ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Σταδιακή αποχώρηση» υπόσχεται το Ισραήλ...

Αρματα μάχης του ισραηλινού στρατού στη Βηθλεέμ. Για «σταδιακή αποχώρηση», έκανε λόγο χτες η κυβέρνηση Σαρόν

Associated Press

Αρματα μάχης του ισραηλινού στρατού στη Βηθλεέμ. Για «σταδιακή αποχώρηση», έκανε λόγο χτες η κυβέρνηση Σαρόν
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τρεις ένοπλους Παλαιστίνιους που «επιχειρούσαν να εισβάλουν σε εβραϊκό οικισμό», σκότωσαν χθες Ισραηλινοί στρατιώτες, σύμφωνα με το CNN και ισραηλινά ΜΜΕ. Την ευθύνη για την απόπειρα εισβολής στον οικισμό Ντουγκίτ ανέλαβαν οι ταξιαρχίες Ιζεντίν Ελ Κασάμ, που αποτελούν τη στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης Χαμάς. Η νέα σύγκρουση, που συνέβη μόλις μερικές ώρες μετά την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να αποφασίσει μια «αποχώρηση κατά φάσεις» από τις 6 παλαιστινιακές πόλεις που ανακατέλαβε την περασμένη βδομάδα, θέτει νέες αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα της «αποχώρησης» αυτής, προϋπόθεση για την οποία είναι να «επικρατήσει ηρεμία», σύμφωνα με την κυβέρνηση Σαρόν.

Χθες βράδυ επρόκειτο να υπάρξει μια τριμερής συνάντηση με συμμετοχή Ισραηλινών, Παλαιστίνιων και Αμερικανών αξιωματούχων για μια «διαπραγμάτευση» των όρων της αποχώρησης, όπως είπε ο Ρα'ανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

Βεβαίως, η απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ απέχει πολύ από την αμερικανική επιθυμία να αποχωρήσουν από τις έξι πόλεις των αυτόνομων - την περιοχή Α - «αμέσως», όπως την έχει εκφράσει τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα που πέρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ. Μια βδομάδα κατά την οποία πάνω από 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν...

Χθες επίσης, αναφέρθηκαν τρεις εκρήξεις όλμων σε ισραηλινό έδαφος - τα βλήματα προήλθαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Νωρίτερα, ένας Βεδουίνος ισραηλινής υπηκοότητας έπεφτε νεκρός από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, αφού αρνήθηκε να σταματήσει όταν τον φώναξαν. Επίσης, το πρωί της Παρασκευής, ένα επίλεκτο μέλος της Δύναμης 17 σκοτώθηκε στο προσφυγικό στρατόπεδο της Αϊντα, κοντά στη Βηθλεέμ.

Οι συνολικά πέντε νέοι θάνατοι της χθεσινής μέρας δεν αναιρούσαν την πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να αρχίσει την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεών της από τα παλαιστινιακά Αυτόνομα «το συντομότερο», για να ικανοποιηθεί η αμερικανική κυβέρνηση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αυτή τη βδομάδα κάλεσε «για την άμεση απόσυρση» των στρατιωτών του από τα Αυτόνομα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Χα'αρέτζ, η αποχώρηση ενδέχεται να αρχίσει σήμερα (Σάββατο) το βράδυ, από τη Ναμπλούς και τη Ραμάλα, και κατόπιν τη Βηθλεέμ. Ωστόσο, αυτή η αποχώρηση των αρμάτων μάχης και των στρατευμάτων επρόκειτο να είναι σταδιακή, καθώς ο Σαρόν και οι συν αυτώ θέλουν να «διατηρήσουν την πίεση στην Παλαιστινιακή Αρχή για να σταματήσει τις επιθέσεις των τρομοκρατών». Ισραηλινές πηγές έλεγαν ότι οι Αμερικανοί πρέπει να πιέσουν τον Γιάσερ Αραφάτ να «συλλάβει περισσότερους τρομοκράτες», εξισώνοντας τη στρατιωτική παρουσία στα Αυτόνομα με την αμερικανική πίεση.

Και οι Αμερικανοί συνέχισαν να πιέζουν, προσπαθώντας ασφαλώς να τηρήσουν κάποιες «ισορροπίες»: Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ δήλωσε πως «ο Πρόεδρος (Τζορτζ Ουόκερ Μπους) συνεχίζει να καλεί το Ισραήλ να μειώσει τις εντάσεις, να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις ελεγχόμενες από τους Παλαιστίνιους περιοχές και να αυτοσυγκρατηθεί. Επίσης, ο Πρόεδρος συνεχίζει να καλεί τον Πρόεδρο Αραφάτ να κάνει μια 100% προσπάθεια να μειώσει τη βία στη Μέση Ανατολή και να φέρει στη Δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού Ρεχάβαμ Ζε'εβί».

Εκπρόσωποι ισραηλινών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων έθεταν στο μεταξύ χθες το θέμα των «αχρείαστων και απαράδεκτων» τακτικών του ισραηλινού στρατού στις επιθέσεις τους στα παλαιστινιακά εδάφη: Οτι έπληξαν αμάχους, χτύπησαν νοσοκομεία και σχολεία, διέκοψαν την κυκλοφορία, εμποδίζοντας και τα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν έγκαιρα το χωριό Μπέιτ Ρίμα. Ο στρατός έκανε λόγο για επιχειρήσεις με σκοπό «να υπάρξει ασφάλεια για τους Ισραηλινούς πολίτες», ακολουθώντας πολιτική διαψεύσεων για τα όσα διέπραξαν οι άνδρες του... Οσο για την επισήμανση του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή ότι πρέπει να σταματήσουν οι «στοχευμένες δολοφονίες», μάλλον απευθυνόταν σε ώτα μη ακουόντων...

Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί «διέρρεαν» πληροφορίες, κατά τις οποίες η Παλαιστινιακή Αρχή έχει προχωρήσει σε κάπου 73 συλλήψεις Παλαιστινίων υπόπτων ως ενεχόμενων στη δολοφονία του Ζε'εβί και άλλες επιθέσεις κατά του Ισραήλ, εκφράζοντας «ικανοποίηση» για το ότι ο Αραφάτ«σταμάτησε νέες επιθέσεις αυτοκτονίας που προετοιμάζονταν».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Η ΕΕ ενίσχυσε το στρατοκρατικό καθεστώς

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Τις τεράστιες ευθύνες της πολιτικής της ΕΕ για την αποθράσυνση του τουρκικού καθεστώτος και για τη συνέχιση της βάναυσης καταστολής δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του τουρκικού λαού, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε από την Τουρκία προς την προσχώρηση. Πιο συγκεκριμένα, ο Στρ. Κόρακας δήλωσε τα εξής:

«Είναι γεγονός ότι η έκθεση αναγνωρίζει ορισμένες εξόφθαλμες αλήθειες. Ταυτόχρονα, όμως, κάνει διαπιστώσεις που δεν πατάνε στην πραγματικότητα. Βλέπει σημαντικές προόδους που δεν υπάρχουν. Εκθειάζει το περίφημο "Εθνικό Πρόγραμμα" και ορισμένες επιμέρους μεταρρυθμίσεις, που στην ουσία αποτελούν "στάχτη στα μάτια του κόσμου" για να κρύψει τη διατήρηση και για ορισμένες πλευρές την επιδείνωση της κατάστασης για τους εργαζόμενους και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα της Τουρκίας.

Είχαμε προειδοποιήσει ότι η απόφαση του Ελσίνκι, που ανακήρυξε πριν δυο χρόνια υποψήφια προς ένταξη την Τουρκία, δε θα βοηθούσε στον εκδημοκρατισμό της χώρας αλλά στην αποθράσυνση του τουρκικού καθεστώτος.

Ετσι:

- Ο στρατός συνεχίζει να έχει τον καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.

- Το εργατικό κίνημα αντιμετωπίζεται με τον πιο βάναυσο τρόπο.

- Οι συλλήψεις (πάνω από 10.000 είναι οι πολιτικοί κρατούμενοι), τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες, οι απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές - που εγκωμιάζονται από την έκθεση - είναι στην ημερήσια διάταξη. Επί 370 μέρες οι απεργοί πείνας μέχρι θανάτου συνεχίζουν τον ηρωικό αγώνα τους με δεκάδες νεκρούς.

- Η ποινή του θανάτου καταργήθηκε μόνο για τους ποινικούς κρατουμένους όχι όμως για τους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που το τουρκικό καθεστώς χαρακτηρίζει τρομοκράτες ενώ η έκθεση εξτρεμιστές.

- Ο κουρδικός λαός εξακολουθεί να στερείται των βασικών δικαιωμάτων του.

- Τα στρατεύματα κατοχής παραμένουν στην Κύπρο 27 χρόνια μετά τη βάρβαρη εισβολή του "Αττίλα". Και η έκθεση δε λέει κουβέντα γι' αυτό!

Τα σημεία-κλειδιά όμως της έκθεσης είναι, πρώτον, η παράγραφος 29 που πλέκει το εγκώμιο της Τουρκίας για τη συμβολή της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας (προφανώς διώκοντας τους Κούρδους αγωνιστές) και τις ειρηνευτικές της προσπάθειες στα Βαλκάνια (αγνοώντας προφανώς την ανοιχτή υποστήριξή της στους εγκληματίες του "UCK") και την παροτρύνει να διευκολύνει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-ΝΑΤΟ. Δεύτερον, στην παράγραφο 22 η έκθεση ζητά αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία όπως απαιτεί το ύψος των εμπορικών συναλλαγών της με την ΕΕ, αδιαφορώντας για το ότι αυτή η βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί μάλλον για την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών.

Να γιατί, κύριε πρόεδρε, αισθήματα αδελφικής αγάπης και αλληλεγγύης προς τους λαούς της Τουρκίας δε μου επιτρέπουν να ψηφίσω την έκθεση. Στεκόμαστε ως ΚΚΕ στο πλευρό των αγωνιστών της δημοκρατίας για μια Τουρκία δημοκρατική, που θα εξασφαλίζει ανθρώπινη ζωή σε όλα τα παιδιά της, όπως το αξίζουν, και θα είναι παράγοντας ειρήνης στην περιοχή».

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Θρίλερ στη θάλασσα με πρόσφυγες

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Ιρακινοί οικονομικοί μετανάστες «κατέλαβαν» αυτήν τη βδομάδα πλοίο που έπλεε στα χωρικά ύδατα της Ινδονησίας και επιχειρούν να κατευθυνθούν στην Αυστραλία, μετέδιδε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Μέλη του πληρώματος του πλοίου KM Bontang, που κατελήφθη στις 24 του μήνα, εγκατέλειψαν το σκάφος, ανάμεσά τους και ο καπετάνιος του, που διέφυγε με μία μικρή λέμβο, αλλά δεν έχει ανευρεθεί ακόμη.

Ο ναύαρχος Φράνκι Χαϊχάτου του ινδονησιακού ναυτικού, επικαλούμενος ένα από τα μέλη του πληρώματος, δήλωσε ότι το υπό κατάληψη πλοίο εγκατέλειψε τη νήσο Σουλαβέζι και κατευθύνεται νότια προς την Αυστραλία. Είναι άγνωστος ο αριθμός των επίδοξων μεταναστών, καθώς και αν στο πλοίο υπάρχουν επιβάτες. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας - υπό τον ακραίο σε θέματα αντιμετώπισης μεταναστών πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ - θα αντιμετωπίσει βίαια τους μετανάστες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ