Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Προς ανοιχτή σύγκρουση Μουγκάμπε - Κοινοπολιτείας

ΧΑΡΑΡΕ.--

Η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε και εκπροσώπων της Κοινοπολιτείας για να επιλυθεί το ζήτημα της βίας στις φάρμες της χώρας αναμένεται τεταμένη, καθώς ο Τύπος της χώρας κατηγόρησε χτες την αντιπροσωπεία ότι «συνωμοτούν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση».

Η συνάντηση υποτίθεται πως έχει στόχο να αξιολογήσει την πρόοδο των συμπεφωνηθέντων την 6η Σεπτεμβρίου για να «αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη» στις περιοχές όπου βρίσκονται οι φάρμες των νκόζι, των λευκών γαιοκτημόνων.

Ωστόσο, η εφημερίδα Χέραλντ, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, έδωσε μια άλλη διάσταση στη συνάντηση, αναφέροντας πως η κυβέρνηση της χώρας φοβάται πως η Βρετανία (της οποίας η Ζιμπάμπουε ήταν κάποτε αποικία - η Ροδεσία, που κατέκτησε κάποτε ο αμείλικτος τυχοδιώκτης Σέσιλ Ρόουντς) και οι σύμμαχοί της στην «Λευκή Κοινοπολιτεία» προσπαθούν να προκαλέσουν ένα κύμα δυσαρέσκειας κατά του Μουγκάμπε και της ανατροπής της κυβέρνησης.

Η «διαμεσολαβητική» αποστολή με επικεφαλής τον ΓΓ της Κοινοπολιτείας Ντον Μακ Κίνον και εκπροσώπους από τη Βρετανία, την Τζαμάικα, τη Νιγηρία, την Κένυα, τη Νότιο Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά, θα επικεντρωθεί στα βήματα για τη σταδιακή «αγροτική μεταρρύθμιση» στη χώρα με υπεσχημένη Βρετανική χρηματοδότηση.

Τους τελευταίους 18 μήνες στις περιοχές, όπου βρίσκονται οι κάπου 1.700 φάρμες των λευκών τσιφλικάδων έχει ξεσπάσει κύμα βίας, με τους άκληρους να έχουν καταλάβει εκατοντάδες εξ αυτών.

Η Χέραλντ αναφέρει πως η Κοινοπολιτεία, αλλά και μέλη της ΕΕ -όπως η Σουηδία- χρηματοδοτούν την αντιπολίτευση στη Σουηδία - ένας πολιτικός προειδοποιούσε: «μην δοκιμάσετε άλλη μια περίπτωση α λα Μιλόσεβιτς στη Ζιμπάμπουε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ