Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
«ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΕΙΡΗΝΗΣ» ΤΗΣ ΟΓΕ
ΟΧΙ στο θάΝΑΤΟ, ΝΑΙ στη ΖΩΗ

Εξω από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στον Τύρναβο, διαδήλωσαν κατά του πολέμου το περασμένο Σάββατο γυναίκες απ' όλη τη χώρα

«Ασπίδα» ζωής έξω από το Στρατηγείο του θανάτου στον Τύρναβο ύψωσαν 2.000, περίπου, γυναίκες από κάθε γωνιά της χώρας το περασμένο Σάββατο. Ταξιδεύοντας με το «καραβάνι ειρήνης» της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, γυναίκες από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας βρέθηκαν μπροστά στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, για να διαδηλώσουν κατά του πολέμου στο Αφγανιστάν και όλων των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού σε βάρος λαών και χωρών.

Διαδήλωσαν για να καταγγείλουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που εμπλέκει τη χώρα μας στον πόλεμο και επιχειρεί να στείλει τα παιδιά των Ελλήνων έξω από τα σύνορα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης Πραγμάτων». Για να στείλουν το μήνυμα ότι οι Ελληνίδες μάνες είναι αποφασισμένες να υπερασπίσουν, με τον αγώνα τους, την ειρήνη και τη φιλία των λαών, τη ζωή των παιδιών τους.

Στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση των γυναικών παραβρέθηκαν πλήθος εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων, Επιτροπών Ειρήνης και μαζικών φορέων της Θεσσαλίας, της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της ΚΝΕ κ.ά. Χαιρετιστήρια μηνύματα προς τις αγωνίστριες της ειρήνης απέστειλαν ο Νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος και ο Δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος. Παρόντες και οι αγωνιστές της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη με ένα πούλμαν.

Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία

Το «καραβάνι ειρήνης» των γυναικών κατέφτασε με δεκάδες πούλμαν στις 12.30 το μεσημέρι στη Λάρισα. Στην πλατεία Λαού το υποδέχτηκαν οι Θεσσαλές αγωνίστριες, αλλά και πολλοί άντρες φιλειρηνιστές.

Η διαδήλωση ξεκίνησε με μια μεγαλειώδη αντιιμπεριαλιστική πορεία που «πλημμύρισε» τους δρόμους της πόλης και συγκλόνισε τους Λαρισαίους και τις Λαρισαίες. Το ψιλόβροχο και το τσουχτερό κρύο δεν εμπόδισε τις γυναίκες να βροντοφωνάξουν με όλη τη δύναμή τους συνθήματα όπως «Γεννάμε τα παιδιά μας να ζουν και ν' αγαπάνε, στο ΝΑΤΟ δεν τα δίνουμε γι' αυτούς να πολεμάνε» και «Ασπίδα στα παιδιά μας να γίνουμε και πάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», ενώ ενθουσίασαν ιδιαίτερα τα πανό και οι πρωτότυπες πικέτες - αδιάβροχα που φορούσαν τα μέλη της ΟΓΕ.

Η πορεία κατέληξε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, όπου πραγματοποιήθηκε αντιπολεμική εκδήλωση και το οποίο στάθηκε αδύνατο να χωρέσει το πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε.

Τις γυναίκες αγωνίστριες καλωσόρισε, με χαιρετισμό που απηύθυνε η πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Λάρισας Δήμητρα Παπαστεργίου, επισημαίνοντας: «Ολες οι γυναίκες είναι αντίθετες με το μισθοφορικό στρατό, γιατί σε καμία περίπτωση δε δέχονται να πληρώνεται κάποιος, προκειμένου να πάρει μέρος σ' αυτόν τον άδικο πόλεμο. Η ειρήνη είναι η αρχή της ΟΓΕ, εδώ και 25 χρόνια κι όλες αγωνιζόμαστε γι' αυτή. Είναι υποχρέωσή μας η υπεράσπιση της ειρήνης και της ζωής».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου, η οποία, εξηγώντας τους λόγους της επιλογής να καταλήξει στη Λάρισα το «Καραβάνι Ειρήνης» τόνισε ότι έγινε «γιατί το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ συμβολίζει τη διαχρονική εμπλοκή της χώρας μας σε όλα τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αλλά και για έναν ακόμα λόγο: Γιατί η περιοχή έχει συνδεθεί με τους μεγαλειώδεις αγώνες των αγροτών και των αγροτισσών είναι η περιοχή, στην οποία ξεσηκώνεται ξανά η «αγροτοθύελλα» και εμείς είμαστε δίπλα στους αγώνες τους».

Και υπογράμμισε: «Σήμερα από τη Λάρισα, στέλνουμε στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, στις αγρότισσες, στις άνεργες, στις νέες, στις μανάδες που αποχαιρετούν τα στρατευμένα παιδιά τους για ξένους τόπους και ξένα συμφέροντα, ένα βροντερό μήνυμα, ένα ενωτικό κάλεσμα σε κοινούς πατριωτικούς αγώνες. Πώς θα είναι ο αυριανός κόσμος που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας αν σήμερα σταυρώσουμε τα χέρια;»

Στη συνέχεια η Καλλιόπη Μπουντούρογλου αναφερόμενη στο βρώμικο πόλεμο κατά του Αφγανιστάν σημείωσε πως «κάθε μέρα αποκαλύπτεται πιο κραυγαλέα, ότι οι πραγματικοί λόγοι του νέου βρώμικου πολέμου είναι η επιδίωξη να κατακτηθούν ολοκληρωτικά οι πετρελαϊκοί δρόμοι, να εδραιωθεί η ιμπεριαλιστική κυριαρχία στην περιοχή, να ελεγχθούν οι αγορές. Και καταλήγοντας στην ομιλία της τόνισε ότι οι γυναίκες έχουν κάθε λόγο να πρωτοστατούν στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι αγρότες της περιοχής, που βρίσκονται σε περίοδο δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, συνειδητοποιούν την ανάγκη να παλέψουν και κατά του πολέμου.

Στον πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης στην αντιιμπεριαλιστική πάλη αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Π. Λιόλιος, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Χαιρετισμό απηύθυνε και η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας Δέσποινα Αράπκουλε.

Εξω από το Στρατηγείο

Μετά την αντιπολεμική εκδήλωση το «Καραβάνι Ειρήνης» ξεκίνησε για τον τελικό του προορισμό. Το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, στον Τύρναβο, όπου βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ο θυμός των γυναικών, αντικρίζοντας το ορμητήριο του πολέμου, «φούντωσε» και πραγματοποιώντας πορεία προς την πύλη του Στρατηγείου φώναζαν: «Αυτό το Στρατηγείο το ΝΑΤΟικό, αίμα και πολέμους φέρνει στο λαό», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά». Και απευθυνόμενες προς τους ΝΑΤΟικούς έστειλαν μήνυμα προειδοποίησης λέγοντας: «Εσείς φορείς θανάτου, εμείς φορείς ζωής, θα δώσουμε τη μάχη να σβήσετε απ' τη γης».

Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ επέδωσε το ψήφισμα της κινητοποίησης σε εκπρόσωπο του Στρατηγείου. Στο ψήφισμα επισημαίνεται: «Θ' αγωνιστούμε για να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά, διότι αποτελούν ορμητήρια ιμπεριαλιστικών επιθέσεων και αποκτά το ΝΑΤΟ κυριαρχικά δικαιώματα στο έδαφός μας.

Εμείς, οι Ελληνίδες γυναίκες, είμαστε αποφασισμένες απέναντι στα σχέδια του ιμπεριαλισμού για τη χώρα μας αλλά και παγκόσμια, ν' αντιτάξουμε το δικό μας μέτωπο, που θα βρεθεί δίπλα στις γυναίκες της Παλαιστίνης, της Κύπρου, του Αφγανιστάν, στις γυναίκες όλου του κόσμου, για ν' αντικρούσει το κύμα τρομοκρατίας εναντίον των λαών, τους νέους πολεμικούς τους σχεδιασμούς, τη σφοδρή επίθεση που ετοιμάζουν στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Το «Καραβάνι ειρήνης» πήρε το δρόμο της επιστροφής, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει το «ταξίδι» του και την αντίστασή του στα σχέδια της «Ιεράς Συμμαχίας» του 21ου αιώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απ' όλη την Ελλάδα στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (2001-11-29 00:00:00.0)
Την 1η Δεκέμβρη το Καραβάνι Ειρήνης (2001-11-27 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (2001-11-22 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (2001-11-21 00:00:00.0)
Καραβάνι ειρήνης της ΟΓΕ (1999-05-08 00:00:00.0)
Αντιπολεμική "εφόρμηση" στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο (1999-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ