Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΠΧΑΖΙΑ - ΡΩΣΙΑ
«Επικίνδυνες» για την ειρήνη οι πολιτικές Πούτιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--

Η ένταση της γεωργιανής - αμπχαζικής σύγκρουσης, που προκλήθηκε τον Οκτώβρη μετά την επίθεση Τσετσένων ανταρτών στο φαράγγι Κοντόρ της Αμπχαζίας, παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των Ρώσων πολιτικών, αναλυτών και ΜΜΕ. Η δήλωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η διένεξη είναι εσωτερική υπόθεση της Γεωργίας και Αμπχαζίας, δεν αποδοκιμάστηκε μόνο από τα αριστερά κόμματα της Ρωσίας. Η ρωσική κοινωνία είναι πολύ κριτικά διατεθειμένη απέναντι στην πρόθεση της ρωσικής ηγεσίας να κλείσει τη στρατιωτική βάση στην αμπχαζική πόλη Γκουνταούτα (Μαύρη Θάλασσα), καθώς και τη βάση Καμ Ραν (Βιετνάμ) και το Κέντρο Ραντάρ στο Λούντερς (Κούβα), διότι αυτές οι ενέργειες δεν ανταποκρίνονται στα εθνικά συμφέροντα αυτών των χωρών, αλλά και της Ρωσίας.

Σχετικά με τα παραπάνω, ο πρόεδρος της Αμπχαζίας Βλαντισλάβ Αρτζινμπα, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», δήλωσε: «Η θέση μας πάνω σ' αυτό το ζήτημα είναι γνωστή. Θεωρούμε ότι η παρουσία της ρωσικής βάσης στην Γκουνταούτα είναι ένα από τα στοιχεία των εγγυήσεων της ειρήνης. Προτείναμε στη ρωσική ηγεσία να επιλύσει το ζήτημα της παραμονής της βάσης σε διμερή βάση με τις αρχές της Αμπχαζίας, ωστόσο, η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή». Πρόσθεσε δε ότι «τώρα η επίλυση του ζητήματος της βάσης στην Γκουνταούτα εξαρτάται από τη Ρωσία» και τόνισε: «Η Αμπχαζία είναι ντε-γιούρε και ντε-φάκτο ανεξάρτητο κράτος». Μιλώντας για την όξυνση της γεωργιανής-αμπχαζικής διένεξης, ο Αρτζινμπα διαπίστωσε ότι «ο στρατιωτικός τυχοδιωκτισμός των αρχών της Γεωργίας απέτυχε. Σήμερα η κατάσταση ελέγχεται πλήρως από τις ένοπλες δυνάμεις της Αμπχαζίας, αν και στο φαράγγι Κοντόρ ίσως να δρουν μεμονωμένες ομάδες ανταρτών».

Η ουσία της συνέντευξης υπάρχει στον υπότιτλο της εφημερίδας: «Ο πρόεδρος Βλαντισλάβ Αρτζινμπα προτείνει στη Μόσχα να συνάψει με το Σουχούμι σχέσεις σύνδεσης»: «Η Αμπχάζια ντε-γιούρε και ντε-φάκτο είναι ανεξάρτητο κράτος. Την απόφαση αυτή πήρε ο λαός της. Είμαστε όμως πρόθυμοι με διαπραγματεύσεις να λύσουμε το ζήτημα των ισότιμων διακρατικών σχέσεων με τη Γεωργία. Συγχρόνως, επιδιώκουμε την καθιέρωση σχέσεων σύνδεσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία». Οπως είναι γνωστό, την ίδια πρόταση είχε κάνει και ο πρωθυπουργός της Αμπχαζίας Ανρί Τζεργκένια. Η υπόθεση είναι τώρα στο χέρι της Ρωσίας, ακριβέστερα, στο χέρι του προέδρου Πούτιν. Θα εισακούσει άραγε τη φωνή του λαού της Αμπχαζίας ή θα παραδώσει τις θέσεις της Ρωσίας προς όφελος των ΗΠΑ;

Τέλος, το πρακτορείο «Πρες-Τσεντρ ρου» διενήργησε δημοσκόπηση μέσω του Ιντερνέτ, θέτοντας το ερώτημα: «Οφείλει άραγε η Ρωσία να απαντήσει θετικά στην παράκληση της Αμπχαζίας για την ένταξή της στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας;» Το 74% των ερωτηθέντων απάντησαν «ναι», το 21% «όχι» και μόνο το 4% δεν εξέφρασε καμία γνώμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ