Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Κινδυνεύουν τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες

Κραυγή αγωνίας εξέπεμψε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός Δ. Κατσιρέας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων για την υποχώρηση που παρουσιάζεται σε διεθνές επίπεδο στο θέμα των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Κατσιρέας, αναφερόμενος στο διεθνές κλίμα που διαμορφώνεται, κάλεσε τους εισαγγελικούς λειτουργούς να εγγυηθούν με τη στάση τους την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Στην ομιλία του, μεταξύ των άλλων, είπε ότι «αδιάψευστοι οιωνοί προαναγγέλλουν την έλευση νέων καιρών, με εκ θεμελίων ανατροπές και με θολές και αβέβαιες επιδιώξεις» και «πως σ' αυτό το ομιχλώδες τοπίο του μέλλοντος σκιαγραφούνται ραγδαίες μεταβολές σε διεθνείς σχέσεις, που θα έχουν την τάση να κατακρημνίσουν εντελώς το πάντοτε εύθραυστο και ετοιμόρροπο οικοδόμημα του διεθνούς δικαίου. Διαφαίνεται ακόμα ο κίνδυνος να θελήσουν κάποιοι ισχυροί να υποσκάψουν αργά και συστηματικά τις ατομικές ελευθερίες και να υποβαθμίσουν μέχρι μηδενισμού τα κοινωνικά δικαιώματα». Μάλιστα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εξέφρασε την αγωνία του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι η ανθρωπότητα φθάνοντας στο χείλος του γκρεμού θα οπισθοχωρήσει».

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψαν οι εισαγγελικοί λειτουργοί και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Β. Μαρκής, είπε ότι «το ποινικό σύστημα "πνέει τα λοίσθια" και η κατάσταση δεν πάει άλλο». Ενδεικτικά, για την κατάσταση με τις καθυστερήσεις στο Εφετείο της Αθήνας, είπε ότι όσοι έχουν καταδικαστεί σε 8ετή κάθειρξη, μέχρι να φτάσει η υπόθεσή τους στο Εφετείο για να εκδικαστεί η έφεσή τους, θα έχουν ήδη εκτίσει την ποινή τους.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας, καταφέρθηκε κατά της προσπάθειας κηδεμονίας και επεμβάσεων στη Δικαιοσύνη από τους πολιτικούς. Ο Στ. Ματθίας επισήμανε την ανάγκη αποτελεσματικότερης δικαιοσύνης και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ζήτησε να σταματήσουν τα φαινόμενα κηδεμονίας της Δικαιοσύνης από την πολιτεία, να παύσουν οι ευκαιριακές νομοθετικές ρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο χώρο της αυτοδιοίκησης της Δικαιοσύνης (Επιθεώρηση, Πειθαρχικά Συμβούλια, Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο). Επίσης, καταφέρθηκε κατά της μονόπλευρης και κομματικής κριτικής που εκλαμβάνεται ως απόπειρα διασυρμού και εκφοβισμού των δικαστών και σε τελική ανάλυση υπονομεύει τους θεσμούς.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στα θέματα υποδομής και μηχανοργάνωσης και έκανε λόγο για μετεκπαιδευτικά προγράμματα για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Κ. Τουμασάτος, εξέφρασε την ανησυχία του για τα μέτρα που παίρνονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ειδικότερα, για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τον ορισμό της τρομοκρατίας, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι τα κείμενα αυτά δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για τις λαϊκές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών αλλά και των πολιτών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ο ελληνικός λαός, συνέχισε ο Κ. Τουμασάτος, που διακρίνεται για την ευαισθησία του στον τομέα αυτό, θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες του και τα ατομικά δικαιώματα». Τέλος, αναφέρθηκε και στο υψηλό κόστος απονομής της Δικαιοσύνης, που στην ουσία οδηγεί στη φαλκίδευση της δικαστικής προστασίας του πολίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ