Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
Καμιά εξοικείωση και απάθεια για τον πόλεμο που εξελίσσεται

Μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο την Πέμπτη, 13 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή και την αμερικάνικη Πρεσβεία, αποφάσισαν εκπρόσωποι 82 μαζικών φορέων

Κατάμεστη η αίθουσα της Πανηπειρωτικής, στη χτεσινή σύσκεψη των μαζικών φορέων
Κατάμεστη η αίθουσα της Πανηπειρωτικής, στη χτεσινή σύσκεψη των μαζικών φορέων
Με κεντρικό σύνθημα λαϊκή συσπείρωση και δράση ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτόν, εκπρόσωποι 82 μαζικών φορέων αποφάσισαν τη διοργάνωση μεγάλου παλλαϊκού αντιπολεμικού συλλαλητηρίου την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη και ώρα 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια, καθώς και πορεία στη Βουλή και την αμερικάνικη Πρεσβεία. Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, την οποία συγκάλεσαν οι 22 μαζικοί φορείς που συντόνισαν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 8ης Νοέμβρη, ανταποκρίθηκαν πλήθος εκπροσώπων μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων. Εκεί, επίσης, βρέθηκαν φοιτητές, συνταξιούχοι, άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέλη αντιπολεμικών και φιλειρηνικών οργανώσεων.

Οσοι πήραν μέρος στη συγκεκριμένη σύσκεψη, δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους εναντίον του άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν και να καταδικάσουν τους παραπέρα σχεδιασμούς της Νέας Τάξης Πραγμάτων για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Δήλωσαν, παράλληλα, αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν μπει στο στόχαστρο των κυβερνήσεων, ενώ μέσα από τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, θα καταδικάσουν και τις αποφάσεις των Ευρωπαίων εταίρων για τη δημιουργία στρατιωτικών και κατασταλτικών μηχανισμών, που θα στρέφονται εναντίον των λαών, καλυμμένοι από μια αυταρχική νομοθεσία, που επιδιώκει να βάλει στο «γύψο» τα λαϊκά κινήματα.

Στόχος των εκπροσώπων των μαζικών φορέων, είναι μέσα από αυτήν την κινητοποίηση να καταδικαστεί και στην πράξη, για μια ακόμα φορά, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης σ' αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια για το νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που μειώνει τις κοινωνικές παροχές, την ίδια στιγμή που αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες για να εξυπηρετήσει ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και μοιράζει ακόμα περισσότερα στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές.

Ολες αυτές οι διαστάσεις που επιδιώκει να δώσει το λαϊκό κίνημα μέσα από τη συγκεκριμένη κινητοποίηση εκφράστηκαν με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τις παρεμβάσεις των ομιλητών και την πλούσια ανταλλαγή απόψεων, σε μια συζήτηση, που διήρκεσε για δυο ολόκληρες ώρες.

«Τα λαϊκά κινήματα δεν πρέπει να δείξουν καμιά εξοικείωση και απάθεια για τον πόλεμο που εξελίσσεται. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που εντείνονται οι προετοιμασίες από τους ιμπεριαλιστές για επιθέσεις κατά χωρών, αλλά και λαών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ενα νέο λουτρό αίματος βρίσκεται προ των πυλών», τόνισε ο Θ. Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και γγ της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος έκανε και την εισηγητική ομιλία στη χτεσινή σύσκεψη.

«Η ελληνική κυβέρνηση παίρνει μέρος στον πόλεμο. Βρίσκεται μέσα στο σχεδιασμό των πολεμικών επιχειρήσεων, βρίσκεται μέσα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η συμμετοχή της στον ευρωστρατό, στην ευρωαστυνομία και η ψήφιση του ευρωτρομονόμου, είναι οι πιο ξεκάθαρες αποδείξεις», υπογράμμισε, αμέσως μετά, ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι «μεγάλες κινητοποιήσεις γίνονται σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα», οι οποίες, όπως τόνισε: «Δεν έχουν μια αφηρημένη πασιφιστική αντίληψη μόνο για να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά κινούνται στη λογική της σύγκρουσης και, τελικά, της ανατροπής της Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Οι άλλοι ομιλητές

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Α. Ζαζόπουλος, υπογράμμισε ότι «οι φωνές του θάρρους πρέπει να πολλαπλασιαστούν και να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, γιατί ο πόλεμος δε διεξάγεται μόνο στα πεδία των μαχών, αλλά και στο εσωτερικό των κρατών, όπου επιχειρείται "γυψάρισμα" των λαϊκών κινημάτων».

Η Ζωή Σώκου, από την Ομοσπονδία Φαρμάκου, τόνισε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα, εκτός από τον πόλεμο, έχει επιφέρει και «φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση». Στη χώρα μας, συνέχισε η ίδια, στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει «το Ασφαλιστικό, η Υγεία και η Παιδεία του λαού».

«Δεν μπορεί να υπάρξει ιμπεριαλιστικός πόλεμος, αναδιανομή των αγορών, περικοπές στην κοινωνική πολιτική και να περάσουν αδιαμαρτύρητα από το λαό», τόνισε στην παρέμβασή του ο Δ. Καλτσώνης από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση». Γι' αυτό οι κυβερνήσεις, συνέχισε ο ίδιος, «συγκροτούν νομικά και κατασταλτικά εργαλεία, προκειμένου να δημιουργήσουν μια συνταγματική τάξη, με την οποία θα "βαφτίζουν" και θα χαρακτηρίζουν τρομοκράτες, όλους όσοι εναντιώνονται σ' αυτές τις πολιτικές επιλογές»...

Η Ν. Τσακιρόγλου, από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, επισήμανε ότι «το γυναικείο κίνημα της χώρας μας διοργανώνει πανελλαδική καμπάνια εναντίον του πολέμου και του ιμπεριαλισμού, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα». Στόχος μας είναι, ανέφερε η ίδια, «να ενημερώσουμε τις γυναίκες και συγχρόνως να γίνουμε "ασπίδα" για τα παιδιά μας και το μέλλον τους».

«Πάμε σχηματικά για αναμέτρηση με την κυβερνητική πολιτική», τόνισε ο Γ. Μαυρίκος μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση μεγαλύτερης επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, υπογράμμισε αμέσως μετά για να συμπληρώσει με ιδιαίτερη έμφαση: «Είμαστε, όμως, και στην τελική επίθεση της κυβέρνησης στο χώρο του Ασφαλιστικού, η οποία δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τις αρχικές της επιλογές. Η πολιτική που χαράζει η κυβέρνηση, στηρίζει η ΝΔ και "γαργαλάει" ο ΣΥΝ, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενιαίο μέτωπο πάλης, ταξική ενότητα απέναντι σε μια ταξική πολιτική, επισήμανε σ' άλλο σημείο ο Γ. Μαυρίκος.

Ο Θ. Αγγελούσης, από το Σύλλογο Φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου, τόνισε ότι αυτή η ίδια πολιτική, που παράγει και κάνει πολέμους, χτυπάει τα εργασιακά δικαιώματα, και δημιουργεί πολλές «ταχύτητες» στη μόρφωση.

Ο Γ. Παπαντωνίου, από τη Δημοτική Κίνηση «Συμπαράταξη για την Αθήνα», επισήμανε ότι «στόχος του αντιπολεμικού κινήματος είναι να ξεσηκώσει το σιωπηρό κομμάτι του ελληνικού λαού».

Μίλησαν, επίσης, ο Π. Παπακωνσταντίνου από τη «Γένοβα 2001», Ο Θ. Τσιριγώτης από την ΟΛΜΕ, ο Γ. Αδαμίδης από την Αντιπολεμική Κίνηση Αθήνας και ο Χρ. Μπίστης από τη Διεθνή Δράση.

Τέλος, στη χτεσινή σύσκεψη, μίλησαν και εκπρόσωποι μεταναστών που ζουν στην πατρίδα μας από την Παλαιστίνη και τη Νιγηρία, οι οποίοι και δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ