Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
Γερμανία και Ρωσία δε θέλουν επέκταση του πολέμου στο Ιράκ...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Σαφέστατο μήνυμα κατά των σχεδίων της Ουάσιγκτον για επέκταση του πολέμου σε άλλες χώρες πλην του Αφγανιστάν, εξέπεμψε χτες από το Βερολίνο ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και ο Ρώσος διπλωματικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Καρτούζοφ.

«Τασσόμαστε κατά μίας διεύρυνσης της σύγκρουσης... Δε βλέπω ανάγκη για επέκταση του πολέμου σε άλλες χώρες. Το στρατιωτικό σκέλος του αντιτρομοκρατικού πολέμου θα πρέπει να περιοριστεί στο Αφγανιστάν» είπε επί λέξει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μετά τις συνομιλίες που είχε χτες το απόγευμα με το Νορβηγό πρωθυπουργό Χιέλ Μάγκνε Μπούντεβικ και κατέληξε με την ακόλουθη σύσταση: «Το επίκεντρο των διεθνών προσπαθειών θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση των βίαιων εξτρεμιστών και αυτών που τους ελέγχουν, όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν... Αυτό θα καταστεί πολύ πιο δύσκολο αν επεκταθεί ο πόλεμος σε άλλες χώρες».

Νωρίτερα, και ο Ρώσος ειδικός διπλωματικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Καρτούζοφ, εξέφρασε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο τη διαφωνία της Μόσχας για την εξαπόλυση ενδεχόμενων επιδρομών στο Ιράκ λέγοντας πως «η διπλωματία είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος των επιθεωρήσεων όπλων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Βαγδάτη» και πως μία τέτοια πιθανότητα «θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες για όλη την ευρύτερη περιοχή».

Στο ίδιο πνεύμα δηλώσεις έκανε χτες και ο πρώην πρόεδρος της Ν. Αφρικής Νέλσον Μαντέλα που καταφέρθηκε κατά των σχεδίων επέκτασης του πολέμου, ιδιαίτερα σε βάρος του Ιράκ, χαρακτηρίζοντας συναφή σενάρια ως «καταστροφικά». Παράλληλα επέκρινε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία επειδή «παρακάμπτουν τον ΟΗΕ, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο διότι εισάγουν το χάος στις διεθνείς σχέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ