Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
Προς συμφωνία γενικού πλαισίου ενώ παζαρεύουν τα ηγετικά πόστα...

ΒΟΝΝΗ.--

Οι αφγανικές αντιπροσωπείες έχουν καταλήξει στα βασικά σημεία της μεσολαβητικής πρότασης του ΟΗΕ για το μέλλον του Αφγανιστάν, αλλά - παρά την αισιόδοξη εκδοχή πηγών που έχουν πρόσβαση στο τραπέζι συνομιλιών της Βόννης περί «υπογραφής συμφωνίας ακόμη και εντός 24ωρου» - φαίνεται πως εκκρεμούν ακόμη ζητήματα όπως η ταυτότητα του επικεφαλής του μεταβατικού εκτελεστικού συμβουλίου, αλλά και των ατόμων που θα καταλάβουν ορισμένες θέσεις - κλειδιά στο προσωρινό κυβερνητικό σχήμα...

Το γενικό πλαίσιο της πρότασης του ΟΗΕ στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν και οι τέσσερις αφγανικές αντιπροσωπείες αναφέρει τη συγκρότηση ενός 29μελούς προσωρινού εκτελεστικού συμβουλίου και ένα ανεξάρτητο συμβούλιο πρεσβύτερων μελών των αφγανικών εθνοτήτων που θα προχωρήσει αμέσως μετά στη συγκρότηση του συμβουλίου συνέλευσης όλων των αφγανικών φυλών, της λεγόμενης «λόγια τζίρκα», η οποία και θα προχωρήσει ακολούθως στη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης δίχρονης θητείας με στόχο την προετοιμασία της χώρας για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών. Στο σχέδιο του ΟΗΕ υπάρχει αναφορά και στη συγκρότηση μιας «διεθνούς πολυεθνικής δύναμης» που θα θέσει το πλαίσιο για τον «εθελοντικό αφοπλισμό αφγανών μαχητών».

Πάντως, έως αργά χτες το βράδυ οι αφγανικές αντιπροσωπείες συμμετείχαν και επέβλεπαν «λέξη - λέξη» την τελική διαμόρφωση και μετάφραση της πρότασης του ΟΗΕ. Πηγές πάντως που είχαν πρόσβαση στο τραπέζι των συνομιλιών της Βόννης υποστήριζαν πως οι επικεφαλής και των τεσσάρων αφγανικών αντιπροσωπειών «συμφώνησαν πλήρως» με την πρόταση συμφωνίας που κατέθεσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η ομάδα αξιωματούχων του ΟΗΕ και πρόσθεσαν πως η συμφωνία «θα μπορούσε να υπογραφεί ακόμη και εντός του τρέχοντος 24ωρου».

Αλλες διπλωματικές πηγές υποστήριξαν πως η αντιπροσωπεία του πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν Ζάχερ Σαχ «θα τεθεί επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, και πως οι υπουργοί θα προέρχονται από τις διάφορες αφγανικές παρατάξεις ανάλογα με τη σημασία τους».

Ωστόσο, άλλοι διπλωματικοί αξιωματούχοι δηλώνουν λιγότερο αισιόδοξοι, σημειώνοντας πως ακόμη δεν έχουν λυθεί κάποια χρονοβόρα ζητήματα όπως πχ τα ονόματα του επικεφαλής και μελών του εσωτερικού εκτελεστικού συμβουλίου. Αν και οι αντιπροσωπείες δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως κανένα όνομα, εντούτοις φαίνεται πως η πλευρά του Ραμπανί (τον οποίον ο ΟΗΕ εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως πρόεδρο του Αφγανιστάν) επιχειρεί να εξασφαλίσει παντί τρόπο μία καλή ηγετική θέση στη μετά το καθεστώς των Ταλιμπάν πολιτική κατάσταση του Αφγανιστάν. Εντούτοις, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ραμπανί δεν έχει πολλές ελπίδες για να εξασφαλίσει ηγετική θέση, σε αντιδιαστολή με τα ακόλουθα τρία άτομα που προβάλλονται ως φαβορί: ο Χαμίντ Καρτζάι, εξόριστος Αφγανός πολιτικός, που εμφανίζεται ως «μετριοπαθής μουσουλμάνος» από την (πολυπληθέστερη αφγανική) φυλή των Παστούν, ο Αμπντούλ Σατάρ Σιράτ (Ουζμπέκος στενός σύμβουλος του πρώην βασιλιά) και τέλος ο 75χρονος Σαμάντ Χαμίντ, υπουργός σε κυβέρνηση επί μοναρχικής περιόδου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ