Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Οι παράπλευρες απώλειες κατά της τρομοκρατίας;»!

Τις υπογραφές νομικών από 7 ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρώνει το ευρωπαϊκό κάλεσμα, με τον εύγλωττο αυτό τίτλο, που κυκλοφόρησε με πρωτοβουλία των Antoine Comte, δικηγόρου- μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισιού, Ties Prakken, δικηγόρου-μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου του Αμστερνταμ, καθηγητή του ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, και Jan Fermon, δικηγόρου-μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου των Βρυξελλών, με το οποίο οι υπογεγραμμένοι καλούν μεταξύ άλλων τις ευρωπαϊκές αρχές και το Ευρωκοινοβούλιο να εμποδίσουν τη θέσπιση του επικίνδυνου σχεδίου για τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Το κείμενο έχει ως εξής: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόσφατα ένα σχέδιο "απόφασης-πλαίσιο" σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το σχέδιο αυτό στοχεύει στην ενοποίηση των νομοθεσιών των κρατών-μελών σχετικά με τον ορισμό της τρομοκρατίας καθώς και με τις ποινικές κυρώσεις.

Το σχέδιο προβάλλεται ως αντίδραση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Ομως, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, αποκλείεται να παραμείνουν ατιμώρητοι οι δράστες αντίστοιχων τρομοκρατικών ενεργειών. Πράγματι, οι νομοθεσίες των κρατών-μελών επιτρέπουν τις αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για την όποια συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες και αυτό ανεξάρτητα από την υιοθέτηση ή μη ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας από τα κράτη- μέλη.

Συνεπώς, η νέα νομοθεσία που προτείνεται από την απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου δεν προσθέτει καμία "υπεραξία" στο κατάλληλο νομικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση ενεργειών αυτής της κατηγορίας.

Αντιθέτως, ο προτεινόμενος από την Επιτροπή ενιαίος ορισμός είναι τόσο ευρύς που επιτρέπει ενδεχομένως την ποινικοποίηση καθώς και την κατάταξη ως "τρομοκρατικής" της όποιας μορφής κοινωνικού αγώνα.

"Η παράνομη κατάληψη εγκαταστάσεων με σκοπό να προσβληθούν οι κοινωνικές και οικονομικές δομές", καθώς αναφέρεται στο σχέδιο της Επιτροπής, δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική η όποια δράση κατάληψης δημόσιων ή ιδιωτικών χώρων. Η "παρεμπόδιση εφοδιασμού νερού και ρεύματος καθώς και άλλων βασικών φυσικών πόρων" κατατάσσει σε τρομοκρατικές πράξεις κοινωνικούς αγώνες και κινητοποιήσεις εργαζομένων των σχετικών κλάδων. Η απλή συμμετοχή σε ένα οργανωμένο Σύλλογο, που θα καλούσε σε τέτοιες ενέργειες, ανάγεται επίσης σε τρομοκρατική πράξη.

Επίσης, η "ενθάρρυνση" σε αυτές τις ενέργειες από ένα άτομο ή μια ομάδα ενδέχεται να θεωρηθεί ως αδίκημα το οποίο τιμωρείται με 7 χρόνια φυλάκιση.

Η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα στην απεργία, η ελευθερία έκφρασης απειλούνται σοβαρά από αυτό το σχέδιο.

Επιπλέον, οι νομοθεσίες αυτού του είδους συμπληρώνονται αναπόφευκτα από τη θέσπιση εκτάκτων διαδικαστικών κανονισμών, είτε με την εγκαθίδρυση ειδικών δικαστηρίων είτε με την επέκταση της προφυλάκισης, μέτρα που οδηγούν στην υπεροχή της ομολογίας σε σχέση με την απόδειξη.

Η απόφαση-πλαίσιο εντάσσεται σε μια λογική "καταπολέμησης της τρομοκρατίας". Στην πραγματικότητα, αυτή η ενιαία αντιτρομοκρατική νομοθεσία ενδέχεται να καταστεί μια εν δυνάμει πολεμική μηχανή κατά των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και εναντίον όλων όσοι αντιτίθενται, για διάφορους λόγους, σε ένα οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα συνεχώς πιο άδικο και παγκοσμιοποιημένο.

Οι υπογεγραμμένοι καλούν όλες τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, να αντιταχθούν στην απόφαση-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι δεσμευτική για τα κράτη-μέλη.

Καλούν τις ευρωπαϊκές αρχές και το Ευρωκοινοβούλιο να εμποδίσουν τη θέσπιση του επικίνδυνου σχεδίου για τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ