Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
Εμπρός για τη συσπείρωση και κινητοποίηση όλου του λαού

Πρωτοφανής σε μαζικότητα η εκπροσώπηση φορέων και η παρουσία προσωπικοτήτων στη χτεσινή αντιπολεμική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής, με πρωτοβουλία 22 συνδικαλιστικών και άλλων φορέων και κινήσεων

Ηταν όλοι εκεί! Ηταν εκεί, για να μεταφέρουν τα αντιπολεμικά αισθήματα του λαού μας. Ηταν εκεί, για να συντονίσουν το επόμενο αγωνιστικό βήμα. Συνδικαλιστές εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και συνδικάτων, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων, εκπρόσωποι φιλειρηνικών οργανώσεων, άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματοβιοτέχνες και πολλοί άλλοι, γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας στο κέντρο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο αντιπολεμικό κάλεσμα 22 μαζικών φορέων που διοργάνωσαν τη χτεσινή σύσκεψη, με σκοπό τη δημιουργία αντιπολεμικού μετώπου.

Οι άνθρωποι αυτοί που χτες «πλημμύρισαν» την αίθουσα, όπου είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη και που εκπροσωπούσαν εκατοντάδες φορείς της Αθήνας, ένωσαν τη δύναμή τους, τη φωνή τους και αποφάσισαν από κοινού στις 8 του Νοέμβρη να διοργανώσουν μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και να πορευτούν στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. Παράλληλα, δήλωσαν αποφασισμένοι να συγκροτήσουν ένα πλατύ και μαχητικό αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, να υπερασπιστούν την ειρήνη και να καταδικάσουν τον άδικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών.

Οι χτεσινές παρεμβάσεις κάθε εκπροσώπου στη σύσκεψη, μετέφεραν στην ουσία τη σκέψεις του συναδέλφου τους. Μετέφεραν καθημερινά αισθήματα, το φόβο για τον πόλεμο, τη θλίψη, την αγωνία για το αύριο. Παράλληλα, ήταν ο αγωγός μέσα από τον οποίο κατέθεταν και τη θέληση για αγωνιστική δράση. Για λαϊκή αντίδραση απέναντι στα σχέδια των ισχυρών, ενάντια στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Εχουν στόχο τους λαούς


«Η σημερινή σύσκεψη είναι η ελπίδα για τη δημιουργία ενός πλατιού, ισχυρού, μαχητικού αντιπολεμικού κινήματος που θα δώσει τη δυνατότητα στο λαό μας να συσπειρωθεί και να κινητοποιηθεί». Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση, η οποία περικλείει και τη σημαντική ουσία της χτεσινής σύσκεψης, ο γγ της ΕΕΔΥΕ και οργανωτικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θ. Παφίλης, ξεκίνησε την εισήγηση, η οποία ήταν εκ μέρους των φορέων που πήραν την πρωτοβουλία για τη χτεσινή εκδήλωση.

Δεν είμαστε αφελείς, τόνισε αμέσως μετά, για να μην αντιλαμβανόμαστε πως οι τεράστιες πολεμικές προετοιμασίες δεν έχουν στόχο τον Μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα, αλλά την εξυπηρέτηση των οικονομικών, πολιτικών και γεωστρατηγικών σχεδίων των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ. Γνωρίζουμε, επισήμανε σ' άλλο σημείο, πως ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος έχει στόχο τους λαούς, την παγκόσμια κυριαρχία, τον έλεγχο αγορών και είναι συνυφασμένος με τον ίδιο τον ιμπεριαλισμό.

Σ' άλλο σημείο της εισήγησης, υπογραμμίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση, στη χώρα μας, παρά τη γενικευμένη λαϊκή κατακραυγή η κυβέρνηση με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχτηκε εκ των προτέρων με τον πόλεμο. Η απόφαση της κυβέρνησης για παροχή όλων των διευκολύνσεων, με τη λειτουργία της Σούδας, του Ακτιου, του Αραξου συμμετέχει στη δολοφονία των αμάχων, γίνεται συνένοχη στο έγκλημα.

Κλείνοντας την εισήγηση, ο Θ. Παφίλης, έστειλε το αισιόδοξο μήνυμα, ότι σε «ολόκληρο τον κόσμο οι λαοί αφυπνίζονται. Ανασυγκροτούνται και αναπτύσσονται εργατικά και αντιπολεμικά κινήματα που αντιστέκονται, αμφισβητούν θέλουν να ανατρέψουν τη νέα τάξη πραγμάτων και να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Ο Κώστας Χριστόπουλος εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία μετώπου απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Παράλληλα, κάλεσε τους συνδικαλιστές να βγουν στους χώρους δουλιάς και να καλέσουν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν απέναντι στον πόλεμο, αλλά και στον τρομονόμο, που βάζει φραγμούς στα ατομικά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, από την «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001», ανέφερε ότι «η αγριότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τροφοδοτεί το αντιπολεμικό και αντικαπιταλιστικό κίνημα», ενώ συγχρόνως κάλεσε το λαό «να συγκρουστεί και με την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Να δείξει την οργή του για τους βομβαρδισμούς, αλλά και τη συγκεκριμένη πολιτική».

Ο Θανάσης Τσιριγώτης από την ΟΛΜΕ τόνισε ότι ο αγώνας ενάντια στον πόλεμο, είναι παράλληλα και αγώνας των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, ενάντια στην πολιτική της εμπλοκής στον πόλεμο που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Ο Π. Τάτσης, διάβασε απόφαση του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία οι επαγγελματοβιοτέχνες, δηλώνουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στον πόλεμο και είναι αποφασισμένοι να πάρουν μέρος σε αντιπολεμικές κινητοποιήσεις.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Επιτροπής «Διεθνή Διαδήλωση Γένοβα», κάλεσε σε ενότητα της δράσης και προέτρεψε τα συνδικάτα να μπουν μπροστά τους λαϊκούς αγώνες.

Η Στέλλα Αλφιέρη από την πρωτοβουλία Γένοβα 2001, ανέφερε στην παρέμβασή της, ότι σήμερα με τον πόλεμο συντελείται ένα έγκλημα σε βάρος των λαών. Κάλεσε το λαό της Αθήνας να συμμετέχει μαζικά στο συλλαλητήριο και με τον τρόπο «να προειδοποιήσει την κυβέρνηση Σημίτη». Οι αγώνες των λαών θα κάνουν τον «21ο αιώνα, να είναι αιώνας ειρήνης και ανάπτυξης, με τον άνθρωπο να είναι πάνω από τα κέρδη», κατέληξε η ίδια.

Ανάλογες αναφορές, μεταφέροντας την αγωνία του κόσμου που εκπροσωπούσαν, μετέφεραν στη Σύσκεψη, με τις ομιλίες τους, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδομών Αν. Ζαζόπουλος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γ. Μαυρίκος, η πρόεδρος της ΟΓΕ Μπουντούρογλου, εκ μέρους των μανάδων στρατευμένων η Κ. Καντζιλιέρη, από το Συνδικάτου Ιματισμού και Δέρματος ο Δήμος Θεοδώρου, ο πρόεδρος του ΔΣ των Φοιτητών της Παντείου Κ. Σκουλαρίκος, από το ΣΕΗ Αν. Βαρουχάς, από το συντονιστικό σωματείων η Αθ. Λυκουρέση, ο εκπρόσωπος σωματείων Αθήνας Γ. Χιώνης, η Ζ. Σώκου από την ομοσπονδία φαρμάκου, ο πρόεδρος του σωματείου της ΕΟΜΜΕΧ, κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες όλων των νομών στις 18 Μάρτη (2005-02-22 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν σε Χανιά και Ηράκλειο (2002-10-30 00:00:00.0)
«Συνεχίζουμε τον αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό αγώνα» (2002-10-17 00:00:00.0)
Καμιά εξοικείωση και απάθεια για τον πόλεμο που εξελίσσεται (2001-12-04 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κάλεσμα στο συλλαλητήριο (2001-11-06 00:00:00.0)
Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα! (2001-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ