Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Καυτή απεργιακή εβδομάδα

ΣΕΟΥΛ.-

Σε γενική σύγκρουση μοιάζουν να οδεύουν οι εργαζόμενοι με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων που εγείρουν διεκδικήσεις.

Η εφημερίδα «Κορέα Χέραλντ» κάνει λόγο για μια «κλιμακούμενη ένταση», την ώρα που χιλιάδες συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι έχουν ήδη αρχίσει απεργίες, ενώ μεγάλα συνδικάτα προειδοποιούν επίσης με απεργίες.

Πάνω από 5.000 εργαζόμενοι που ανήκουν στο Συνδικάτο του Εθνικού Ασφαλιστικού Φορέα πραγματοποίησαν απεργία χτες Δευτέρα, παραλύοντας τα 235 γραφεία του σε ολόκληρη τη χώρα. Απαίτησαν η εργοδοσία (Εθνική Ασφαλιστική Υγείας, NHIC) να τιμήσει τις υποσχέσεις της για την ενοποίηση της ασφαλιστικής κάλυψης για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους. Επίσης ζήτησαν την καθυστέρηση του «ανοίγματος» της αγοράς στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Την ίδια ώρα 4.700 εργαζόμενοι στην «Ντούσαν» (βαριά βιομηχανία και κατασκευές), που εδρεύει στο νότο, άφησαν κάτω τα εργαλεία τους για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της διοίκησης της εταιρίας να προχωρήσει σε «αναδιαμόρφωσή» της. Ενταση υπήρξε στη χτεσινή κινητοποίηση των αγροτών που διαμαρτύρονταν για το «άνοιγμα» στον ξένο ανταγωνισμό της αγοράς ρυζιού, με την αστυνομία να προβαίνει σε όργιο καταστολής...

Τα μέλη των συνδικάτων της «Οράιον Ελεκτρόνικς» σχεδίαζαν να αρχίσουν σήμερα (Τρίτη) απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι στην «Νταεγού Μότορς Σέιλς» αρχίζουν κινητοποιήσεις αύριο (Τετάρτη). Την Πέμπτη ακολουθούν οι εργαζόμενοι στη «Χιουντάι», με σχέδια μετατροπής της απεργίας ορισμένων ημερών σε γενική απεργία επ' αόριστον. Περίπου 38.000 μέλη των συνδικάτων της μεγαλύτερης κατασκευάστριας αυτοκινήτων της χώρας έκαναν στάσεις εργασίας την περασμένη εβδομάδα, απαιτώντας αυξήσεις 11%. Ακόμη, οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι σε έξι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σχεδιάζουν επίσης μια ταυτόχρονη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις τους, στην οποία σύμφωνα με την Συνομοσπονδία των Εργατικών Συνδικάτων της Κορέας (KCTU) αναμένεται να λάβουν μέρος «περίπου 50.000».

Την 12η Δεκεμβρίου σε απεργία κατεβαίνουν και 10.000 μέλη των συνδικάτων των αυτοκινητιστών ταξί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ