρατόπεδα εκπαίδευσής της βρίσκονταν στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια οι μαχητές της προωθούνταν στο Κασμίρ μέσω του Πακιστάν. Οι λογαριασμοί της οργάνωσης στην Κρατική Τράπεζα του Πακιστάν έχουν παγώσει, ήδη, από τις 24 Σεπτέμβρη, αν και δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν και άλλοι.

Οι πρώτες 8 σοροί των νεκρών μαχητών είχαν φθάσει, από νωρίς χτες, στο μεθοριακό πέρασμα Τορκχάμ, 65 χλμ από το Πεσαβάρ. Εντούτοις, η πακιστανική ηγεσία δεν έδωσε εντολή να περάσουν στο Πακιστάν. Πηγές προσκείμενες στον στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν τόνιζαν ότι επισήμως, τουλάχιστον, δεν πρόκειται να δοθεί ποτέ η σχετική άδεια. Ο Περβέζ Μουσαράφ φέρεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει να εισέλθουν οι σοροί των μαχητών στο Πακιστάν ή αν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, να μην γίνει επισήμως και σε καμία περίπτωση να μην κηδευτούν με τιμές μαρτύρων, γεγονός που θα πυρπολούσε νέες αναταραχές. Η απροθυμία της πακιστανικής ηγεσίας να ενημερώσει για το θέμα και η σαφέστατη προσπάθειά της να υποβαθμίσει το γεγονός επιβεβαίωσαν, για πολλούς, τη δύσκολη θέση του Ισλαμαμπάντ, δεδομένης της προφανούς, για πολλούς, έστω και σιωπηλής, ανάμειξής της στα «πήγαινε - έλα» των ισλαμιστών μαχητών.

Συγκρούσεις και συλλήψεις με ιδιαίτερο νόημα

Η στάση Μουσαράφ προκάλεσε νέο κύμα οργής στους κύκλους των ισλαμιστών. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες διαδηλωτές και ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στο Καράτσι. Υποστηρικτές της «Χαρκάτ ουλ Μουτζαχεντίν», αλλά και των «Τζαΐς ε Μοχάμεντ» και «Τζαμιάτ ε Ουλέμα Ισλάμ» ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης, ζητώντας την άμεση επιστροφή των σορών των μαχητών, προκειμένου να «ταφούν όπως αρμόζει στους μουσουλμάνους εντός μίας ημέρας από το θάνατό τους». Τα συνθήματα εστιάστηκαν κατά του Περβέζ Μουσαράφ, ενώ η απειλή στα στόματα των διαδηλωτών ήταν κοινή: «Αν δεν επιστραφούν οι σοροί, θα υπάρξουν πολλοί άλλοι νεκροί, και οι πρώτες κηδείες που θα γίνουν θα είναι αυτές του Μουσαράφ και του υπουργού Εσωτερικών».

Την ίδια στιγμή, επιστήμονας που ηγήθηκε της κατασκευής του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν συνελήφθη από τις αρχές, σύμφωνα με καταγγελίες της οικογένειάς του. Ο Σουλτάν Μπασιρού Ντιν Μεχμούντ συνελήφθη στη Λαχώρη μαζί με άλλους δύο επιστημονικούς συνεργάτες του, από μυστικούς πράκτορες, υποστηρίζει η οικογένειά του. Ο Μεχμούντ ήταν διευθυντής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε, πέρσι.

Είχε, όπως και η πλειοψηφία της πακιστανικής ηγεσίας, ταχθεί υπέρ των Ταλιμπάν και τους τελευταίους μήνες φέρεται να εργαζόταν εντός του Αφγανιστάν για ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας σε εκδήλωση, είχε προτείνει 3μηνη εκεχειρία προκειμένου να επιτευχθεί λύση μέσω διαλόγου για την κατάσταση. Οι πακιστανικές αρχές αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι «ο Μεχμούντ βρίσκεται υπό προστασία». Δεν επιβεβαίωσαν ούτε τη σύλληψη του Αμπντούλ Μαζίντ, συνεργάτη του Μεχμούντ στο πυρηνικό πρόγραμμα. Ο στρατιωτικός νόμος που έχει επιβάλει, με το πραξικόπημά του, ο Μουσαράφ, επιτρέπει την κράτηση επ' αόριστον χωρίς την απαγγελία κατηγορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ