Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΗΣ
Το δίλημμα σήμερα είναι «Σοσιαλισμός ή καταστροφή της ανθρωπότητας»

«Αντιμάθημα Διεθνών Σχέσεων», χτες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, από τον καθηγητή Δικαίου, με τη συμμετοχή πλήθους φοιτητών

Το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα σήμερα πρέπει να αντικατασταθεί με το δίλημμα σοσιαλισμός ή καταστροφή της ανθρωπότητας. Παράλληλα σαν χώρα θα πρέπει να συνταχθούμε με τις αντίθετες φωνές που υπάρχουν στην Ευρώπη και να απαιτήσουμε το σταμάτημα του πολέμου και τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν. Αυτό ήταν το συμπέρασμα από το «αντιμάθημα διεθνών σχέσεων» που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Φοιτητών και ομιλητή τον καθηγητή Δικαίου Γιώργο Ρούση.

Ποιος είναι ο υπεύθυνος για την επίθεση στους δίδυμους πύργους; Ο πόλεμος είναι κατά της τρομοκρατίας; Το δίλημμα είναι η ασφάλεια από τη μια και οι δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα από την άλλη; Η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετέχει σ' αυτόν τον πόλεμο;

Αυτά ήταν τα κύρια ερωτήματα που έθεσε στους φοιτητές ο καθηγητής Γ. Ρούσης και οι απαντήσεις, γεμάτες από δεκάδες επιχειρήματα και ιστορικά ντοκουμέντα, αποδεικνύουν πως κύριος υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν είναι οι ίδιες οι ΗΠΑ, που παίζουν το ρόλο του τρομοκράτη της ανθρωπότητας.

Συνοψίζοντας επιγραμματικά από την ομιλία του Γ. Ρούση σταχυολογούμε:

- Τον πραγματικό υπεύθυνο για το χτύπημα στους δίδυμους πύργους η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να τον μάθει ποτέ, όπως δεν έμαθε για παράδειγμα την αλήθεια για τη δολοφονία του Κένεντι.


- Ιστορικά στις ΗΠΑ οι μεγάλες τρομοκρατικές ενέργειες έγιναν από την ακροδεξιά με τη συμμετοχή της ΣΙΑ. Στην Οκλαχόμα καταδικάστηκε ένας ως παρανοϊκός και δεν έγινε παραπέρα έρευνα. Ανάλογα ήταν και τα αποτελέσματα των ερευνών και στη δολοφονία του Κένεντι.

- Ποιος είχε συμφέρον από τον περιορισμό των ελευθεριών εκτός από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της; Ποιος δίνει ως αισθητική και ως εικόνα τον «Ράμπο»; Δεν είναι αυτός γέννημα των ΗΠΑ;

Επισημαίνοντας τις πρώτες δηλώσεις του Προέδρου Μπους πως ο πόλεμος δε θα επεκταθεί και εκείνες - λίγες μέρες μετά - πως πρέπει να επιτεθούν σε 60 χώρες που υποθάλπουν τρομοκράτες, καθώς και στον κατάλογο με τους 3.000 υπόπτους για τρομοκρατικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, ο καθηγητής τόνισε πως σ' αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει τέλος. Οι ΗΠΑ κάνουν πόλεμο σε όποιον είναι ενάντια στην πολιτική τους, άρα στην πλειοψηφία της ανθρωπότητας, σκοπεύοντας στον έλεγχο της περιοχής, στη διέξοδο από τη δική τους οικονομική κρίση και στον περιορισμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει την έχουν οι ΗΠΑ πρόσθεσε κι αν θέλουμε να χτυπήσουμε την τρομοκρατία, το πρώτο που πρέπει να χτυπήσουμε είναι οι ΗΠΑ. Μάλιστα, αν ζούσαμε σε κράτος δικαίου - που θα έπρεπε να συλληφθούν όσοι υποθάλπουν τρομοκράτες - ο πρώτος που θα έπρεπε να συλληφθεί είναι ο Τζορτζ Μπους. Απαντώντας στο δίλημμα που προκύπτει, ασφάλεια ή περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τόνισε πως ασφάλεια σημαίνει ασφάλεια καταφυγίου, κρατικής τρομοκρατίας, αλλά δεν μπορείς να είσαι ασφαλής αν δε ζεις ελεύθερος. Μόνο τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες μπορούν να διαμορφώσουν κοινωνία όπου θα είναι κανείς ασφαλής.

Αναφερόμενος τέλος στις διευκολύνσεις που παρέχει η Ελλάδα στις ΗΠΑ και στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου πως αν ζητηθεί, ευχαρίστως θα συμμετέχουμε και με στρατεύματα, δήλωσε ότι σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει τις φασιστικές δυνάμεις της Αμερικής, τη στιγμή που η Γερμανία λέει πως αν ο πόλεμος επεκταθεί, θα σκεφτούμε τη συμμετοχή. Αρα η ελληνική συμμετοχή πάει πολύ βαθύτερα. Οσον αφορά την άποψη πως η συμμετοχή μας έχει να κάνει με το εθνικό μας συμφέρον, έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι όσες φορές η Ελλάδα πήγε με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις - π.χ. Μικρασιατική Καταστροφή - βγήκε χαμένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ