Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Πίσω»... στο μέλλον της επανάστασης

Ο Φ. Κάστρο ανάμεσα στο πλήθος, στη γιορτή που έγινε στο Σαντιάγο

Associated Press

Ο Φ. Κάστρο ανάμεσα στο πλήθος, στη γιορτή που έγινε στο Σαντιάγο
ΑΒΑΝΑ.-

Οι πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα τη σύγχρονη ιστορία της Κούβας, αυτή που ξεκίνησε με την έναρξη του αντάρτικου επαναστατικού πολέμου, στις 2 Δεκέμβρη του 1956 όταν το πλοιάριο Γκράνμα έφτασε στις ακτές της Κούβας, μεταφέροντας τους 82 πρωτεργάτες της επανάστασης που θα νικήσει την 1η Δεκέμβρη του 1959. Ισως και πιο πριν, από την πρώτη επίθεση μίας ομάδας εξεγερμένων υπό τον Φιντέλ, στις 26 του Μάρτη του 1953, στους στρατώνες της Μονκάδας, στο Σαντιάγο δεν Κούμπα.

Ομως ο ρους της ιστορίας είχε αλλάξει από την 25/11 όταν το Γκράνμα ξεκίνησε την πορεία του, στα νερά της Καραϊβικής αποπλέοντας από την παράκτια πόλη του Μεξικού, Τουξπάν, και μεταφέροντας τους 82 επαναστάτες, με επικεφαλής τον ίδιο τον Κουβανό ηγέτη, αλλά και τους Ραούλ Κάστρο, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Καμίλο Σιενφουέγος. Μετά από επτά μέρες το «Γκράνμα» κατέπλευσε στις ανατολικές ακτές της Κούβας. Δύο μόλις μέρες μετά την εκδήλωση της εξέγερσης στο Σαντιάγο δεν Κούμπα. Παρότι, οι πρωτεργάτες της επανάστασης ένιωσαν τότε απελπισμένοι γι' αυτή τη χρονική καθυστέρηση - εξαιτίας της θαλασσοταραχής - που δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να επιτεθούν ταυτοχρόνως και να ξεκινήσουν τον αγώνα τους εκείνη ακριβώς τη στιγμή, έγινε αποδεχτό από την ίδια την ιστορία, ότι ο λόγος της απελπισίας τους ήταν τελικά αβάσιμος. Τα φιλόξενα βουνά της Σιέρα Μάεστρα στην ανατολική Κούβα, έγιναν αυτά που έκρυψαν, εκπαίδευσαν και αποτέλεσαν το ορμητήριο του αγώνα. Το Σαντιάγο δεν Κούμπα έμεινε για πάντα η πόλη που γέννησε την επανάσταση.

Κάτι περισσότερο από 48 χρόνια μετά την επίθεση στη Μονκάδα, τη γέννηση του κινήματος της 26ης Ιούλη και 45 χρόνια μετά την άφιξη του «Γκράνμα» στις ανατολικές ακτές της Κούβας, το Σαντιάγο έγινε η πόλη που βρέθηκε και φέτος στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, μαζικότατων όπως πάντα και μαχητικότατων, για την απότιση φόρου τιμής στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους, τα 42 χρόνια που ζει και ανατέλλει η επανάσταση στην Κούβα. Για άλλη μία φορά εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί έδωσαν το «παρών» στις διαδηλώσεις και επανέλαβαν για άλλη μία φορά την πίστη τους στη νίκη της Επανάστασης. Φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείψουν από τις εκδηλώσεις ο Φιντέλ Κάστρο, οι επιζώντες του «Γκράνμα» καθώς και πλήθος ξένων προσωπικοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ