Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ακάλυπτη από προσωπικό η δημόσια υγεία

Οι γιατροί θα πρέπει πια να συμπεριφέρονται και λιγάκι σαν ντετέκτιβ και να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες άλλων υπουργείων για την αντιμετώπιση του εχθρού που χρησιμοποιεί τα μικρόβια ως σφαίρες... αναφέρθηκε χτες σε ημερίδα

Η μισή Ελλάδα είναι ακάλυπτη από γιατρούς δημόσιας υγείας, επόπτες δημόσιας υγείας και λοιπό προσωπικό, τόνισε χτες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Γ. Τσαντίρης, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ενωση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης υπάρχουν μόλις 50 γιατροί, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 150-200 γιατροί για να μπορέσουν να οργανώσουν τη δημόσια υγεία απέναντι στα λοιμώδη νοσήματα και στους κινδύνους που βιολογικά και χημικά όπλα. Ο Γ. Τσαντίρης εναπέθεσε τις ελπίδες του στο νέο νόμο για τη δημόσια υγεία που πρόκειται να καταθέσει ο υπουργός Υγείας στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως μετέφερε στη συνεδρίαση.

Ολοι οι επιστήμονες που πήραν μέρος στη χτεσινή εκδήλωση συνέστησαν ψυχραιμία, όχι πανικό και υπεύθυνη ενημέρωση για τα ζητήματα των βιολογικών και τοξικών κινδύνων που έχουν έρθει στην επικαιρότητα.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) Γ. Σαρόγλου είπε ότι στην Αμερική τα κρούσματα από άνθρακα που έχουν αποδοθεί σε «προκλητική επίδραση» - δηλαδή που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί ως όπλα - είναι τέσσερα και εξ αυτών τα δύο ήταν θανατηφόρα.

Ο καθηγητής Κ. Μοίρας είπε ότι δεν μπορεί να προκληθεί μια επιδημία, που να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί σήμερα. Για να μην υπάρχει πανικός πρέπει να δίνεται η αλήθεια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση από τους υπεύθυνους και όχι από τους άσχετους, τόνισε ο καθηγητής Γ. Παπαευαγγέλου. Ο διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΦΕ - «Δημόκριτος» Ανδρέας Θεοφίλου ξεκαθάρισε πως «τα μικρόβια και τα χημικά είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν ως όπλα μαζικής καταστροφής».

Οσον αφορά την ευλογιά, που συζητείται τελευταία, αναφέρθηκε ότι ενδεχόμενη απελευθέρωση του υπαίτιου ιού θα μπορούσε να προκαλέσει επιδημία, εάν δε λαμβάνονταν τα απαιτούμενα μέτρα, όπως η απομόνωση των ασθενών. Για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της υπάρχει εμβόλιο, το οποίο είναι αποτελεσματικό ακόμα και αν χορηγηθεί 2-3 μέρες έπειτα από την έκθεση στον ιό.

Εκεί λοιπόν που ένα νόσημα -όπως η ευλογιά- είχε χαρακτηριστεί ως ανύπαρκτο και είχαν σταματήσει οι εμβολιασμοί, τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο και γίνονται μαζικές παραγγελίες εμβολίων. Σε μια εταιρία στην Αγγλία έγινε παραγγελία 40 εκατ. εμβολίων που θα είναι έτοιμα μέχρι το 2004.

Από εκεί και πέρα αυτό που θα συμβεί το απέδωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛ Γ. Σαρόγλου κλείνοντας την ομιλία του: Οι γιατροί, είπε, εκτός από τον κλασικό τρόπο αντιμετώπισης των ασθενειών, τώρα πρέπει να γίνουν και λιγάκι ντετέκτιβ και να συνεργαστούν με άλλες υπηρεσίες, άλλων υπουργείων εναντίον ενός εχθρού που χρησιμοποιεί ως σφαίρες... μικρόβια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ